Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prasknutý kondóm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, toto sa mi ešte nestalo a som trošku v šoku a cítim sa divne. Pred 5 dňami sme mali s manželom pohlavný styk. Nevšimli sme si, že by bolo niečo s kondómom v neporiadku, avšak dnes zo mňa vyšiel kúsok kondómu (čiže som ho mala v sebe dosť dlho) a zostala som prekvapená. Teraz som si neni celkom istá čo robiť, či utekať na pohotovosť v prípade možnej infekcie, alebo stačí počkať do pondelku a zbehnúť potom k svôjmu doktorovi. Počas týždňa som nepozorovala nič nezvyčajné, teda až na zvýšený výtok, lenže to som pripisovala ovulácii. Nuž teraz už mám aj obavu z tehotenstva (cítim pichanie v pravom vaječníku a to som mala pri oboch deťoch, keď sa uhniezďovali- ale možno si to len nahováram, dúfam) a bojím sa aj infekcie. Otázka teda znie, či stačí ísť k dr po víkende alebo radšej čím skôr? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ten kúsok latexu v pošve určite nepredstavuje žiadne riziko infekcie, existuje intravaginálna antikoncepcia, ktorá sa v pošve nosí celý mesiac.
    Problém skôr je, že riziko gravidity je reálne, žiaĺ prezervatív samotný nie je najlepší druh antikoncepcie u pravideľného sexuálneho styku stabilného páru, viac ako 7 (pri ideálnom používaní) párov zo 100 ročne otehotnie. Ak neotehotniete teraz, určite zvážte nejakú spoľahlivejšiu metódu antikoncepcie.