Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ejak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktorom, máme s manželom pravidelne styk, nikdy som nespozorovala žiaden problém stále bolo všetko ako malo, dnes ale po pohlavnom styku – on tvrdil ze sa spravil, zo mna nič nevytieklo žiadna časť ejakulátu – viete mi povedať či to musí vytiecť vždy alebo je to ok? Následne ako som išla na toaletu som spozorovala po malej potrebe výtok, ktorý bol ako ejakulát.. no doteraz hned bol aj po styku, je to ok, alebo ma oklamal a nespravil sa? dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    množstvo ejakulátu sa môže meniť, môže ho byť aj menej. Myslím, že spravíte najlepšie, ak sa s manželom porozprávate, prečo by mal dôvod Vám klamať.

Podobné otázky

  • Liečba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Moja doktorka pri vytere mi zistila bakterie C.trachomatis a U.Parvum chcem sa spytat co to znamena a ci to je vazne premna ?ako nejak plus dopomoct k vylieceniu nejakymi vitaminmi ? A ako zvysit laktobacily v posve vraj mam malo. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdia spôsobuje infekciu krčku maternice, nie pošvy, preto jediné opatrenie je podanie antibiotík per Vás aj pre Vášho partnera. Pri antibiotikách sú vhodné probiotiká do pošvy na udržanie pošvovej flory.

  • Fyzická aktivita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prosím Vás ak je táto otázka prehnaná, tak sa za ňu vopred ospravedlňujem. Ale chcela by som sa spýtať, upravovali sme doma záhradu a dva dni som prenášala hlinu vo fúriku, nie prehnané váhy, ale dalo to zabrať. Pár dní na to som zistila, že som tehotná. Mohla by byť takáto fyzická aktivita spôsobiť potrat alebo nejaké problémy? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naopak, fyzická námaha je pre tehotenostvo veľmi vítaná a znižuje riziko rôznych kompliiácii. Pokračujte, jedine čo je vhodné, chráni´t si ruky rukavicami, lebo v pôde môžu byť mačacie výkaly.

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať skôr tak teoreticky, čo by mohlo byť pravdepodobnejšou príčinou potratu. V čase, keď som ešte nevedela, že som tehotná (zhruba v 3-4tt) som dostala covid. Priebeh bol miernejší (celková slabosť, horúčka) zhruba 5 dní, v priebehu ktorých sa príznaky postupne zmierňovali. Užívala som voľne dostupné preparáty na bolesť a horúčku (s obsahom buď Diklofenaku alebo Naproxénu, neviem žiaľ už presne teraz, ktorý z nich to bol), avšak som nevedela, že som tehotná. Som plne očkovaná (teda neviem ako dlho vakcína poskytuje ochranu, ale bolo to asi 10 mesiacov od očkovania). Krátko potom som zistila tehotenstvo a došlo k potratu. Chcela by som sa spýtať, čo by mohlo byť najpravdepodobnejšou príčinou potratu, covid, spomínané lieky, ktoré nie je vhodné užívať v tehotenstve, alebo nejaká iná príčina?

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najčastejšou príčinou včasného potratu je genetická príčina, nestretla sa zdravá spermia so zdravým vajíčkom, je to otázka náhody. Infekcia tiež môže teoreticky zasiahnuť plod, ale teraz sa to už nedá nijako odlíšiť.

  • Lomexin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Dostala som na predpis Lomexin vaginálne kapsuly a Lomexin vaginalny krém ( mam kvasinkovu infekciu). Doktor povedal ze mam si dat 2 kapsuly a 1 kapsulu raz za tri dni, len som nepochopila ako si mam dat ten krém ked ze sa tiez aplikuje do vnutra. Mam si dat krém hned na druhy den po aplikácii prvej kapsuly alebo ma tam byt aj nejaka prestávka medzi tym ( prvy krat mam na predpis taky krém, preto som sa neopytala doktora ako si ho mam davat)
    Vopred Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja osobne lemexin nepredpisujem, takže neviem ako sa užíva. Ak máte vkladacie kapsule a krém, je logické, že by ste si mali dať kapsulu do pošvy a krémom natrieť povrch - vulvu.

  • Je možné tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,chcem sa spýtať či je ešte v mojom prípade tehotenstvo.Styk bol pred 40 dňami dneska som si robila test(neg).No mám vkuse pocit že mi treba močit (cely den bezprestavky)+ mám vodnatý výtok a dakedy doslova ako sopel.Ešte pridám že som skúmala krčok maternice a vopchám do neho špičku prstu.Menštruáciu som mala tiež.Ešte sa chcem spýtať pohl.styk trval len pol minútu s tým že priateľ sa nespravil do mna a vyvrcholil až 3/4 minúty po sexe.Je možné že tu bola predejakuačná tekutina tak skoro(v ten deň to bol prvý styk).