Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dôvod na cisarsky rez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, od narodenia mám problémy s nohami, narodila som sa s vykrivenymi chodidlami a do dnes to nieje úplne vyliečené, mám z toho aj slabšie kolená občas mi vyskakuje koleno..nemôžem dlho stať ani tie nohy nejak zaťažovať mávam kŕče...je to dôvod k cisárskému rezu? Osobne by som aj radšej šla cisárskym...za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cisársky rez je veľmi závažná operácia, ktorá má negatívny vplyv na zdravie matky aj novorodenca. Novorodenec potrebuje prirodzený pôrod, aby počas neho dozrel a pripravil sa na život mimo maternicu.
    Vaše problémy v žiadnom prípade nie sú dôvodom na cisársky rez a krásne prirodzene porodíte.

Podobné otázky

  • Myopia levis o.u.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    od oftalmológa mám určenú diagnozu Myopia levis o.u.
    Pani doktorka aj môj gynekológ mi naznačili, že táto diagnóza môže byť dôvodom na pôrod sekciou ale že určite mi to povedia až v nemocnici.
    Ja si ale chcem vybrať pôrodnicu práve na základe toho či budem rodiť prirodzene alebo sekciou, takže by som túto informáciu chcela vedieť ešte predtým ako začnem chodiť na poradne do konkrétnej nemocnice.
    Viete mi prosím povedať či bude vážne nutná sekcia s touto diagnozou ? Resp. prečo mi to s určitosťou vedia povedať len v nemocnici.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ľahká myopia je veľmi časté ochorenie a NIKDY NIE JE DOVODOM NA CISARSKY REZ. Ak niekto tvrdí opak, nemal by robiť medicínu.
    V súčasnej dobe už NEEXISTUJE dôvod na cisársky rez z očnej indikácie, nikde na svete sa neuznáva a je to poškodenie rodičky.
    Prídite k nám do pôrodnice a krásne porodíte prirodzene bez vplyvu na zrak.

  • úzka panva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som spýtať na meranie panvy, mne moja gynekologička nezmerala rozmery panvy na začiatku tehotenstva, som v 31. týždni tehotenstva, predpokladá sa väčší plod cca 4 kg, kedy je najllepšie merať rozmery panvy u tehotných, ja som našla v literatúre, že v III. trimestri, aké sú najlepšie rozmery panvy. ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    od merania panvy sa už čiastočne upúšťa, lebo vonkajšie rozmery nie úplne presne zobrazujú rozmery vnútorné. U nás napríklad diagnózu zpžená panva ako dovod na cisársky rez berieme iba veľmi výnimočne. Aďalšia vec je, že rozmery panvy sa v priebehu tehotnosti aj porodu menia, vazy sú volnejšie a panva sa remodeluje.