Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Herpes Genitalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ja mám taký problém, že partner mal asi pred 6 mesiacmi herpes, už je to vyliečené (nie sú vidieť vyrážky) a chcela by som sa spýtať, či by som sa mohla nakaziť aj ja Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno a zrejme ste už aj nakazená, herpes sa vylučuje sliznicami aj mimo výsevu. Ale ak máte protilátky proti herpesu (ústnemu) tak Vás možu chrániť a nemusíte mať výsev. Okrem toho až tretina genitálnych hepresov je sposobený ústnym typom a vtedy by Vás protilátky mali chrániť takmer dokonale. Ak nemáte protilátky, tak ste ohrozená pomerne závažným výsevom, ale nedá sa nič robiť, partner už bude infekčný v podstate celý život a nikdy neviete, či akurát vírus vylučuje alebo nie.

Podobné otázky

  • potrebujem pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,mam takyto problem : mala som menstruaciu ,prve 4 dni som pouzivala vlozky a v treti a stvrty den som mala velke bolesti tak som si dala panadol ultra...dneska je piaty den uz som mala len taku slabsiu tak som si rano o 8.00 zaviedla tapnon.vsetko bolo v poriadku a o 12 som si ho vymenila za druhy ,v tom asi okolo 14 ma strasne zacal tlacit ,nemohla som ani sediet ,myslela som si ze som ho zle zaviedla a tesila sa kedy uz pridem domov a vymenim ho opat za vlozku...no ked som ho doma vytiahla strasne ma to opat bolelo ,mala som tam taky ako keby cerveny pupak a vlozku som si uz dat nemusela lebo som uz nemenstruovala .isla som si lahnut.ked som vstala som sa okupala v TEA TREE OIL gele lebo som myslela ze ma mlen niaku infekciu a ze mi to vydenzifikuje.ale potom nastali obrovske bolesti ani sadnut som si nemohla,citila som sa neprijemne.nic ma nesvrbelo .pozrela som sa zrkadlom a na zaciatku pri vchode do posvy som mala uz nie cerveny pupak alebo take napuchnute ale uz biele velke a krvi trosku v tom.zrazu som pocitila niaky vytok a bol taky oranzovo-bielo a neskor aj krvavy a strasne velmi zapachal.cely ten pupak sa mi ako keby vytlacil ten hnis zmizol a uz to ostalo len krvave take male..uz ma to ani neboli ked sedim.ale aj tak sa bojim.dakujem za radu :)

  • Doktorka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den , moja gynekologicka my odmietala dat jartu kym jej neponesiem vymenny listok od doktore ktory zobere ked som jej ho doniesla začala slovičkariť že tam je napisane vyradenie nie že chce vypis že kartu my neda adt. Chcela by som na nu poslať kontrolu pretože raz som u nej bola a mala tam hygienu a prave odisla a sa so sestričkou smiali ako im dobre povedali že ultrazvuk nepouživaju a tak nezobrali ster a pri tom ho použiva a ja som mala aj počas tehotenstva vdaka nej neliečenu infekciu začala my ju liečiť zastupujuca doktorka no to som uz mala pred porodom a kvoli tomu mu museli spraviť cisarsky rez . Ako možem na nu poslať kontrolu alebo upovedoniť urady .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uf, toľko zloby som už dlho necítil z príspevku.
    takže: karta je majetkom Vašej lekárky a ona Vám ju nemusí vydať. Na požiadanie od iného lekára Vám musí spraviť tzv. výpis z dokumentácie, ale musíte priniesť žiadosť od toho iného lekára.
    K ostatnému sa nevyjadrím, ale neexistuje infekcia, kvoli ktorej sa robí cisársky rez, iba herpes genitalis a ten sa nelieči.

  • prenos

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcem sa opytat ci je mozny prenos pohlavnych infekcii najma chlamydii a kvapavky takym sposobom,ze dotycny clovek,ktory by takuto infekcii mal isiel napriklad na WC neumyl by si ruky,alebo by sa dotkol svoho pohlavneho udu a nasledne by by sa dotkol prstom na sa dotkol na vonkajsich pohlavnych organov dole uz ako je vhcod do posvy alebo by mi strcil malicko prst do posvy nie na dlho par sekund je mozny prenso aj takymto sposbom,ziadny pohlavny styk.Alebo je to mozne dostat z bazena,z uteraka z WC?Sice som sa vacsinou docitala ze nie,ale tak aj tak neviem a nechcem nic podcenit.Lebo ja som mala dlhsie vytoky a stale mi z kultivacie,kedze nic ine mi nebrali vychadzali E.coli a jeden druh steptokoku,ktore som preliecila cipkami a mastou,no teraz mam konecne negativne vysledky,ale vytok mam aj tak a je taky dost zlty az hnisavy tak neviem ci to je normalne aj ked nic ma nesvrbia ni nepali.A pred 7 mesiacmi som mala vytok z krvou,trvalo to asi mesiac nebolo toho vela,potom zas som to zacalo v juli kedy mi neprisla ani menstruacia cystu tam ziadnu nevideli tak mi dali injekciu na vyvolanie menstruaciei s i krvavymi vytomi som mala pokoj az do nedavnaa teraz opat som vytoky ale asi len tyzden s krvou.Tak neviem co to moze byt:mohol by to byt aj zapal ako je vajecnik a podobne.Alebo by to mohlo mat suvislost so zapalom oblieciek,ktory som mala asi dlhsie a liecila som sa na neho v maji?dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdie a kvapvaka sa prenáša výlučne pohlavným stykom ale herpes genitalis či HPV sa može preniesť aj rukami.
    E.coli a streptokok sú normálnou pošvovou florou. Hlavne sa nepozorujte, príde mi, že ste zdravá.
    Ak chcete zlepšiť imunitu pošvy, kúpte si vaginálne probiotiká Lactovag.

  • bolestivé vyrážky na pyskoch a v okoli konečníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pán doktor,
    včera ráno som pri rannej hygiene zacítila boľavú vyrážku na veľkých pyskoch. nevenovala som tomu pozornosť, myslela som, že je to od holenia. Dnes je tých vyrážok už šesť a bolí ma to o dosť viac.Sú iba na jednej strane. Aj keď sedím, aj keď chodím, tak to cítim. Páli ma taktiež pri močení. A dnes večer som už spozorovala začervenanie a maličké vyrážky aj v okolí konečníka. Čo to môže byť? Bojím sa, čo tam zas bude zajtra ráno. Hygienu dodržiavam pravidelne, používam gély na intímnu hygienu už pár rokov rovnaké a mám aj stáleho partnera. Dala som si na to masť baby aviril, dúfam, že sa to trošku zlepší. Čo je to podľa Vás? Vopred ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že máte herpes genitalis a potrebné je vyšetrenie na kožnom alebo na gynekologii, potrebná je liečba, ak to máte prvý krát.

  • cervene pluzgieriky

    , Autor: wewer

    chcem sa opytat tiez mam taky problem ako regina a je ten herpes moc vazny mam strasny strach ale ked som bola na prehliadke tak mi robil vytere a ostatne mala som len lactobvacia ale inak nic take ale toto iste mam boli to pluzgieriky strasne svrbia pomaha mi nie canesten ale sprej candibene krem nemozem zohnat lebo vraj uz nieje ale canesten sa tomu vobec aj ked ma rovnake zlozenie nevyrovna.,a ginoflor. len strasne dlhe liecenie uz mam nervy sak chcem aj sexualne fungovat z manzelom .prosim poradte ale ja uz nechem ist ku gynekologovy ja sa za vsetko hanbym aj ked viem ze je to treba normalna vec...dakujem za kladnu odpoved a este prosim vas ale lieky si mam kupovat na lactobacila lebo vraj to je normalne ale nic mi na to nedal myslel si ze si kupim asi sama. no lactolady nemozem ani citit lebo je tam daco ako keby brusinky alebo nieco take

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné vyšetrenie, ak sa jedná o Herpes genitalis, tak tento nie je liečiteľný Candibene ani canestenom, dáva sa Zovirax v tabletkách. Herpes však zmizne sám po nejakom čase, ale može sa vracať. Skúste Lactovag vo vaginálnych tabletkách, okrem lactobacila obsahuje aj vitamín C.