Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,582 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Opakované potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prekonala som dva zamlčané potraty v 6 a 8 týždni bolo to vždy biochemické tehotenstvo. Podrobila som sa všetkých vyšetrení, všetko negatívne. Pracujem s kontaminovanou vodou ktorá obsahuje escherichia coli, koliformné baktérie, enterokoky. Vodu nepijem, len s ňou umývam. Dosť často som v styku s plesňami. Je možné, že všetko toto mohlo spôsobiť potraty? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie, je to otázka náhody a myslím, že zatiaľ nie je potrebné žiadne vyšetrenie, takéto biochemické gravidity sa potrácajú až v 60%, stačí počkať na klinickú graviditu dokázanú ultrazvukom.

Podobné otázky

  • toxoplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, velmi by som vas chcela poprosit o radu. V roku 2003 som prekonale missed AB v 11.tyzdni,v tomto roku v januari biochemicka gravidita zvysene HCG- bez kyretaze a v juni 2010 v 11 tyzdni hydrops fetus universalis NT 8,4 mm – evakuácia. Moj gynekolog ma poslal na rozne vysetrenie (stitna zlaza, tromfofilie), infekcne choroby, zistili mi ze si moje telo nevytvara zasoby kysliny listovej a preto ju musim uzivat min. 2 mesiace pred otehotnenim a tiez mi zistili z oberu krvi na toxoplazmu nasledovne: jedno laboratorium malo vysledky na toxo:IGG elisa 90,125 pozit, IGM elisa 0,332 – latentna toxo infekcia – protektivna imunita a druhe laboratorium vysledky na toxo: IGG 176IU/ml, IGM, IGA, KVR: neg., test avidity 43,6% - latentna forma toxoplazmozy. Chcem sa spytat ohladom tej toxoplazmy, ci je potrebne aby som sa preliecila alebo to uz nema vplyv na dalsie tehotenstvo a tiez ci vsetky tie straty babatiek boli skrz toxo. Alebo ake vysetrenie by som mala este absolvovat. Prvy missed AB bol s inym partnerom ako tieto v r. 2010. Dakujem vam moc za odboved. S manzelom velmi tuzime po babatku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toxoplazmoza nerobí opakované potraty, je to mýtus, ktorý žiaľ šíria aj niektorí odborníci.
    Prekonala ste v minulosti akútnu toxoplazmózu a ste celý život pred ňou chránená. Niekto to nazýva protektívna imunita a niekto latentná forma toxoplazmozy (po prekonaní toxo ostáva v tele, kde neškodí, a protlátky Vás chránia pred novou akútnou infekciou).
    Takže s toxoplazmozou si nelámte hlavu, doležité u Vás je genetické a hematologické vyšetrenie.

  • opakovany missed abort

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam za sebou opakovane potraty. 1.x 24 tyzden - nevyvinute mocovody, 2x 28 tyzden - geneticky nevysetrovane, bola tam drobna tvarova stigmatizacia, geneticka povedala ze podla priznakov sa to neda zaradit do ziadneho konkretneho syndromu, 3x 11 tyzden.
    - z hematologie mam pri dalsom tehotenstve doporucene pichanie fraxiparinu, hoci mi nasli len MTHFR heterozygot
    - nazory niektorych lekarov su, ze mi neprospieva stres, vibracie ( kedze vela soferujem aj 200km denne)

    Pan doktor, ako by ste mi doporucili riesit dalsie tehotenstvo, mohla neliecena tzv. trombofilia a moj zivotny styl sposobit tieto poruchy? alebo mam skusit predimplantacnu geneticku diagnostiku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mne to príde skor ako genetická príčina, než MTHFR - heterozygot nezvyšuje riziko potratu.
    Určite by ste mali obaja absolvovať genetické vyšetrenie. Ak sa u Vás nenájde príčina, potom je možné to znovu skúsiť, pri liečbe fraxiparinom, to neuškodí,.

  • Opakovane potraty, cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, som 29 rocna,bez deti. Prosim Vas o radu. Som po 2 zamlknutych potratoch v 7tt a 10tt.Obe velmi zelane tehotenstva.Po oboch som podstupila kyretaz (v aprili a septembri tohto roku). Po druhej kyretazi mi vysli cytologicke vysledky ASC-US (atypicke skvamozne bunky neurciteho povodu), PAP II-III. Moj lekar mi predpisal antikoncepciu YAZ na 3 mesiace na posilnenie maternice, po dobrati antikoncepcie urobit hematologicke testy a mame sa pokusit o dieta znova (predtym este opat cytologicke vysetrenie) Chcem sa opytat ci je hormon. antikoncepcia nevyhnutna, kedze som antikoncepciu uzivala predtym 7rokov do mojich 26rokov a ku koncu som mala velmi zle skusenosti. Taktiez ci je vhodna vzhladom k cytologickym vysledkom. Tiez sa chcem opytat, ci hematologicke vysetrenie postacuje, alebo by ste doporucili nejake dalsie vysetrenia?
    Vopred Vam dakujem za odpoved, pekny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri opakovaných potratoch je vhodné genetické, metabolické a hematologické vyšetrenie.
    V prvom rade však je potrebné doriešiť tie cytologické zmeny, ASCUS je nutné sledovať.
    Yaz síce neškodí, ale osobne by som keď už dával antikoncepciu s vyššou hladinou hormónov, ak je cieľom regenerácia maternice.