Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mojmu manzelovi zistili kultivaciou streptokoka v ejakuláte. Moze to mat vplyv na moje otehotnenie ?- o babatko sa snazime uz 11 mesiacov. Dakujem
    S pozdravom Laura

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    teoreticky može mať zápal prostaty, alebo močových ciest, čo može mať vplyv na jeho plodnosť, ale ja nie som urológ a v týchto veciach sa príliš nevyznám. Osobne sa skor nazdávam, že tam bol streptokok zanesený z kože a že to nič neznamená.

Podobné otázky

  • Bolerioza a streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. MUDr. Záhumenský,

    chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Chcely by sme sa s priateľom snažiť o dieťatko. Priateľovi však pred 2 dňami zistili boleriózu a hneď mu nasadili aj antibiotiká. Na infekčnom mu povedali, že boleria nemá vplyv na plod. Preto by som chcela vedieť, či je to pravda. Ďalšia vec je, že mu taktiež zistili streptokoka v ejakuláte. Neviem čo to vlastne je, je to nejaký zápal, alebo niečo podobné a mohlo by to mať vplyv na plod, ak by som otehotnela? On to už kedysi mal, liečil sa antibiotikami a potom mu to prešlo, ale teraz mu povedali, že mu antibiotika nemôžu nasadiť, lebo berie tie na boleriózu.
    My by sme aj počkali s tým otehotnením, kým nebude priateľ v poriadku, lenže problém je v tom, že ja mám sklerózu multiplex a vysadila som lieky práve kvôli plánovanému otehotneniu a čím dlhšie som bez liekov, tak tým väčšie je riziko pre mňa.
    Ďakujem Vám veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    borelioza parnera nijako neovplyvní tehotnos´t.
    Streptokok v ejakuláte je urologická záležitos´t, ale streptokoky sú často normálnou súčasťou našich slizníc.
    Osobne si myslím, že možete normálne otehotnieť, ale počítajte s tým,ž e to trvá aj rok.

  • kyretaz a nasledna menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Minule som vam pisala ze som po kyretazi . Mam na vas otazocku je mozne ze som 16 den od cistenia dostala menzes? Ide mi aj o to ze pri kontrole mi lekarr robil stery z krcka maternice, mala som zacinajuci zapal tak mi predpisal vaginalne tabletky POlygyntax a z vysledkov sterov mi vyslo ze mam nejaky bacil sestricka vravela ze je to nejaky streptokok a ma sa ist preliecit partner . tym ze som dostala menzes uz tak skoro musela som prerusit uzivanie tabletiek , mozem ich po menzese douzivat ? 4.4. mam kontrolu a dalsi kontrolny ster + odber krvy na krvnu skupinu a este jedno krvne vysetrenie . Bola som aj poslana na vysetrenie endokrinologie kedze u nas je pozitivna diagnoza na stitnu zlazu z matkynej strany u vsetkych zien , hematologiu a genetiku .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    streptokok je normálna flóra pošvy a nielieči sa, tobož nie partner.nepíšte či šlo o potrat, ak áno, tak až po 3 potrate sú tieto vyšetrenie indikované, pretože až 20 % plodov sa potratí, je to vecou náhody.

  • Môže to byť strach?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím Vás o radu Pán Doktor.S manželom máme 4-ročnú dcérku asi 2-roky po pôrode som potratila-príčina neznáma.Asi 7mesiacou po tom som znova otehotnela.Narodila sa nám ďalšia dcérka ale týždeň po narodení umrela.Je tomu už rok.Príčina obojstranný zapal pľúc.Dnes sa snažíme o ďalšie dieťa no zatial neúspešne.Brala som aj Duphaston.Boli sme aj na rôznych vyšetreniach,genetika,infekčné.Všetko v poriatku.Môže časom nastať u ženy,či muža problém s plodnosťou?Môže to byť psychyka?Ako by ste nám odporúčali pokračovať(vyšetrenia a tak)?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete, ako dlho sa snažíte. Osobne si myslím, že čo sa týka plodnosti, ste úplne zdravá, čoho dokazom sú tri tehotnosti. Tragédia s dcérkou sa netýka Vášho zdravia, dcérka zrejme dostala nejaký agresívny infekčný kmeň. Teraz sa už robí výter pošvy pred porodom na streptokoka skupiny B, ktorý býva často príčinou podobných nešťastí.
    Preto si myslím, že normálne žite a skúšajte otehotnieť. Pevne verím, že to dopadne dobre a ďalšie Vaše otázky budú smerovať na kolegyňu v detskej poradni :)

  • dotaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    som takmer 2mes. po kyretáži, všetko zatiaľ vypadá v poriadku, menštruáciu som dostala do 5 týždnov, tak dufam, že aj kontrolné vyšetrenie bude OK. V nemocnici kde mi robili zákrok som si bola pre výsledky z histologie. Tie však obsahujú len informáciu o tom, čo všetko vzorka obsahovala a ja som dúfala, že v nich nájdem príčinu, prečo sa plod prestal vyvíjať. Ide o štandartný postup? Hned na začiatku tehotnosti ma lekárka liečila na zápal a tiež som mala streptokoka. Viac ako mesiac som brala duphason. Je možné, že príčinou bol strepkokok alebo zápal?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie streptokok nebýva príčinou potratu, je to normálna flora a je zbytočné ju liečiť. Príčinou potratu je v 90% genetická vada, proste nebola to zdravá spermia alebo zdravé vajíčko. Histologické vyšetrenie to samozrejme nepotvrdí, tam sa iba zisťuje, či náhodou nebola prítomná nádorová degnerácia zárodku.