Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,582 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • lieky a i.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Chcem sa spýtať:
    1. Sú nosné kvapky Vibrocil bezpečné v tehotenstve? V letáku je uvedené, že až po porade s lekárom, tak sa s vami radím. ;-)
    2. Je pravda, že prvé dni po oplodnení, kým žena nevie, že je tehotná (vraj nejakých 23 dní od poslednej menštruácii), sa môžu užívať bežné lieky (na bolesť, kašeľ, nádchu), lebo ešte neprebieha tvorba orgánov?
    3. Užívala som prvé dva týždne cyklu materskú kašičku v tabletkách.Ako môže uškodiť materská kašička tehotnej? Materská kašička vraj podporuje rast buniek. Mohla by spôsobiť viacplodové tehotenstvo?
    4. Môže byť pri mojej výške 167 cm váha 71 kg a pás 95 cm (ja pás vlastne ani nemám od prvého tehotenstva, kedy sa mi narodilo 4,6kg dieťa-cisárskym a "ostalo" mi brucho) prekážkou na ďalšie otehotnenie?
    5. Ovplyvňuje u muža teplota 38,5°C a užitý ibalgin v čase pravdepodobného oplodnenia kvalitu spermií?
    Ďakujem veľmi pekne za Váš čas a odpoveď na moje otázky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. áno
    2. áno, a keby sa aj plod poškodil, tak sa potratí a nebude poškodený po porode
    3. neviem, čo obsahuje materská kašička, ale nie je uvedená ako teratogén
    4. áno každá nadváha može vadiť
    5. nie, prinajhoršom neotehotniete v tom čase, inak nerozumiem, ja keď mám 38.5 tak skutočne nemyslím na sex