Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Jedlo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,
    Včera večer som si dala na večeru údeného lososa na chlebík a dnes ráno tak isto . Normálne údeného lososa nejem ale strašne som mala naňho chuť lenže som netušila žeby som to v tehotenstve nemala jesť . Som v 12tt . Nevadí to a je to v poriadku ?

    Za odpoved ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    údené ryby sa v tehotnosti neodporúčajú pre možnosť kontaminácie listeriozou, ale riziko je minimálne, popisujú sa ojedinelé prípady.

Podobné otázky

  • Velmi caste zvracanie - bojim sa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pan MUDr Jozef,
    S priatelkou cakame babatko a sme v 9 tyzdni a 5 dni.
    Zacinam sa bat o svoju priatelku pretoze neudrzi v sebe ani vodu a jedlo uz vobec nie. Pan doktor on zvracia 20 - 30x denne. Minuly tyzden bola v nemocnici kde ju drzali 3 dni a pustali do nej infuziu. Potom prisla domov a opat to zacalo a ovela castejsie ako pred tym. Vcera to bolo uz tak zle ze sme isli na pohotovost vnoci kde jej dali opat infuziu a injekciu do zadku,zaroven urobili ultrazvuk a zistili ze babatko je v poriadku, co sme velmi stastny. No ked sme isli domov uz ju napinalo a doma opat zvracala. A dneska zvracala opat velmi casto. Skutocne neprehanam ked vam pisem ze zvracia viac ako 20 x denne. Vypije vodu a o 5 minut je von, Zje piskotky, a opat je to zachvilu von. Je slaba, lezi stale v posteli a ja sa o nu velmi bojim. Doktorka povedala ze to je normalne, ale tomu sa mi nechce verit. Co viem tak zeny zvracaju, tak 3 - 4 x ale ne preboha 20 a viac.
    Prosim pomozte mi a pripadne ma nasmerujte.

    Dakujem
    s uctou
    Lukas Hyrja
    Presov

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň Lukáš,
    volá sa to to hyperemezis gravidarum - nadmerné zvracanie tehotných. Až 50% žien v tehotnosti občas zvracia, či má nevoľnosť, ale takto závažné to nebýva často.
    Možem Vás ukľudniť, dieťaťu to vobec neškodí, paradoxne, čim je priateľke horšie, tým sa má plod lepšie.
    Skúsiť možete tabletky (pastilky) s obsahom zázvoru, ale nie vždy je to účinné. Z liekov sa podáva Torecan, ale hrozí u neho predávkovanie, preto my radšej podávame Degan.
    Vo Vašom prípade by som určite zvážil hospitalizáciu, niekedy stačí zmena prostredia a pacientke sa uľaví, jesť by mala v minimálnych dávkach a stále. Doležité je, aby bola zavodnená, skúste sladkú kokakolu /obsahuje cukor a kofeín/. Vačšinou sa stav zlepší aj samotný po 12. týždni.

  • Prvy trimester, spinenie-konzumovanie velkeho mnozstva papaye,ananasu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    Chcela by som vas poprosit o radu,lebo sa strachujem a obavam ci nepotratim. Som tehotna v prvom trimestry,prvy den poslednej menstruacie-30 august 2009.
    Pocas tohto zaciatocneho tehotenstva nemala ziadne krvacanie, velke spinenie,len motanie v bruchu pred ocakavanou periodu v Septembry.
    Avsak, som mala 1xjemne spinenie v stredu 14.Oktober v lietadle a par hodin predtym mi v bruchu motalo tak ako ked pred menstruaciou (myslela som, ze zo stiplaveho obedu-ryby s chili a ryzou,avsak..).
    Vcera som sa vratila z 12 dnovej dovolenky-Sri lanka, kde som si skoro kazde rano na ranajky dala velku misku cerstveho ananasu a papaye-500g,neviem ci to bolo dozrete ale papaya bola makka ,no ananas tvrdy.Sem tam som si dala i ostre-chili jedla.
    Po navrate som si chcela precitat na internete ako prospesny ananas a papaya su pocas tehotenstva a na internete som nasla,ze zeny v azii a sri lanke jedia ananas a papayu na vyvolanie potratu,pretoze to ovocie zvyzuje teplotu v tele.Taktiez vela stranok pise o tom ze by sme nemali jest papayu a ananas v prvom tri mestry avsak ja som jedla a vela.Tak teraz neviem ,co som to ja blb spravila.Ja sa snazim stravovat velmi zdravo-nejem pastety,salamy, plesnive syry atd, co sa neodporuca v tehotenstve, ale ani vo sne by ma nenapadlo, ze toto ovocie sa nema jest a moze poskodit embryu.
    Pocas dovolenky som bola niekolkokrat naduta ako balon, ale mozno aj z toho ze som pila denne okolo 3-3.5 litra cistej nebublikovej flaskovej vody a 1 bublinkovy 300 ml sprite-horucavy.
    Takze teraz neviem ci som o.k a nemusim sa strachovat, ze mozem vyvolat potrat alebo mam este ocakavat/pripravit sa na mozny potrat? Viem, ze potrat moze nastat hocikedy a nie nasou vinou, ale ...
    Ani teraz nemam ziadne stopy po spineni ale clovek nikdy nevie, ci nebudem mat zas. Ja len dufam, ze som za vodou a som v pohode ale bojim sa. Gynekologicke vysetrenie mam az 4 novembra.

    Inak za ako rychlo by sa dostavil potrat po jedeni "zakaznych jedal/surovin" pocas tetotenstva?

    Prosim poradte mi. Velmi pekne vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak potratíte, určite nie z ananásu a papye, nestresujte sa.
    ŽIadne normálne jedlo nie je abortívne, určite by sa o tom už vedelo. Normálne navštívte poradňu.

  • vitaminy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Ked si tak citam vase odpovede,tak nie ste zastancom bratia vitaminov v tehotenstve,to ani ja...ani moja mama ci stara mama to nebrali a sme tu,ale teraz riesim podobny problem pretoze chcem otehotniet ci brat alebo nebrat.Akurat ze ked sa pozriem na kvalitu ovocia a zeleniny v nasich obchodoch,tak maju asi dost daleko od toho co sa jedlo v minulosti,rajciny nechutia ako rajciny,pomarance suche,tam tych vit. asi vela nebude....Preto sa vas pytam,ci staci tehotnej aj ten prijem vitamonov co je v dnesnej zelenine,alebo si k tomu mam kupit nejake tablety a aspon 3x do tyzdna si dat. Dakujem za odpoved

  • Cisarsky rez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ak sa musi vykonat cisarsky rez, musi byt vzdy zena nalacno? Co ked pribehne s kontrakciami do porodnice a nebude nalacno? Je vzdy pri cisarskom reze zavedena cievka do mocoveho mechura? Mam dieta otocene koncom panvovym a zaroven ma obtocenu pupocnikovu snuru okolo krku. Vraj, ak sa dieta neotoci hlavickou dole, musim rodit cisarskym rezom. Ked sa dieta otoci, no pupocnik zostane obtoceny okolo krku, tak to nevadi? Myslim, ze by som radsej rodila v uplnej anesteze ako v spinalnej.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je rez plánovaný tak je dobré byť nalačno.
    Ale nie vždy sa to dá, pretože kontrakcie možu prísť tesne po obede. U nás ženy dostávajú ľahké jedlo aj počas porodu.
    Ak žena nie je nalačno tak uprednostňujeme spinálnu anestézu a pred operáciou dávame lieky na urýchlenie vyprázdnenia žalúdka.
    Ak má pupočník okolo krku tak sa asi neotočí, ibnak 12% detí má pupočník okolo krku a ak sú halvičku dole tak sa rodia bez problémov.

  • tripple testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcem sa opytat ci sa tripple testy robia nalacno, alebo mozem pred nimi jest. dakujem za odpoved