Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hydronefróza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mala som veľmi silne bolesti na lavej strane v podbrušku az smerom ku drieku. V nemocnici mi dali len magnesium infuziu a potom gynekológ ma poslal na urologicke vysetrenie aj na ultrazvuk obliciek. Vraj to bude hydronefróza.

    Výsledok ultrazvuku: Mierna stáza v DS obličiek, panvičky do 20mm obojstrane .
    Chcela by som sa opýtať či je to naozaj hydronefróza , a či je to v zlom stave.? Dietatko sa môže tiez tak narodit? Alebo môžu sa stať nejake komplikácie?
    Aké liecenie odporucujete?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete týždeň tehotnosti ale rozšírenie obličkových kalichov (hydronefroza) je v tehotnosti veľmi častý jav, pretože tehotenské hormony spôsobujú zníženú pevnosť steny močovodov. Na vývoj tehtonosti a na plod to nemá vplyv.

Podobné otázky

  • Hydronefroza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pred dvoma tyždnami mi zistili hydronefrozu a hneď mi zaviedli stent som v 24tyždni tehotenstva chcem sa opytať je v poriadku že mi nedali žiadne antibiotika či ine lieky poslali ma iba na bežnu kontrolu a to je všetko

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste nemala príznaky zápalu, podanie antibiotík nebolo nutné. V súčasnej dobe podľa odporučení urologickej spoločnosti nie je potrebné preventívne podanie antibiotik pri drenáži močových ciest.

  • hydronefroza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v 23. tyzdni tehotenstva nam na ultrazvuku u babetka diagnostikovali hydronefrozu 3/4 stupna na pravej oblicke. Lekar mi odporucil priebezne sledovanie nalezu a porod v nemocnici vysieho typu. Mozete mi prosim napisat nieo blizsie k tomuto ochoreniu a moznostiam liecby? Chcem sa spytat kolko stupnov ma toto ochorenie a od ktoreho stupna je povazovane za nebezpecne? DAKUJEM

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ide o hromadenie moči vo vývodnom systéme obličky plodu. Príčin je niekoľko najčastejšie ide o návrat moči z mechúra, stav sa može v tehotnosti zlepšiť, ale aj zhoršiť. Po porode by malo byť dieťa sledované ultrazvukom.
    O stupňoch neviem, my to meriame na milimetre.

  • Hydronefroza u nenarodeneho babetka.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    V 21 tt.bola zistena hydronefroza na pravej obličke babetka.Sme sledovane v Bratislave na Kramaroch.Zatial mi len povedali,že to treba len sledovat.Včera som bola na 4D sone u svojho lekara,kde skontroloval aj obličku.Pravdepodobne sa to zvečilo.Teraz som v 26tt.Chcela by som sa opytat či budem musiet ist rodit niekde na špecializovane pracovisko .A ako bude porod prebiehat?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete, koľko bola hydronefróza, má to stupňe podľa rozšírenia. Niektorí píšu že norma je do 12 mm iní že do 7 mm. Nemyslím si, že bude nutné rodiť na špecializovanom pracovisku, stačí kontrola po porode, a prípadne riešenie potom.