Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,543 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prvy trimester, spinenie-konzumovanie velkeho mnozstva papaye,ananasu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    Chcela by som vas poprosit o radu,lebo sa strachujem a obavam ci nepotratim. Som tehotna v prvom trimestry,prvy den poslednej menstruacie-30 august 2009.
    Pocas tohto zaciatocneho tehotenstva nemala ziadne krvacanie, velke spinenie,len motanie v bruchu pred ocakavanou periodu v Septembry.
    Avsak, som mala 1xjemne spinenie v stredu 14.Oktober v lietadle a par hodin predtym mi v bruchu motalo tak ako ked pred menstruaciou (myslela som, ze zo stiplaveho obedu-ryby s chili a ryzou,avsak..).
    Vcera som sa vratila z 12 dnovej dovolenky-Sri lanka, kde som si skoro kazde rano na ranajky dala velku misku cerstveho ananasu a papaye-500g,neviem ci to bolo dozrete ale papaya bola makka ,no ananas tvrdy.Sem tam som si dala i ostre-chili jedla.
    Po navrate som si chcela precitat na internete ako prospesny ananas a papaya su pocas tehotenstva a na internete som nasla,ze zeny v azii a sri lanke jedia ananas a papayu na vyvolanie potratu,pretoze to ovocie zvyzuje teplotu v tele.Taktiez vela stranok pise o tom ze by sme nemali jest papayu a ananas v prvom tri mestry avsak ja som jedla a vela.Tak teraz neviem ,co som to ja blb spravila.Ja sa snazim stravovat velmi zdravo-nejem pastety,salamy, plesnive syry atd, co sa neodporuca v tehotenstve, ale ani vo sne by ma nenapadlo, ze toto ovocie sa nema jest a moze poskodit embryu.
    Pocas dovolenky som bola niekolkokrat naduta ako balon, ale mozno aj z toho ze som pila denne okolo 3-3.5 litra cistej nebublikovej flaskovej vody a 1 bublinkovy 300 ml sprite-horucavy.
    Takze teraz neviem ci som o.k a nemusim sa strachovat, ze mozem vyvolat potrat alebo mam este ocakavat/pripravit sa na mozny potrat? Viem, ze potrat moze nastat hocikedy a nie nasou vinou, ale ...
    Ani teraz nemam ziadne stopy po spineni ale clovek nikdy nevie, ci nebudem mat zas. Ja len dufam, ze som za vodou a som v pohode ale bojim sa. Gynekologicke vysetrenie mam az 4 novembra.

    Inak za ako rychlo by sa dostavil potrat po jedeni "zakaznych jedal/surovin" pocas tetotenstva?

    Prosim poradte mi. Velmi pekne vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak potratíte, určite nie z ananásu a papye, nestresujte sa.
    ŽIadne normálne jedlo nie je abortívne, určite by sa o tom už vedelo. Normálne navštívte poradňu.