Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Stafylokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosim Vas, su lieky na zlateho stafylokoka nebezpecne? Mozu viest k problemom pre plod alebo potratu ak sa uzivaju v case ak som nevedela, ze som tehotna (asi v 5-6tt)? Problem je, ze som lieky douzivala a obaly z nich vyhodila, takze neviem nazov lieku. Dakujem

Podobné otázky

  • Bolest pri močení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Prosím o radu, pretože už som bezradná. Pred rokom som dostala bakteriálny zápal močových ciest.( evoli, zlaty stafylokok), vysledky na pohlavne choroby a ine boli negativne. Boli mi nasadene ATB. No moje problémy (pálenie vulvy, štipanie a bolest pri moceni) pretrvavali dalej, zasla som za gynekologom i urologom a obsja mi zistili baktérie v pošve i moč.rúre. zasa ATB. Toto sa opakovalo 8 mesiavov nepretrzite, navyse sa pi 5mes.pridruzili silne bolesti v panve pri chodzi, sedeni- pocit, akoby mi tam niečo tlacilo az rezalo. Nasledne mi nola urobena cystoskopia, ktora pitvrdila silny zspal moč.mechura. po ustupe zspalu mi boli aplykovane vyplachy mechura. No bolesti v panve neustupili. Boli mi diagnostikovane zrasty, a nasledne prerusene. Endometrioza sa nepotvrdila. Bolesti v panve trolinku zmiernili, no bolest pri moceni pretrvava nadalej. Uz som vnpriebehu roka vyuxivala mnozstvo ATB i roznych preparstov na podporu moč ciest už fakt neviem ako dalej, ako sa zbavit bolesti.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je veľmi zložitý problém, ktorý nemá jednoduché riešenie. Chronický zápal močových ciest sa lieči iba veľmi ťažko a často je liečba dlhodobá a menej úspešná. Existujú aj neinfekčné zápaly močového mechúra, liečbu by mal riadiť skúsený urológ.
    Rovnako však môže byť spojený zápal močových ciest aj zo zápalom maternice a jej okolia, bez dôkladného vyšetrenia Vám neviem poradiť. Hoci ste mali stery na chlamýdie negatívne, nemusia byť presné, pretože v krčku sa nemusí chlamýdia nachádzať, ale v mechúri alebo v maternici áno.
    Jediné čo Vám viem poradiť je nájsť si dobrého urologa, ktorý podrobne vyšetrí močový mechúr, vylúči aj tzv. intersticiálnu cystitídu a začne postupnú dlhodobú liečbu, aj na posilnenie imunity močových ciest a pošvy.

  • Dávkovanie Entizol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    nakolko ma moj lekar dovolenku, dovolujem si obratit sa s prosbou o pomoc na Vas. V ramci preventivnej prehliadky mi pan doktor zistil z kultivacie premnozenu bakteriu Gardnerellu vaginalis a okrem nej este aj stafylokoka a streptokoka. Streptokoka mam prenozeneho dlhodobo ale tou Gardnerellou som bola prekvapena. Mam vodnaty vytok bielej farby bez zapachu alebo inych tazkosti. Kedze sa snazime o babo predpisal mi lekar Entizol 250g avsak v lekarni zostala lekarnicka zaskocena davkovanim na recepte. Pre mna aj partnera bolo davkovanie od lekara kazdych 12 hodin 2 x250 g pocas 5 dni. Odkazala ma radsej toto davkovanie preverit, lebo na pribalovom letaku taketo davkovanie nefiguruje. Je toto davkovanie dobre? Na kontrolny ster vraj chodit nemam, ze Entizol zarucene zaberie.

    Dalej sa chcem opytat ci nalez streptokoka, stafylokoka a pripadne Gardnerelly pocas tehotenstva moze vyrazne ovplyvnit tehotenstvo , resp. hojenie ran po porode. Stale mam probelm s vytokmi (probiotika ani protikvasinkova dieta nezaberaju).Ako sa da zbavit premnozenia tychto bakterii?

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené baktérie možu byť normálnou súčasťou pošvovej flóry, nemusia robiť potiaže, ak máte výtok, potom by som gardnerellu preliečil, Dávkovanie je v poriadku. Ak chcete zabrániť návratu infekcie, dávajte si po liečbe Lactovag čípky.

  • zlatý safylokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám nového partnera asi 1 rok. Približne od vtedy mám rôzne gynekolog. problémy, ktoré sa neustále vracajú, hlavne bakteriálneho pôvodu. Bola som liečená aj ATB, ktoré ale taktiež nepomohli. Pri poslednej návšteve gynekol. ambulancie mi lekárka oznámila, že mám zlatého stafylokoka. Je možné, že som sa nakazila od priatela? Je potrebné, aby sa liečil aj on? Ako sa môžem chrániť, keď on ne je ochotný ísť k lekárovi? A dá sa to vôbec úplne vyliečiť? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    kúpte si dve balenia canesten vaginálny krém a balenie čípkov Lactovag. Užívajte ten canesten aspoň 10 dní a potom dlhodobo Lactovag, stav sa upraví. Partner sa liečiť nemusí, zlatý stafylokok nerobí uvedené problémy.

  • Rezistentný stafilokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Som v 30tt. V priebehu posledných 3 mesiacov som mala 3 krát zápal hrdla, pričom mi neustále hnisajú mandle. Už ste viackrát písali, že stafilokok je bežnou súčasťou mikroflóry, ale mne aj dcére zistili vo výtere z hrdla stafilokoka rezistentného na penicilín a asi meticilín. Dcéra dostala Dalacin a ja si striekam len Bioparox. Chcem sa spýtať, je potrebné ma preliečiť celkovo s ATB? Ak nebudem preliečená, je možné, že nakazím bábo po pôrode, môže mu to ublížiť? Nemohol ten chronický zápal už teraz uškodiť plodu? Ďakujem za opdoveď a želám veľa úspechov aj v Novom roku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stafylokok je bežná flóra v prípade, že nerobí problémy. Ak však telo sa s ním nevie vysporiadať, stáva sa povodcom infekcii.
    Existuje kmeň stafylokoku ktorý je rezistentný na bežné antibiotiká. Na penicilín je však rezistentný KAŽDÝ STAFYLOKOK preto by bola chyba ak Vás liečili penicílínom.
    Predsa existuje kultivačné vyšetrenie s citlivosťou, kde by mali určiť, aké antibiotikum Vám majú podať.
    Celková liečba je potrebná ak máte príznaky zápalu (bolesti, horúčka).
    Plod je relatívne v bezpečí, a po porode dostane Vaše protiltáky, takže by nemal byť ohrozený.

  • zlatý stafylokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu ako ďalej. Som v 35tt, v 32tt mi moja praktická lekárka stanovila angínu a nasadila ATB Penbene, no bolesť v krku neprestávala, potom urobila výter z hrdla a zistili, že tam mám zlatého stafylokoka a tiež pneumokoka. A teraz sa obávam o svoje bábätko. Má to naň vplyv? A čo keď mi dá ešte ďalšie ATB? Veľmi pekne ďakujem za vašu radu.