Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prsniky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mala som podozrenie na pagetovu chorobu prsníka. Boli tam zmeny ale nepotvrdil sa. Teraz v decembri som bola na mamografii. A mám ísť aj na CT brucha, kvôli zväčšenej obličiek. Ma toto vyšetrenie negatívny vplyv na prsníky alebo na gynekologickú oblasť? Je to škodlivé?

Podobné otázky

  • Bolest laveho prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred viac ako dvoma mesiacmi som mala lieceny zapal prsnika 3 roznymi antibiotikami. Nalez usg bez abscesu. Pre pretrvavajuce bolesti aj po dobrati antibiotik ma gynekologicka poslala na prsnikovu ambulanciu, kde pohladom bez kontrolneho usg doktor zhodnotil, ze sa jedna o pozapalove bolesti. No bolesti stale trvaju.
    Mam absolvovat EMG vysetrenie pre dlhotrvajuce bolesti pod lavym rebrom, ci sa nejedna o tetaniu.
    Napadlo ma opytat sa Vas, ci by tato choroba mohla sposobovat aj bolest prsnika, pripadne kde by este mohol byt problem,ze to neustupuje.
    Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete či to bol zápal počas dojčenia, alebo nie. Ak nie, je potrebné prísnejšie sledovanie, pretože to nie je časté a môže sa za tým skrývať aj iné ochorenie. Avšak ak máte aj neurologický problém, aj ten sa môže prejaviť bolesťami v tejto oblasti.
    Ja nie som odborník na prsníky, ale keď Vám povedal lekár na prsníkovej ambulancií, že to súvisí s prekonaným zápalom, zrejme vylúčil iné ochorenie.

  • Prídavná prsná žľaza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem krásne za odpoveď. Doktorka ma strašila tým, že tieto prídavné žľazy zvyknú robiť problémy (môže tam vzniknúť rakovina, atď...), takže by bolo lepšie, keby sa to preventívne vybralo. A ten "neviditeľný rez" vie urobiť aj obyčajný chirurg alebo len plastický?

  • prosim o pomoc...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som vas poprosit o radu, potratila som v 17.tt a na druhy den potom sa mi zacalo tvorit mlieko,ale tak ze mam uplne naliate prsniky, bolia ma, palia a robia sa mi aj hrcky. Doktor mi predpisal lieky norethisteron,na ktorych som si ale precitala,ze medzi neziaduce ucinky patri aj tvorba mlieka...Chcem sa spytat,ci su tieto lieky aj na zastavenie tvorby a ci mi pomozu?mam ich na 10 dni v davkovani 4x4, 3x3, 2x2 a 1x1. Co este mozem urobtit preto,aby sa mi mlieko netvorilo?Obmedzila som pitny rezim a na noc si prsia stahujem elastickym obvazom.Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite Vám mali predpísať iný liek, buď Dostinex, Mysalfon alebo Parlodel. Navštívte nemocnicu kde ste potratila, tam Vám mali vydať recept.

  • otázky a problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Takže mám 15 rokov, v júni 16 . Som žiačkou 9.triedy a mám pár otázok . Prosím Vás odpovedajte na každú otázku ďakujem ... Môj menštruačný cyklus je taký , že menzes mám už 2 roky . Som ešte panna . Rozmýšľam nad sexom ,aj keď partnera ešte nemám . No a toto leto som sa rozhodla ísť na preventívnu prehliadku , už som aj psychicky pripravená . čo si mám so sebou zobrať ? musí tam ísť so mnou mama ? ako sa má lekár správať ? čo obsahuje 1. prehlaidka ? ako sa tam mám správať ? počula som , že ma vyšetrí cez konečník ? je to pravda je to bolestivé ? a ešte , že či na 1: prehladike bude obzerať aj prsia ? ako ma inak vštrí tým UZV ako sa to robí ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. preventívna prehliadka je síce dobrý nápad, ale zatiaľ pre Vás nemá príliš veľký význam, doležitá je až po začiatku pravideľného sexuálneho života
    2. na sex máte dosť času, počkajte si na toho správneho partnera, chlapca, ktorý si to zaslúži. Prvý sex je strašne doležitý a netrpezlivos´t Vám može priniesť komplikácie na celý život. Chlapci sú v tom veku nadržaní a neberú na dievčatá žiadne ohľady, ide im iba o jedno, vyskúšať kam ich pustíte a potom sa chváliť pred kamošmi. A vy isto máte na viac.
    3. zvážte očkovanie proti rakovine krčka maternice, dohodnite sa s mamou, aby Vás dala zaočkovať. Ešte pred prvým sexom, pretože už Váš prvý partner Vás može nakaziť vírusom sposobujúcim rakovinu.
    4. Dievča, ktoré sexuálne nežije sa vyšetruje cez konečník, toto vyšetrenie však je iba orientačné, a doležité až vtedy, keď má dievča problémy, ako prevencia je málo významné.
    Prsníky sa vyšetrujú iba orientačne, nemá to význam. Ulrazvuk sa prevádza pri plnom močovom mechúri.

  • bolestive prsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.potrebovala by som poradit.mam problemy so zapalom mechura a ako prevenciu som zacala brat tabletky urosept.beriem ich uz asi 2 mesiace a asi pred mesiacom ma zacali dost bolie oba prsniky.este mam aj problem s nepravidelnou menstruaciou a tak som bola u zenskej ci niesom tehotna,ale povedala mi ze tam tehotenstvo nevidi.tak sa chcem popytat,ci mozem mat tie bolesti aj z tych tabletiek,lebo v prilozenom letaku neboli uvedene ziadne neziaduce ucinky.vopred pekne dakujem