Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • screening

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    chcela by som sa spýtať na riziko down syndromu. Mám 24 rokov, screening je negatívny, riziko na down je tam 1 v 310(v termíne). Dnes som bola na poradni a môj lekár na sone nevidel žiadne abnormality. Je to minimálne riziko? V poznámke nižšie je uvedené že len podľa môjho veku je to riziko také. Môj lekár mi to nejako extra neobjasnil, ani sa mi ktomu nejako nevyjadril. Ďakujem vopred za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš vek (24 rokov) nijako nezvyšuje riziko Downovho syndrómu. Riziko 1:310 znamená, že s rovnakými výsledkami bude mať 309 žien zdravé dieťa a jedna dieťa s Downovým syndrómom. Je na Vás, či je toto riziko pre Vás akceptovateľné. Ak nie, žiadajte genetickú konzultáciu.
    Na ultrazvukovom vyšetrení je možné hľadať niektoré nálezy, ktoré toto riziko zvýšia (ak sú prítomné) alebo znížia (ak nie sú prítomné).

Podobné otázky

  • Free - beta hCG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor,

    chcem sa Vás spýtať na Váš názor. Bol mi robený TRIPPLE-test. Hodnota AFP mi vyšla 32,200 kiu/L (1,17 MoM); uE3 1,430 nmol/L (1,12 MoM); PaPP-A 1,37 iu/L (0,89 MoM).

    Avšak vyšli mi abnormálne vysoké hodnoty total hCG a free-beta hCG a to:
    total hCG 119,493 kiu/L (3,68 MoM)
    Free-beta hCG 193 iu/L (3,93 MoM)

    Celkový screening mi vyšiel negatívny.
    Dávala som si robiť aj TRISOMY test ktorý tiež vyšiel negatívny.
    Genetik ma aj napriek tomu posiela na amniocentézu, ktorú sa bojím podstúpiť. Prosím poraďte mi, či je amniocentéza nevyhnutná a na čo môžu tak vysoké hodnoty týchto parametrov poukazovať.

    Je to moje prvé tehotenstvo, mám 33 rokov. Iné zdravotné problémy nemám ani nikto v mojej rodine.

    Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyššie hladiny voľné beta hCG v krvi sú spojené okrem genetického postihnutia plodu aj s vyšším rizikom iných tehotenských komplikácií, ako je pôrod dieťaťa s nízkou váhou alebo predčasný pôrod, ale závisí aj na týždni, v ktorom sa hodnoty stanovili. Ak máte negatívny TRISOMY tak riziko najčastejších porúch v zmysle chybného počtu chromozómov je extrémne nízke. Bolo by vhodné prebrať s genetikom, čo konkrétne očakáva od výsledku amniocentézy, či nemá v pláne pátrať po nejakej aberácii, ktorá nie je zachytená trisomy. Navrhujem opakovanú konzultáciu a nech Vám genetik podrobne vysvetlí, prečo je podľa neho odber plodovej vody prínosný.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa spytat priblizne o kolko milimetrov narastie tehotnej zene babo za tyzden ?..Bola som na Nt screeningu podla poslednej menstruacie v 11+5 tt a podla ultrazvuku to vypadalo na 12+5 tt a meralo 5,5 cm je to ok ?Neviem teraz presne v ktorom som tyzdni..Mam sa priklonit ultrazvuku ?je presnejsi ?Dakujem

  • testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 15.tt mi robili prenatálmy screening na DS a iné. Výsledky boli neinterpretovateľné. chcela by som vedieť čím to je a čo to znamená. Je to moje druhé tehot. Ďakujem

  • amniocentéza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor mám problém s rozhodnutím ísť alebo nie na amniocentézu. Mám 34 rokov / v marci 35/. V 13. týždni mi robili screeningovéé vyšetrenie - kombinovaný testultrazvuk, krv, vek/ Všetky merania boli v norme - šijové prejasnenie, prítomnosť nosovej kosti, "plochosť" tváričky. Z hľadiska NT bolo pomer pre Down 1:701, k veku 1/373, ku krvným testom 1:145 / free-beta HCG, PAPP-a / celkový výsledok kombinovaného testu 1:273.
    V pondelok som bola na tripple testy, dnes som sa dozvedela výsledky, ktoré sú výborné , moja doktorka sa vyjadrila, že vzhľadom k môjmu veku sú super - 1:3500.Všetky sledované markery sú v norme. Je teraz na mne, aby som sa do piatku rozhodla,či podstúpim amniocentézu. Som v 17. týždni. . Som na veľkých pochybách . Keby nebolo tých krvných testov v 13. týždni, nič by som neriešila. Ale teraz? Prečo sú rozdiely také veľké. Môže to súvisieť s tým, že tripple testy mi robili nalačno a tie prvé nie? Doktorka ma pri prvých testoch upozornila na to, že tá krv /bielkoviny/môže súvisieť s gestózou, ktorú som pri prvom tehotenstve prekonala, že "to" mám v sebe.Na 17. decembra som objednaná na morfologický ultrazvuk s fetalechokardiogramom, stačilo by toto vyšetrenie? Viem, že konečné rozhodnutie je na mne, aleb poraďte mi, prosím. Vďaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko potratu po amniocentéze je cca. 1:100. Prvý skríning ste mala v "šedej" zóne, ani negatívny ani pozitívny, druhý skríning - je negatívny.
    Ja osobne sa nazdávam, že amniocentéza nie je indikovaná, ak sa testy robili v kvalitnom laboratóriu.
    Možete ešte požiadať u superkonziliárne ultrazvukové vyšetrenie na vyššom pracovisku, kde na základe tzv. minor markerov toto riziko ešte zmenšia.

  • kombinovaný test- súrne prosím

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    Mám 34 rokov, čakám druhé dieťa. Počas prvého tehotenstva pred 12 rokmi som prekonala tehotenskú gestózu, dcérka sa narodila v 37. t.t./2230g/49cm/ , pôrod bol vyvolaný. Je úplne zdravá. Odvtedy sa liečim na ľahkú hypertenziu, t.č.užívam Dolgit 1/2 tbl.ráno, tlak je stabilizovaný okolo /110/75/. V stredu som bola na ultrazvukové a screeningové vyšetrenie v centre prenatálnej diagnostiky v Ke. V tom čase som bola podľa PM v 12/3 t.t. podľa aktuálneho ultrazvuku z toho dňa v 12/6 t.t. Robili mi šijové prejasnenie /NT1,71 mm/, prítomnosť nosovej kosti a všetky merania, ktoré sa robia v t.t. 11/0 až 13/6. Lekárka zhodnotila ultrazvuk ako dobrý,, všetky merania boli v norme. Potom mi robili odber krvi na free beta hCG a PAPP A, TSH. Dnes som felefonovala ohľadne výsledkov- výsledok kombinovaného testu je 1:270 pre Down,hranica je podľa lekárky 1:250 ale vykázali to ako hraničnú hodnotu. Lekárka povedala ,že ultrazvuk bol dobrý ale pošarapatila krv. Uviedla, že tie bielkoviny môžu súvisieť s tehotenskou gestózou a problémom s tlakom. Riziko je hlavne v súvislosti s vekom. Nerozumiem tomu, môžem mať v 14 týždni gestózu? nemám žiadne problémy, ešte som pribrala len 1/2 kg, bielkoviny v moči nemám. Prosím vás, vysvetlite mi to. Akú súvislosť to má s genetickými chybami? Vysvetlite mi ten pomer 1:270. Odporúčate amniocentézu, Dá sa už teraz predpokldať začínajúca gestóza? Som zmätená. Viem, že som dlhá ale prosím odpovedzte na moje otázky. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to pre mňa španielska dedina, ale v poslednej dobe mám veľký problém pochopiť pochody na ďalekom východe. Skutočne sa z toho neviem vysomáriť, ostáva Vám iba veriť košickým odborníkom o pošarapatenej krvi a gestóze v 14. týždni, ja tomu skutočne nerozumiem.