Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,834 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cisarsky rez

    , Autor: Bekky

    Dobry den. Mala som sekciu 19.1.24 takze som 4 tyzdne po sekcii. Kedze som prvorodicka a nebola som si ista ci su nutne nejake kontroli zavolala som
    Svojemu gynekologovy ktory ma zobral na kontrolu teraz po 4 tyzdnoch kde mi spravil vysetrenie prstom z dola a ultrazvuk cez vaginu. Ked som dosla domov zacala som slabo krvacat silno cerveny krv dneska uz druhy den slabe krvacanie. Pred tym nez som sla k nemu som uz nekrvacala moja lochia uz asi bola na konci kedze som uz mala len zlty vodnaty vytok. Urobil moj gynekolog chybu ze ma zobral skor? Velmi sa bohim ze mi tam zaniesol infekciu. Prosim vas poradte mi.

Podobné otázky

  • Bolestivá jazva

    , Autor: MamaBoy

    Dobrý deň, Porodila som 23.03.2023, mala som cisársky rez od začiatku sa mi začala rána hojiť krásne, po 600nedelí som bola na po pôrodné vyšetrenie, a zaviedli mi IUD teliesko (DANU). Už je tomu rok a mňa stále bolí a páli z vnútornej strany. Niekedy je to taka bolesť, cez takú bolesť jazvy z vnútornej strany nedokážem nič pomaly robiť, svojmu gynekológovi som to vravela takže je tým oboznámení, vravel že je to normálne no mne nepripadá normálne strašne ma bolí a páli. Chcem sa opýtať ako s tou bolesťou a pálením bojovať?.. Ďalšia vec bola som na preventívke a zistili mi niečo ale nechce mi to povedať. Proste že to nieje nič vážne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chronické bolesti jazvy u žien po cisárskom reze sa žiaľ vyskytujú, preto sa snažíme tejto operácii vyhnúť ak je to čo len trocha možné.
    Niektoré ženy sa kvôli tomu stanú aj závislé na liekoch. Ak máte bolesti mal by Vás lekár vyšetriť a skúsit nejakú liečbu, nie vždy však sme pri tom úspešní.

  • Sekcia a bolest hrdla

    , Autor: Zuzu38

    Dobrý deň,
    Chcem sa prosím spýtať čaká ma o týždeň sekcia v celkovej narkoze, ale začalo ma boliet hrdlo bude to pri operácii problém? Mozem dovtedy uzivat volnopredajne lieky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    voľno predajné lieky určite môžete, ale angína nie je ideálna počas operácie, skúste navštíviť Vášho praktika nech vám do hrdla pozrie a prípadne nasadí aj antibiotiká.
    Nechcem nijako spochybňovať indikáciu ale na plánovaný cisársky rez v celkovej anestéze existuje naozaj iba veľmi málo dôvodov.

  • Podvázanie vaječníkov

    , Autor:

    Ja mam viac zdravotných problémov ulxeroznu kolitídu, Bardejov pažerák a najväčší problém je búšenie srdca mávam tep aj 180 a preto mi lekár na arytmologii odporučil cisársky rez, lebo normálny porod by som nezvládla keďže by sa mi to srdce určite v takej situácii rozbuchalo. A preto mi aj povedal ze ďalšie dieťa už mi neodporúča ja mam 2 deti toto bude 3 takže ja už určite nechcem dieta v budúcnosti.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ani jedna diagnóza nie je dôvodom na cisársky rez a určite nie pri treťorodičke, prosím vyhľadajte inú pôrodnicu, je to vo Vašom záujme a záujme Vášho dieťaťa.

  • Podávanie vaječníkov

    , Autor:

    Dobrý deň ja sa chcem spýtať čakám 3 dieta ... koli zdravotným problémom mi odporučil lekár cisársky rez a neodporúča mi už ďalšie deti.. ja sa chcem spýtať ci je možné pri cisárskom reze podvázat vaječníky.. mam 33 rokov

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by som najprv konzultoval ešte iného lekára, pretože existuje iba veľmi málo zdravotných problémov, pre ktoré je potrebný cisársky rez, aj pre ktoré je potrebné vykonať sterilizáciu (v takto mladom veku), pretože sa jedná o nevratný výkon a vy netušíte, ako sa bude Váš život ďalej uberať. V súčasnej dobe máme vynikajúce možnosti antikoncepcie aj dlhodobej, ale vratnej, teda ak by bolo treba môžete byť potom tehotná.
    Ešte poznámka, nepodväzujú sa vaječníky ale vajcovody ale to už je zastarané, v súčasnej dobe sa vajcovody pri sterilizácii vyberajú, pretože v budúcnosti môžu byť zdrojom ochorení. Ale ako píšem, určite by bol potrebný ešte iný názor, máte na neho plné právo.

  • Myopia levis o.u.

    , Autor: Erika2023

    Dobrý deň,
    od oftalmológa mám určenú diagnozu Myopia levis o.u.
    Pani doktorka aj môj gynekológ mi naznačili, že táto diagnóza môže byť dôvodom na pôrod sekciou ale že určite mi to povedia až v nemocnici.
    Ja si ale chcem vybrať pôrodnicu práve na základe toho či budem rodiť prirodzene alebo sekciou, takže by som túto informáciu chcela vedieť ešte predtým ako začnem chodiť na poradne do konkrétnej nemocnice.
    Viete mi prosím povedať či bude vážne nutná sekcia s touto diagnozou ? Resp. prečo mi to s určitosťou vedia povedať len v nemocnici.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ľahká myopia je veľmi časté ochorenie a NIKDY NIE JE DOVODOM NA CISARSKY REZ. Ak niekto tvrdí opak, nemal by robiť medicínu.
    V súčasnej dobe už NEEXISTUJE dôvod na cisársky rez z očnej indikácie, nikde na svete sa neuznáva a je to poškodenie rodičky.
    Prídite k nám do pôrodnice a krásne porodíte prirodzene bez vplyvu na zrak.