Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dávkovanie Entizol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    nakolko ma moj lekar dovolenku, dovolujem si obratit sa s prosbou o pomoc na Vas. V ramci preventivnej prehliadky mi pan doktor zistil z kultivacie premnozenu bakteriu Gardnerellu vaginalis a okrem nej este aj stafylokoka a streptokoka. Streptokoka mam prenozeneho dlhodobo ale tou Gardnerellou som bola prekvapena. Mam vodnaty vytok bielej farby bez zapachu alebo inych tazkosti. Kedze sa snazime o babo predpisal mi lekar Entizol 250g avsak v lekarni zostala lekarnicka zaskocena davkovanim na recepte. Pre mna aj partnera bolo davkovanie od lekara kazdych 12 hodin 2 x250 g pocas 5 dni. Odkazala ma radsej toto davkovanie preverit, lebo na pribalovom letaku taketo davkovanie nefiguruje. Je toto davkovanie dobre? Na kontrolny ster vraj chodit nemam, ze Entizol zarucene zaberie.

    Dalej sa chcem opytat ci nalez streptokoka, stafylokoka a pripadne Gardnerelly pocas tehotenstva moze vyrazne ovplyvnit tehotenstvo , resp. hojenie ran po porode. Stale mam probelm s vytokmi (probiotika ani protikvasinkova dieta nezaberaju).Ako sa da zbavit premnozenia tychto bakterii?

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené baktérie možu byť normálnou súčasťou pošvovej flóry, nemusia robiť potiaže, ak máte výtok, potom by som gardnerellu preliečil, Dávkovanie je v poriadku. Ak chcete zabrániť návratu infekcie, dávajte si po liečbe Lactovag čípky.