Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Info

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň môžem mat teplý vytok? A je taký priesvitny .. čo to môže byt? Dakujem

Podobné otázky

  • Toxoplazmóza, listerióza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať tak teoreticky alebo informatívne. Môže oslabená imunita (napr. po covide) zvýšiť rizko prenosu toxoplazmózy alebo listeriózy na plod cca do 5tt pri prvotnej nákaze ženy týmito baktériami alebo organizmami? Alebo takto oslabená imunita na to vplyv nemá? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si že oslabená imunita nemusí mať vplyv na prenos infekcie na plod. Riziko prenosu ovplyvňuje veľmi veľa faktorov, hlavne veľkosť tzv. bakteriálnej nálože, teda koľko sa dostalo baktérií a prvokov do tela matky.
    Samozrejme výrazne znížená imunita, napríklad u AIDS môže spôsobiť reaktiváciu aj skrytej infekcie, ale to je iná kapitola.

  • Viacpočetné infarkty placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Reagujem na odpoveď dr. ohľadom môjho 3. tehotenstva-fetus mortus v 36.tt. Áno, dieťatko bolo váhovo pod normou 1708g a 44 cm, čo zodpovedá 32tt. V 32tt. mi dr. povedal, že dieťatko vyzerá o týždeň menšie, ale ďalšia kontrola bola až v 36tt. Pohyby som stále cítila, ale prišla som pred plánovaným termínom kontroly, keďže mi praskla plodová voda. Záver pitvy bol viacpočetné infarkty placenty, preto som sa obávala, či sa to môže opakovať v prípadnom ďalšom tehotenstve. Dieťatko nemalo žiadnu VVV, ja som mala celé tehotenstvo ukážkové výsledky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už mám dostatok informácií, áno nedostatočná funkcia placenty je možná príčiny smrti plodu, čo sa prejavilo nízkou pôrodnou hmotnosťou. Otázka znie, či ste mali aj zvýšený tlak krvi, pretože preeklampsia je prítomná pri poruche rastu plodu až v 70%. V tom prípade je na zváženie preventívne podávanie Aspirínu 150 mg denne od 12. týždna tehotnosti.

  • Tvrdnute brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Ja by som sa chcela informovať. Momentálne som v 33 týždni tehotenstva a pred 2 dňami som začala cítiť tvrdnutie na hornom časti brucha. Hlavne vtedy ak vstávam alebo robím niečo. Vôbec nie je to bolestivé, len ako prvorodička neviem či je to normálne alebo nie.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

  • Sono prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Výsledky zo sona:
    Subjektívne bez ťažkostí, st. p. ukončení laktácie cca v9/2023
    RA: neg
    OA: neg

    Koža, podložie: bez patologických mien
    Mamily: bez známok retrakcie
    Axily: bez patologickej lymfadenopatie
    Žľaza: typ fertilný
    Ložiskové zmeny: bez ložiskových zmien a atypií suspektných z malignity, vľavo v LQQ dve drobné v.s. duktektázie do 5 mm - jedna anechogénna, jedna so zahusteným obsahom.

    Záver: BI-RADS 2

    Doktorka mi povedala, že je všetko v poriadku. Netreba nič riešiť.
    Keď som to odniesla k svojej sestričke u gynekológa, tá mi povedala, že mám čítať s porozumením a že je vsetko v poriadku.
    Zabudla som sa opýtať, čo zn.duktektázia.
    Len mi povedala, že mám cysty a že sú v poriadku.

    A počas tehotenstva sa smie absolvovať sono prsníka?
    Ďakujem za Váš čas a ochotu.
    S pozdravom
    Atina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    duktektácie znamenajú rozšírené mliekovody, čo nie je nič závažné. Nález je vnorme. V tehotnosti sa sono môže urobiť, ale je potrebné informovať lekára, lebo žľaza reaguje na tehotenské hormóny.

  • Parvovirus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, z PCR testu a aj antigenoveho mi zial vyslo, ze som v 13tt prekonala 5tu chorobu. Mam informaciu o tom, ze teraz mi musi byt robene sono kazde 2 tyzdne avsak nemam odpovede na nasledujuce otazky, prosim mozete mi ich zodpovedat? Budem moc vdacna.
    1. Ak sa pri 2 tyzdennych sonach zavcasu pride na to, ze babatko je nakazene, bude prejavovat znamky anemie a bude potrebovat transfuzie, a dostane ich aka je pravdepodobnost, ze liecba bude ucinna/uspesna?
    2. Od akeho tyzdna sa robievaju transfuzie dietatku?
    3. Je mozne taketo babatko donosit alebo je nutny cisarsky rez v skorsom termine?
    4. Byvaju nejako trvalo poznacene do zivota taketo deti co prekonali tuto chorobu v brusku, alebo sa da povedat, ze pri spravnom manazovani liecby sa rodia zdrave?
    5. Ak mavaju nejake trvale nasledky, ake to prosim zvacsa byvaju?

    Vopred dakujem za uprimne odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1, 2. transfúzie sa technicky dajú podať okolo 18. týždňa, napriek liečbe však asi 30% detí má problémy s neurologickým vývojom po pôrode.
    3. plod určite môžete donosiť, ak sa nepotratí pred možnosťou podať transfúziu, avšak iba malá časť plodov po infekcií má prejavy
    4. viď prvý bod
    5. oneskorený neurologický vývoj