Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
17,138 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • kvapky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer, mozu prosim podla vasho nazoru kvapky gynex dopomoct k otehotneniu? dakujem

Podobné otázky

  • vyliečené PCO?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, cca od 18 rokov som mávala dlhšiu menštruáciu /35-50/ dní. Z HP bol zistený hyperandrogénny stav, po vybratí nejakých liekov sa to upravilo. To som mala vtedy asi 23rokov. V 28 rokoch, keď som už chcela otehotnieť mi bolo zistené PCO, začala som merať BT - anovuláky. Brala som agnucaston na úpravu cyklu + bylinné kvapky, ktoré som si sama kúpila a kontrola na sone po roku bola negatívna - doktor PCO vaječníky nevidel, mali normálnu veľkosť aj štruktúru. Od vtedy som začala aj ovulovať.
    Môže sa PCO vyliečiť?
    V marci tohto roku som mala MA v 9tt.
    Je teoretický možné že moje hormóny nenabehli v poriadku, keďže v minulosti si tej môj horm. systém robil čo chce? Alebo je to už bezpredmetné, keďže posledný utz bol OK. Nemal lekár pristupovať k mojej tehotnosti obozretnejšie? krvné testy nerobil, iba UTZ.
    Som si vedomá, že nemá význam hľadať príčinu MA... no chcem si byť istejšia, že pri druhom tehotenstve sa spraví maximum.
    ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    PCO je iba syndróm, ktorý má viac príčin, každá zvýšená hladina testosteronu v krvi vedie u ženy k rozvou PCO a príčin je preto viac, najčastejšou je obezita a metabolický syndróm.
    Missad abortus s tým nesúvisí, nedá sa mu nijako zabrániť a predísť proste plod nebol zdravý, tak odumrel.

  • GYNEX

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DOBRY DEN PAN DOKTOR ,DOBRALA SOM GYNEX KVAPKY OD FIRMY ENERGY A TRI TYZDNE NEMAM MENZES, MAM PCO SYNDROM NO OD LSK,KTORU SOM PODSUPILA SA MENSTRUACIA UPRAVILA.LEN TERAZ NEVIEM,CI MôžEM BYT TEHOTNA ,AK ANO NENI TO SKORO IST KU LEKAROVI NA VYšETRENIE,MAM VELMI CITLIVE BRADAVKY A RAZ POBOLIEVANIE NA PRAVEJ,RAZ NA LAVEJ STRANE VAJEčNíKOV,NESKôR MA POBOLIEVA AJ V PODBRUšKU. TEST SOM SI ROBILA TYZDEN PO VYNECHANI MENZESU-BOL NEGATíVNY.DAKUJEM.

  • lieky a i.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Chcem sa spýtať:
    1. Sú nosné kvapky Vibrocil bezpečné v tehotenstve? V letáku je uvedené, že až po porade s lekárom, tak sa s vami radím. ;-)
    2. Je pravda, že prvé dni po oplodnení, kým žena nevie, že je tehotná (vraj nejakých 23 dní od poslednej menštruácii), sa môžu užívať bežné lieky (na bolesť, kašeľ, nádchu), lebo ešte neprebieha tvorba orgánov?
    3. Užívala som prvé dva týždne cyklu materskú kašičku v tabletkách.Ako môže uškodiť materská kašička tehotnej? Materská kašička vraj podporuje rast buniek. Mohla by spôsobiť viacplodové tehotenstvo?
    4. Môže byť pri mojej výške 167 cm váha 71 kg a pás 95 cm (ja pás vlastne ani nemám od prvého tehotenstva, kedy sa mi narodilo 4,6kg dieťa-cisárskym a "ostalo" mi brucho) prekážkou na ďalšie otehotnenie?
    5. Ovplyvňuje u muža teplota 38,5°C a užitý ibalgin v čase pravdepodobného oplodnenia kvalitu spermií?
    Ďakujem veľmi pekne za Váš čas a odpoveď na moje otázky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. áno
    2. áno, a keby sa aj plod poškodil, tak sa potratí a nebude poškodený po porode
    3. neviem, čo obsahuje materská kašička, ale nie je uvedená ako teratogén
    4. áno každá nadváha može vadiť
    5. nie, prinajhoršom neotehotniete v tom čase, inak nerozumiem, ja keď mám 38.5 tak skutočne nemyslím na sex

  • Polycystické vaječníky - !prírodná medicína?!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 26 rokov a už od augusta minul. roku nemám menštruáciu - /predtým do apríla som užívala HAK Nuvaring - cca 2,5 roka po vysadení 4 mesiace menzes pravidelný/ stávalo sa mi často, že celý cyklus som mala nepravidelný - gynekológ to riešil práve nasadením antikoncepcie - avšak od vysadenia sa s manželom snažíme o dieťa a nedarí sa. Zmenila som gynekológa - diagnostikoval mi na USG polycystické vaječníky - absolvovala som aj komplet. endokrinol. vyšetrenie - všetko O.k aj manžel vyšetrenie ejakulátu - tiež o.k. V novembri mi lekár pichol agolutin - dostavil sa menzes slabší, avšak odvtedy opäť nič. Mám však problém s postupom môjho lekára - stále mi núka len "prírodné" preparáty kvapky Gynex /fa Energy/ užívam už 3 mesiac a žiadne výsledky. Stále mi odporúča len alternatívne formy pr. Scolovin od Hildegardy, cvičenie Mojžišovej,čajíky, ezoterické masáže, kúpele,dokonca brušné tance Viem že ako podporná terapia to môže pomôcť, ale nie je to lacná záležitosť, avšak tvrdí mi že on so stimuláciou s hormonál. liekmi /Clostylbegyt,../nemá dobré skúsenosti a musím mať k tomu menzes. Ale ako ho vlastne dostanem takýmto spôsobom. Už ma to začína hnevať - mám pocit že ťahá len zo mňa peniaze. Aký postup by ste mi navrhli Vy? Okrem absentujúceho cyklu mám aj problémy s akné, vypadávaním vlasov a priberaním, hoci stravovacie návyky som nezmenila, snažím sa chudúť ale fakt sa mi nedarí, hoci v minulosti som s tým problém nemala, už som vážne zúfalá.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte polycystické ovária - najčastejšou príčinou je nadváha (stačí malá) určite je potrebná úprava hmotnosti, a úplne vynechať sladké jedlo. POtrebné je diabetologickév yšetrenie na vylúčenie inzulínovej rezistencie.
    Z liekov sa dáva Clostyrbegyt alebo Sprironolakton a Duphaston na druhú fázu cyklu. Prírodné čajíky sú nezmysel.