Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Iné PMS, kedy je možné urobiť test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás, minulý mesiac som vysadila HA. Ovuláciu som mala 9.-10.9. (poz.test oba dni). Pohlavný styk sme mali 4 a 2 dni pred ovuláciou, 2 dni po ovulácií (nechránený). 4 dni po ovulácií ma neskutočne pichalo vo vaječníkoch (pár dni po len mierne). Momentálne ma občas pichne v podbruchu, občas mierne bolí, a tri dni ma bolia nonstop kríže (občas cítim aj stehná), nadúva ma (to už ale viacmenej prešlo). Viem, že bolesť krížov a iné môžu byť aj príznaky PMS, avšak ja som takéto nikdy nemala (vždy hodinu pred dostavením menštruácie ma bolelo brucho, ale iným spôsobom, potom už nič) - mohli sa zmeniť takto rapídne príznaky PMS po vysadení HA? Príp. by ma zaujímalo, kedy môžem urobiť tehotenský test s nejakým vypovedajúcim výsledkom, keďže ja vlastne ani neviem, či mi už mešká menštruácia kvôli vysadení HA (v minulosti po vysadení mi cyklus trošku skákal, ale bolo to ok - 26-34 dní). Po ovulácií by mala prísť menštruácia medzi 12-16.dňom, je to však pravidlo? Informujem sa najmá kvôli tomu, že v utorok idem absolvovať vyšetrenie pri ktorom by som nemala byť tehotná, preto mám trošku obavy. Dnes bol tehot.test negatívny (12 dpo). Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko čo udávate môžu byť bežné príznaky pri vysadní antikoncepcie, avšak aj príznaky gravidity.
    Test býva pozitívny cca. 10-14 dní po oplodnení (po ovulácii), takže ak je negatívny, je tehotenstvo veľmi nepravdepodobné.
    Ak Vám môžem poradiť, určite prestaňte s ovulačnými testami a sledovaním sa, je to najlepšia cesta ku psychogénnej steritlite. Ak sa Vám nebude rok dariť otehotnieť pri zdravom životnom štýle a pravidelnom sexe, potom vyhľadajte lekára. Dovtedy to určite neriešte.