Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,958 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Syndróm PCO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Bol mi diagnostikovaný syndróm PCO a chcela by som sa informovať ohľadom možnosti otehotnenia s touto diagnózou. Môj gynekológ mi o tom ešte veľa nepovedal, povedal mi, že to budeme riešiť, až keď budeme riešiť tehotenstvo.
    Tehotenstvo by som chcela riešiť koncom tohto roka, prípadne v priebehu budúceho roka, preto som sa chcela spýtať, kedy je potrebné začať s liečbou.
    Antikoncepciu som vysadila minulý rok v januári, a odvtedy mam dosť nepravidelnú menštruáciu a krvácanie je o dosť slabšie.
    Možno najväčším problémom, ktorý má momentálne trápi je moja hmotnosť... Asi pred 3-4 rokmi som mala na 3 mesiace vynechané užívanie antikoncepcie (Minerva) a neviem, či to bolo vplyvom tabletiek, alebo len zhoda náhod, po opätovnom nasadení antikoncepcie som v krátkom čase pribrala asi 15 kg a odvtedy sa snažím nadbytočné kilogramy zhodiť, ale akosi sa mi nedarí.
    V rôznych diskusiách ohľadom syndrómu PCO som sa dočítala, že niektorým ženám s touto diagnózou predpisujú nejaké tabletky, ktoré pomáhajú aj pri chudnutí.
    Chcela by som sa informovať, či o predpis stačí požiadať lekára, alebo treba na to nejakú špeciálnu diagnózu.. A hlavne by ma zaujímalo, ku ktorému lekárovi mám s touto požiadavkou ísť.
    Prosím Vás, ako spoznám, kedy je ten vhodný čas navštíviť nejakého odborníka na chudnutie, napr. dietológa, obezitológa... alebo za kým mám ísť, keď chcem niečo urobiť so svojou hmotnosťou. Existuje nejaký taký lekár na Slovensku?
    So syndrómom PCO som už navštívila endokrinológa, diabetológa a gynekológa.
    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Pekný deň. S pozdravom Lenka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najčastejšou príčinou PCO je práve nadváha a obezita, lebo zvýšené hladiny inzulínu, ktoré pri obezite sú, napádajú vaječníky a rušia produkciu hormónov.
    Na chudnutie je vhodný pohyb a úprava životosprávy.

Podobné otázky

  • PCO a vypadavanie vlasov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor,
    hladam odpoved na moje otazky uz polroka...hlavny problem je , ze mi extremne vypadavaju vlasy cca 300 denne, mala som ich naozaj velmi vela a teraz len par..ak bude tato situacia pokracovat neviem co bude so mnou..Pisem Vam ako gynekologovi z dovodu, ze mi bol minuly tyzden zisteny syndrom PCO...mesiac dozadu znizena funkcia stitnej zlazy..uzivam L-thyroxin a Duphaston. Nakolko chodim od jedneho lekara k druhemu museli nieco objavit...Chcela by som uz konecne vediet, ci masivne padanie vlasov suvisi s jednym alebo s druhym problem a ak ano co mam jest, robit alebo kam mam este ist aby to preslo?A vobec, je nejaka sanca, ze to niekedy prejde?Ide asi o hormony tak dufam, ze mi viete dat odpoved na moje otazky ako gynekolog..Zacali sme sa snazit o dieta tak ani neviem,ci po tychto mojich diagnozach to ma zmysel..aj ked stale dufam...a ak to pomoze k odpovedi..cca 6 rokov som brala HA.
    Velmi pekne dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príčina može byť znížená funkcia štítnej žľazy, pri PCO vlasy nevypadávajú. Vhodná je dlhodobá liečba L tyroxínom. Vlasy si dočasne ostrihajte kratšie, denne umývajte šetrným bylinkovým šamponom. Malo by sa to zlepšiť.

  • PCO syndróm a meškajúci menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýta´T na pár otázok ohľadom mojich problémov...mam 25 rokov a menzes som mala vždy pravidelný až do novembra minulého roka..z ničoho mi začal menzes mešká 2-3 týždne a pretrváva to až do teraz..mala som zvýšené hormóny a hrozné akné na tvári,tak mi dala kožná lekárka antibiotiká doxyhexal 100mg na 3 mesiace,čo mi s akné pomohlo no nič viac..na prehliadke u gyn.mi zistil že mám syndróm PCO a žiadnu ovuláciu,tak mi dal na úpravu Femibion 800(kyselina listová),keďže sa snažím aj otehotnieť..beriem to už mesiac a menzes mi stále mešká 2 týž.pričom mam príznaky na menzes(bolestivé prsia,jemné bolesti v podbrušku)no stále nič.
    Myslíte že mi Femibion pomôže s upravením menzesu a ovuláciou,či mi treba ešte nejaké špeciálne vyšetrenie?No proste len nechápem z jakého dôvodu mi začalo meškávať,keď nič v mojom živote sa neudialo čo by by tomu naznačovalo ako stres,pričom to mi bolo povedané že je príčinou toho všetkého..
    A dá sa z PCO syndrómu dostať a otehotnieť,či bude treba umelé oplodnenie?
    Snažíme sa uz trištvrte roka a nič..:-(

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najčastejšou príčinou PCO je obezita a nadváha, ak máte nadváhu, musite bezpodmienečne schudnúť. Ak nie, potom je potrebné dokladné endokrinologické a metabolické vyšetrenie.
    Vy sa snažíte iba trištvrte roka, čo nie je žiadna doba a preto nie ste neplodný pár. Až sa nebude dariť viac ako rok či dva potom je potrebná liečba. Ak by sa cyklus po úprave hmotnosti neupravil, vhodné je dodať gestagény na druhú fázu cyklu.

  • ca 125

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Prosím Vás o radu s mojím problémom.
    Mám problém s otehotnením a tehotenstvom. Od r. 2008 sa liečim na syndróm PCO. V apríly 2009 som mala urobenú Dg laparoskopiu, kde mi urobili pertubáciu a nález bol v norme. Od septembra 2009 navštevujem centrum asistovanej reprodukcie. Lekár mi na základe USG vyš. a Ca 125= 35,5 iU diagnostikoval endometriózu. Absolvovala som 2x embryotransfer, ktory skončil potratom v 5 a 3 týždni. Aká je možná liečba endometriózy, lebo lekár mi povedal, že liečba nie je žiadna, že je to imunologický problém.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Ca 125 máte v podstate normálny, doležitý je nález na USG, osobne by som až tak diagnozu endometriozy nepovažoval za 100%.
    Možno by som znovu zopakoval laparoskopiu s prípadným odstránením ložísk ak ich vidí na ultrazvuku.

  • ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den chcela bi som vedieť Váš nazor na túto vec:
    Mám 25 rokov môj partner bude mať 27. Ja bi som už chcela babätko len môj partner je stále váhavý na jednej strane bi aj chcel a na druhej to posúva aj o tri roky dozadu. Viem že sa nedá do tohto nútiť ale mám problém s plodnostou už asi 4 roky neberieme nijakú antikoncepciu nedávno mi bol zistený syndrom pco nemám ovuláciu menštruácia sa mi teraz upravila vdaka duphastonu na 29 dni ale ovu.nikde. mám v pláne podstúpiť laparoskopiu drilling a priechodnosť vaječníkov. Je lepšie pokúsiť sa otehotnieť v tejto dobe po laparoskopii alebo má zmysel čakať 3 roky a potom sa viac snažiť.? Ja sa bojím , že potom môže bit neskoro. aký je nato váš názor lekársky a aj ludský??? dakujem

    Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský

    Dobrý deň,
    vy nie ste neplodná a určite nie je indikovaná laparoskopia !!!!!!
    Je to úplný nezmysel, ak nie ste na 100% rozhodnutí mať potomka !!
    Jediné čo doporučujem, ak máte nadváhu určite musíte schudnúť je to najčastejšia príčina PCO. Laparoskopiu až vtedy, až sa Vám rok po rozhodnutí nebude dariť.

    No ale to že 4 roky spolu sexujeme bez ochrany v tom nieje problém???to akože sme stále "strielali na slepo??" to potom bi neboli nechcené tehotenstvá

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    píšete, že partner nechce dieťa, vo Vašom probléme sa teda nevyznám.
    Ak sa 4 roky plánovane snažíte otehotnieť, potom je to niečo iné, ale niekedy stačí psychická ambivalencia a dieťa proste nesplodíte.
    Nechcené tehotenstvá samozrejme existujú, ale to je úplne iná kapitola.
    Kvoli plánovanému otehotneniu je doležité aby ste upravila životosprávu, aby ste začala zdravo žiť, aj vy aj partner a ak máte nadváhu musíte schudnúť.

  • názor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den chcela bi som vedieť Váš nazor na túto vec:
    Mám 25 rokov môj partner bude mať 27. Ja bi som už chcela babätko len môj partner je stále váhavý na jednej strane bi aj chcel a na druhej to posúva aj o tri roky dozadu. Viem že sa nedá do tohto nútiť ale mám problém s plodnostou už asi 4 roky neberieme nijakú antikoncepciu nedávno mi bol zistený syndrom pco nemám ovuláciu menštruácia sa mi teraz upravila vdaka duphastonu na 29 dni ale ovu.nikde. mám v pláne podstúpiť laparoskopiu drilling a priechodnosť vaječníkov. Je lepšie pokúsiť sa otehotnieť v tejto dobe po laparoskopii alebo má zmysel čakať 3 roky a potom sa viac snažiť.? Ja sa bojím , že potom môže bit neskoro. aký je nato váš názor lekársky a aj ludský??? dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vy nie ste neplodná a určite nie je indikovaná laparoskopia !!!!!!
    Je to úplný nezmysel, ak nie ste na 100% rozhodnutí mať potomka !!
    Jediné čo doporučujem, ak máte nadváhu určite musíte schudnúť je to najčastejšia príčina PCO. Laparoskopiu až vtedy, až sa Vám rok po rozhodnutí nebude dariť.