Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Plánovaný cisársky rez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer p.doktor, chcem sa spýtať, mám naplánovaný cisársky rez. Počas tehotenstva mi našli na ľavom ovariu cystu 2,5cm (teda ak tam ešte je) dá sa to počas cisárskeho odstrániť? Môžem sa to spýtať pred pôrodom lekára? Alebo sa to rieši až po sestonedeli? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    útvar 2,5 cm nie je cysta, ale zrejme bežný folikul. Lekár môže počas cisárskeho rezu vaječník skontrolovať, ale takto malý útvar určite nie je potrebné operovať, ak sa nejedná o endometriozu alebo malý dermoid (nezhubný útvar).

Podobné otázky

  • zrasty a pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rada by som sa s Vami poradila ohľadne pôrodu. Dávnejšie cca 15 r. dozadu som podstúpila operáciu, kedy mi pôvodne mali vybrať slepé črevo, nakoniec to nebolo slepé črevo čo ma trápilo alebo boli to mnohonásobné zrasty na črevách na rôznych miestach spôsobené zápalom z neskorého diagnostikovania celiakie. Je prosím Vás bezpečné porodiť klasickým spôsobom (kvôli tlaku na črevá) alebo sa skôr odporúča sekcia? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tomto prípade je vysoko žiadúce aby ste rodili prirodzene, pretože cisársky rez môže byť pri zrastoch komplikovaný. V žiadnom prípade nie je indikovaný plánovaný cisársky rez a vyhľadajte pôrodnicu, ktorá má čo najnižšie percento cisárskych rezov, aby ste znížila riziko ďalšej operácie aj u Vás.

  • Tretia SC - doplnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, ďakujem za odpoveď na otázku z 13.5. (pre pripomenutie - 37 rokov, dve sekcie, pri druhej zistené vážne zrasty a chuť na ďalšie tehotenstvo a zároveň strach zo zrastov a nimi spojenými komplikáciami). Ďakujem veľmi pekne za "pozvanie" na vašu kliniku, ale bohužiaľ je to pre mňa nereálne ísť rodiť do BA. Zároveň klinika kam by som išla určite nie je taká pokroková ako vaša a po dvoch cisárskych by sa so mnou o prirodzenom ani nebavili. Preto by som vás chcela poprosiť o odpoveď, že či by bola v mojom prípade tretia sekcia kvôli zrastom v minulosti problém a teda hlavne rizikom pre ktoré by som tehotenstvo mala zvážiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite nie. Už sme robili aj piatu a šiestu sekciu. Ak sú v dutine brušnej zrasty, vieme prispôsobiť operačný štýl aj tejto situácii.
    Vieme Vám ponúknuť na našej klinike aj plánovaný cisársky rez s tým, že prídete k nám z hocijakej diaľky rovno na operáciu. Určite by nemal niekto žene po dvoch sekciách kvôli zrastom siahať na reprodukčné práva.

  • Sekcia a bolest hrdla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcem sa prosím spýtať čaká ma o týždeň sekcia v celkovej narkoze, ale začalo ma boliet hrdlo bude to pri operácii problém? Mozem dovtedy uzivat volnopredajne lieky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    voľno predajné lieky určite môžete, ale angína nie je ideálna počas operácie, skúste navštíviť Vášho praktika nech vám do hrdla pozrie a prípadne nasadí aj antibiotiká.
    Nechcem nijako spochybňovať indikáciu ale na plánovaný cisársky rez v celkovej anestéze existuje naozaj iba veľmi málo dôvodov.

  • Plánovaná sekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcem sa spýtať, kedy najskôr pred termínom sa zvykne robiť plánovaná sekcia. Aktuálne som v 34tt a posledné dni som začala mať bolestivú oblasť jazvy (po sekcii). Viem to nejak ovplyvniť termín aj ja, alebo len pôrodník.
    Prvú som mala urgentnú pred 2 rokmi.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plánovaný cisársky rez predstavuje pre dieťa celoživotne zvýšené riziko niektorých ochorení, preto by sa mal robiť iba keď je naozaj plne indikovaný. A mal by sa vykonávať čo najbližšie k termínu, ktorý by mal byť na 100% overený pomocou prvého ultrazvukového vyšetrenia. Nemal by sa robiť skôr ako 7 dní pred stanoveným termínom, pretože narastá riziko zdravotných komplikácii plodu.
    Bolesti v oblasti jazvy sú časté, bývajú spôsobené zrastami alebo aj vytiahnutým močovým mechúrom. Dokiaľ nie na ultrazvuku známka vyklenovania jazvy do mechúra, nemali by v tehotnosti hroziť komplikácie. Zahraničné odborné spoločnosti odporúčajú prirodzený pôrod po cisárskom reze.

  • Sekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ahoj Jožko, ešte pred týždňom ma ani nenapadlo, že Ťa budem otravovať s otázkou, ale bola som dnes v poradni (38+6 tt), bábo je stále otočené KP, je to chlapec a teraz má už 3700 g, takže doktorka a takisto ja sa prikláňame k sekcii. Musela som absolvovať indik. seminár vzhľadom na sekciu, kde prednosta odporúčil čakať, kým pôrod nezačne spontánne a až potom pristúpiť k sekcii. Oš. doktorka je za alternatívu hospitalizovať ma v pondelok a po inf. s Oxytocínom (vraj vyčkať pár kontrakcií) spraviť sekciu, nakoľko vraj maternica bude lepšie pripravená na rez. Poprosím Ťa o Tvoj názor na takéto "naplánovanie" sekcie, nakoľko som o tom ešte nepočula, že by pred plánovanou sekciu sa podával oxytocín. Ďakujem za odpoveď, zatiaľ ťa srdečne zdraví Denisa Valková

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Čau,
    ach jaj. Čo Ti mám povedať.
    Ak už padne rozhodnutie o porode cisárskym rezom, tak doprdele nechápem na čo čakajú, aby Ti doma odtiekla voda a prepadol pupočník, alebo aby si prišla o 03,00 nadránom keď budú operovať inú pacientku?
    Proste plánovaný cisársky rez sa robí plánovane v pracovnej dobe, kedy sú k dispozicii všetci lekári a kedy je to pre pacientku najbezpečnejšie.
    Škoda, že nie si v ČR, už by si bola po operácii u mňa. Držím palce. J.