Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 15.tt mi robili prenatálmy screening na DS a iné. Výsledky boli neinterpretovateľné. chcela by som vedieť čím to je a čo to znamená. Je to moje druhé tehot. Ďakujem

Podobné otázky

  • DNA testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa vas spytat, ak si necham spravit dna testy- brca tesy a dopadnu dobre, znamena to ze nikdy nedostanem rakovinu prsnika a maternice-vajecnikov? A pytam sa aj preto, ze na Mamografiu by som tym padom nemusela chodit? Mam 45 rokov. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie. Veľká väčšina rakoviny prsníka a vaječníkov vzniká u žien, ktoré majú negatívne BRCA testy. BRCA iba znamená, že je riziko výrazne vyššie, ale týka sa iba malého počtu žien.
    Určite je vhodná mamografia a testy sú u Vás zbytočné ak nemala mama alebo sestra v mladosti rakovinu prsníka.

  • Toxoplazmóza vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    na internete som sa dočítala, že toxoplazmóza môže byť prenášaná aj cez spermie. Je to pravda? A ak áno, je potrebné dať vyšetriť partnera? Doteraz sme mali iba chránený styk a chceli by sme sa pokúsiť o dieťa. Ja som si dala urobiť testy a u mňa výsledky neukazujú, že by som už prekonala toxoplazmózu, preto by som sa chcela spýtať na Váš názor. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    niektoré štúdie síce dokázali možnosť prenosu ejakulátom, predovšetkým pri orálnom sexe, avšak týka sa to skôr imunitne oslabených jedincov pri HIV pozitivite.
    Je to raritné a nie je potrebné sa tým zaoberať, rovnako ako nevídím žiadny dôvod sledovať toxoplazmozu u zdravých netehotných ľudí.

  • Testy otcovstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobre ráno, počula som že sa dajú spraviť testy otcovstva hneď po pôrode a že si zadarmo. Myslím tak že by otec dieťaťa bol pri pôrode a hneď ako by som porodila by sa spravili testy otcovstva… Tak sa chcem spýtať že či je to pravda a ak je to pravda ako to funguje. Ďakujem za odpoved veľmi pekne.

  • Ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    S manželom sa snažíme o bábätko. Nakoľko to nešlo, išli sme na nejaké testy a mne zistili ureaplazmu (10.4)
    Dostali sme obaja antibiotiká (doxyhexal) na 20 dni. Ja k tomu tiež beriem gynimum vaginálne a klasické probiotiká (samozrejme sexuálna absencia).
    4 týždne po dobrati atb mame ísť na kontrolný ster.
    Je potrebná aj po doliečení (po dobrati 20 dňovej liečby) naďalej sexuálna absencia?
    Alebo sa po dobrati antibiotík už môžeme snažiť ďalej?
    Ďakujem za odpoved.

  • Piata choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, bolo by možné prísť k Vám do ambulancie v ružinove, nakoľko ako som spomínala netuším kam s tým mám ísť a ani obvodný ani gynekológ mi testy neurobia. Konzultovala som túto skutočnosť s obomi. Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom Šidlíková.