Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • VBAC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, aký máte názor na VBAC s rozdielom 2 a pol roka? Je lepšie absolvovať opäť sekciu alebo v prípade, že sú splnené podmienky pokúsiť sa porodiť vaginálne?

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetky odborné spoločnosti odporúčajú, aby lekár v týchto prípadoch žene ponúkal možnosť VBAC, pretože to je najlepšia možnosť pre Vás aj pre dieťa.
    Žiaľ sú pracoviská, kde sa týmto neriadia a majú úspešných VBAC veľmi málo, u nás v Ružinove viac ako 80% žien, ktoré sa pokúsia o prirodzený pôrod po VBAC, úspešne prirodzene porodí, ostatné majú opakovaný cisársky rez počas pôrodu.

Podobné otázky

  • Bolesti 39+0tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som 39+0tt a uz niekolko noc mavam dost silne MS bolesti. Intervali su 3-4min potom to buď prejde alebo sa intervali predlzia. Tuto noc dokonca vzdy zacali hned jak som sa zobudila ale v spanku ma nebudili. Som 21m po SC a chcem vyskusat VBAC no porod sa stale sam zatial nespusta.
    Pri poslednom CTG boli ozvy 6min 170 potom uprava na 145 z coho mam tiez strach aby som nieco nepodcenila.
    Mam sa obavat tychto bolesti a pri najblizsich pravixelnejsich aj ked by neboli dostatocne silne ist radsej do porodnice ?
    Uz sme boli pred tyzdnom a bohuzial ani som sa neotvorila viac stale len na spic prsta a po prichode do porodnice kontrakcie prestali.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je úplne normálny priebeh ku koncu tehotnosti. Ja odporúčam odchod do pôrodnice až vtedy, kedy sú bolesti "neznesiteľné", teda á 3 minúty a noazaj sú silné a intenzívne. Čo sa týka CTG prechodne môže mať plod vyšší pulz to je normálne.

  • VBAC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v 40tom týždni tehotenstva, druhé, obe bez komplikácií, prvé (2020) skončilo sekciou po odtečení PV v termíne ale bez kontrakcií (alebo časti z nej, teda), potom po 24h čakaní, či sa pôrod začne sám a nakoniec niekoľkohodinovom vyvolávaní oxytocínom (neotvorila som sa dosť ani napriek častým kontrakciám). Teraz chcem pokus o vaginálny pôrod a našťastie ma nikto do ničoho iného nenúti (môj gynekológ ma najprv trochu „vystrašil“, povedal, že ak chcem prirodzený, nech idem radšej do Ružinova :), Antolskú mám ale oveľa bližšie), lenže po kontrole v tomto týždni som ešte stále úplne zatvorená a ohľadne vývoja situácie po termíne sa už tvária všelijako, lebo vyvolávanie nie je vraj po sekcii úplne dobré, prenášanie tiež nič moc a ja tiež rozmýšľam, ako by to vyvolávanie vôbec dopadlo. Budú sa ma vraj najbližšie pýtať aj na to, čo chcem ja, a vraj sa zohľadní všetko a uvidí sa, ale ja vlastne dosť dobre neviem, čo chcem.
    Otázky sú:
    1. Ako dlho sa dá po sekcii bezpečne prenášať a čakať na spontánny nástup pôrodnej činnosti? (Nemám vôbec žiadne zdravotné problémy alebo komplikácie.)
    2. Bolo by – pre bábätko – bezpečnejšie vyvolávanie a pokus o vaginálny pôrod alebo rovno pristúpiť k druhej sekcii?
    3. Dieťaťu namerali v 37tt+2 3400g, nebude už na VBAC priveľké?
    4. Prečo je moje telo schopné bez najmenších problémov „zasadiť a vypestovať“ deti, ale porodiť ich ani za svet? (na toto nemusíte odpovedať, som len trochu frustrovaná)
    A menej súvisiaca otázka:
    5. Ak by bola sekcia, po akom čase môžem znovu začať behávať? (trate okolo 10K)
    Ďakujem za odpoveď a aj za celý váš prínos slovenskému pôrodníctvu, pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vaginálny pôrod po cisárskom reze odporúčajú všetky odborné spoločnosti, úspešný VBAC je jedným zo základných parametrov ukazujúcich kvalitu pôrodníckej starostlivosti.
    U nás v Ružinove je pravdepobonosť prirodzeného pôrodu u ženy, ktorá je po cisárskom reze a chce rodiť prirodzene viac ako 80%.
    Odhad váhy na UZV je nepresný a 3400 g je normálna váha, okrem toho vyšší váhový odhad nezvyšuje riziko komplikácií pri pôrode po cisárskom reze.
    U nás žena po sekcii prenáša kľudne aj 10 dní a ak treba vyvolávame pôrod jemnými mechanickými metódami. V roku 2021 sme vyvolávali pôrod u žien po cisárskom reze 35 krát, z toho iba 3 mali cisársky rez, všetky ostatné porodili prirodzene.
    Schopnosť prirodzeného pôrodu v súčasnej dobe nie je iba o tele rodičky ale závisí na viacerých faktoroch, preto kolíše percento cisárskych rezov v slovenských pôrodniciach od 16 do 52% na rovnakej populácií rodičiek. Pritom výsledky novorodeneckej úmrtnosti aj chorobnosti sú rovnaké.