Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Stehy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim, je normalne ze 3 tyzdne po porode mi este nevypadali stichy? Nic ma neboli. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno je to normálne, stehy strácajú svoju silu po 10. dňoch ale neznamená to, že hneď musia vypadnúť, to trvá aj dlhšie, ale ak sú na mieste, neškodia.

Podobné otázky

  • Hojenie rany po nástrihu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    znova sa obraciam na Vás s prosbou o pomoc. Moje problémy začali hneď po pôrode, keď som asi na 3. deň dostala hnačky ( neskôr zo sterv zistená E.Coli), keďže od pôrodu mám zároveň problém udržať stolicu, rana po nástrihu sa mi infikovala a vytvoril sa mi v nej zápal. Ten sa liečil lokálne + ATB Amoxiclav, včera po vyše týždni som bola na kontorole na gynekologii a vraveli mi, že jazva sa hojí pekne, že nemusím chodiť na Ďalšie vyšetrenia k nim ale rovno až ku svojej gynekologičke po šestonedelí. Dnes som ale kvôli konečníku bola na kontrole u chirurga, ten pri prehliadke vravel, že zvnútra mám stehy na hrdzi tiež uvoľnené a rana sa mi hojí sekundárne a je tam prítomný stále opuch a čudoval sa, prečo mi na to už nič nedali ale nechali tak, doporučil to minimálne sledovať gynekológom. Chcem sa teda opýtať, je ešte niečo čo by som si na to mala dávať alebo jednoducho čakať a vydržať, kým sa rana a opuch konečne zhojí sama? Čo sa týka konečníka, s tým mi pán doktor tiež veľmi nepomohol, poslal ma akurát na MR, na ktoré budem zrejme dlho čakať a vravel, že ultrazvuk vnútri konečníka bude mať význam robiť najskôr o 6 mesiacov, dovtedy vraj mám čakať a uvidí sa, či sa to začne upravovať alebo tam bude niečo poškodené, nevedel mi povedať ani čo to je problém s inerváciou alebo tam môže byť natrhnutý aj nejaký sval, jednoducho s tým vraj teraz nevieme nič robiť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste v dosahu Bratislavy (podľa odporučení ktoré Vám dali mám podozrenie na konkrétnu pôrodnicu, máme od nich viac takýchto nedoriešených prípadov), prihláste sa ku mne do poradne - pozriem sa na to. V poradni budem budúci utorok 30.7. dovtedy si kúpte Rosalgin a oplachujte si hrádzu týmto roztokom. Ak by sa stav zhoršil, môžete nás navštíviť cestou CP, kolegovia sa na to pozrú.

  • Krvácanie v 600nedeli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, som 3 tyzdne po prirodzenom porode, uz som moc nekrvacala, skor iba spinila, vcera mi vypadli nejake vnútorne stehy a odvtedy krvacam. Nie intenzívne ale objavuje sa mi čerstvá krv, na pohľad nevidim, ze by krvacalo miesto kde boli stehy. Je to normalne po vypadnutí stehov alebo je potrebne ist na kontrolu? Dakujem za vasu odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ je to iba slabé zakrvácanie, malo by to samé prestať, ak by však pretrvávala čerstvá krv dlhšiu dobu (niekoľko dní), navštívte nemocnicu, kde ste rodila.

  • Krvácanie po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.

    Som tri týždne po vaginálnom pôrode (19.7.), ktorý bol veľmi rýchly. Mala som mať pôrod vyvolavaný ale nakoľko som bola otvorená ráno už na 8cm, tak mi prepichli plodovú vodu a ja som za 15 minút porodila. Mám na vás dve otázky.

    1. Mám iba dva vnútorné stehy, ktoré ma nebolia, ale stále nevypadli (stále mi vytŕča nitka). V nemocnici mi povedali že do týždňa vypadnú alebo sa vstrebú. Je normálne, že ešte nevypadli aj keď prešli už tri týždne?

    2. Čo sa týka krvácania tak stále krvácam, aj keď krvácanie nie je také silné ako na začiatku. Predvčerom pri sprchovaní zo mňa vyšla väčšia zrazenina a včera tiež vo veľkosti asi golfovej loptičky. Znepokojilo ma, že v zrazeninach boli akoby kúsky sliznice (neviem presne ako to popísať). Od včera pociťujem miernu bolesť v podbrušku ako pri menštruácii. Ide stále o zavinovanie maternice? Iné problémy však nemám. Je potrebné navštíviť gynekológa alebo nemocnicu v ktorej som rodila? Alebo je takéto čistenie normálne aj keď prešiel už taký čas?

    Ďakujem vám za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    do konca šestonedelia patríte do pôrodnice, kde ste rodili, takže by ste sa v prípade komplikácii mali hlásiť tam.
    Čo sa týka stehov, údaj je trocha mätúci, oni za týždeň strácajú pevnosť, ale nemusí to znamenať, že sa úplne stratia - vstrebú alebo vypadnú. Nemusíte si to nijako všímať, skôr či neskôr tá nitka odpadne.
    Takéto krvácanie aj v zrazeninách tri týždne po pôrode už nemusí byť normálne. Ak by to prešlo, nie je potreba ďalšieho riešenia, ak by sa odchod zrazením a väčšieho množstva krvi opakoval, vyhľadajte pôrodnicu.

  • Jazva po cisarskom reze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer je to normalne že mi z jazvy vytiekla taka žlto orandžova tekutina? Zajtra mam isť vybrať stehy ale mam pocit že ich tam ešte nechaju jazva vyzera ako by sa nehojila a otvarala na jednej strane mi išla pred par dnami krv a teraz táto tekutina a v krvy mam zapal ale nevedia čo to nemože byť z urologicke strany pretože mam stent a boli ma pri močený

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výtok z rany môže byť známkou infekcie rany, najmä ak máte v krvi zvýšené zápalové parametre. Je potrebné ranu dôkladne prezrieť a prípadne aj ošetriť.

  • Šitie po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som vyše dva týždne po pôrode. Mala som robený nástrih hrádze, niektoré stehy však po 4och dňoch od pôrodu povolili a vypadli skôr. Po návšteve gynekológa mi bolo povedané aby som to nechala dohojiť a aktuálne nedošívať, a že ide viac menej o estetickú chybu. Avšak teraz sa mi objavila malá dierka v strede medzi vaginalným otvorom a konečníkom ktorá štípe, neviete čo to prosím Vás môže byť? V tom mieste som nemala žiaden steh. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je normálny priebeh, stehy strácajú svoju pevnosť, do 7 dní a vypadávajú. Kúpte si rosalgin oplach a oplachujte sa zvonka na hrádzi viackrát denne, malo by sa Vám uľaviť.