Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • POMOZTE MI

    , Autor: Registrovaný používateľ

    neviem na koho sa mam obratit toto je otazka skor pre ortopeda ako ginekologa ale mozno budete vediet chcela by som vediet co znamena V AXIALNE VEDENYCH REZOCH SLEDUJEME VELMI DISKRETNE STRUKTURALNE ZMENY V MIESTE UPONU JEDNA,DVA.REBRA PARASTERNALNE S LAHKYM ROZSIRENIM V CHRUPAVCITYCH STRUKTUR V TYCHTO MIESTACHJEDOZNACNE ZNAMKY OHRANICENEJ TUMOROZNEJ LEZIE V MR OBRAZE NEDIFERENCUJEMEUVEDENE ZMENY MAJU SKOR CHARAKTER PRESTAVBY V RAMCI MOZNYCH POSTTRAUMATICKYCH ZMIEN S REAKTIVNYM ZHRUBNUTIM KLBNEHO PUZDRA...BOJIM SA ZE MAM RAKOVINU...PORATE MI AK MOZTE DAKUJEM PEKNE MISKA

Podobné otázky

  • trombocytopenia a problemy s tym spojene

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer mam taky problem alebo skor dilemu pomozte mi ju vyriesit ake nasledky by som mala pri pohlavnom styku s niekym ak mam trombocytopeniu a trombocity mam tak ako kedy od 20 do 58 tisic a mam ju uz priblizne 4 roky mohlo by sa mi nieco stat menstruaciu mam pravidelne vzdy 7 dni a vobec moc nekrvacam mohlo by sa mi pri tom nieco stat lebo sa hovori ze panenska blana sa pretrhne a trosku dievca krvaca tak ako to je ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusíte sa báť, pri trombocytopénii dochádza ku krvácavosti pri trombocytoch pod 30 a to nie vždy. Určite z porušenej panenskej blany nevykrvácate.
    Inak určite je potrebná antikoncepcia, tehotnosť pri trombocytopénii musí byť plánovaná a prísne sledovaná hematologom.

  • Velmi caste zvracanie - bojim sa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pan MUDr Jozef,
    S priatelkou cakame babatko a sme v 9 tyzdni a 5 dni.
    Zacinam sa bat o svoju priatelku pretoze neudrzi v sebe ani vodu a jedlo uz vobec nie. Pan doktor on zvracia 20 - 30x denne. Minuly tyzden bola v nemocnici kde ju drzali 3 dni a pustali do nej infuziu. Potom prisla domov a opat to zacalo a ovela castejsie ako pred tym. Vcera to bolo uz tak zle ze sme isli na pohotovost vnoci kde jej dali opat infuziu a injekciu do zadku,zaroven urobili ultrazvuk a zistili ze babatko je v poriadku, co sme velmi stastny. No ked sme isli domov uz ju napinalo a doma opat zvracala. A dneska zvracala opat velmi casto. Skutocne neprehanam ked vam pisem ze zvracia viac ako 20 x denne. Vypije vodu a o 5 minut je von, Zje piskotky, a opat je to zachvilu von. Je slaba, lezi stale v posteli a ja sa o nu velmi bojim. Doktorka povedala ze to je normalne, ale tomu sa mi nechce verit. Co viem tak zeny zvracaju, tak 3 - 4 x ale ne preboha 20 a viac.
    Prosim pomozte mi a pripadne ma nasmerujte.

    Dakujem
    s uctou
    Lukas Hyrja
    Presov

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň Lukáš,
    volá sa to to hyperemezis gravidarum - nadmerné zvracanie tehotných. Až 50% žien v tehotnosti občas zvracia, či má nevoľnosť, ale takto závažné to nebýva často.
    Možem Vás ukľudniť, dieťaťu to vobec neškodí, paradoxne, čim je priateľke horšie, tým sa má plod lepšie.
    Skúsiť možete tabletky (pastilky) s obsahom zázvoru, ale nie vždy je to účinné. Z liekov sa podáva Torecan, ale hrozí u neho predávkovanie, preto my radšej podávame Degan.
    Vo Vašom prípade by som určite zvážil hospitalizáciu, niekedy stačí zmena prostredia a pacientke sa uľaví, jesť by mala v minimálnych dávkach a stále. Doležité je, aby bola zavodnená, skúste sladkú kokakolu /obsahuje cukor a kofeín/. Vačšinou sa stav zlepší aj samotný po 12. týždni.

  • Antibiotika po počatí

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať na názor ohľadom nasledujúceho problému, pretože neviem ako ďalej:
    - otehotnela som zrejme cca deň-dva pred užívaním antibiotík a užívala som ich ešte cca 12 dní po počatí... pokúšame sa o dieťa, akonáhle som však začala mať nejakú virózu a vysoké teploty, nemali sme nechránený sex a preto viem, že to nastalo tesne pred tým... samozrejme som nevedela, že "to vyšlo" a užívala som antibitiká - Klacid 500 a následne, keď mi to neprechádzalo Fromilid 500, ďalej Brohmexin a Paralen a kvapky do nosa a na konci liečby ešte Bioparox... Prosím o váš názor, či je možné ohrozenie plodu a vývoja dieťatka... gynekologička mi povedala, že to je v poriadku a keď som jej argumentovala, že však práve v tých prvých dňoch sa "všetko rysuje", povedala mi, "tak si to dajte vziať"... to nepovažujem za normálny prístup, prosím, pomôžte mi v mojom rozhodnutí, mám vážne obavy, aby bol plod a dieťatko v poriadku... a ak má byť tými liekmi ohrozené... Veľmi pekne vopred ďakujem!!!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    KLACID A FROMILID SÚ ÚPLNE ROVNAKÉ LIEKY !!!!!!!!!
    Naozaj Vám niekto zmenil Klacid na Fromilid, ak Vám Klacid nezabral ??????
    Snívam ?
    Na začiatku plod reaguje všetko alebo nič, ak ho infekcia alebo lieky poškodili tak sa potratí, ak prežije, bude v poriadku. UPT nie je indikované.

  • genitalny herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moj gynekolog si mysli,ze mam genitalny herpes. Som panna a neviem odkial by som to mohla dostat. Mam to uz skoro 4 mesiace a vobec sa to nelieci a lekar mi povedal len,ze treba pockat. Nemoze to byt nieco ine? Co s tym mam robit? Vsade citam,ze nesmiem mat sex bez kondomu. Mozem mat vobec deti bez toho,aby som nakazila partnera? Prosim pomozte mi,velmi ma to trapi a uz naozaj neviem,co s tym mam robit. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste ešte nemala styk (ani orálny) tak je hepres genietalis prakticky vylúčený. Okrem toho určite netrvá 4 mesiace, ide o akútny výsev.
    Netuším, čo tam máte, ale ak je to na koži možete navštíviť kožnú lekárku.

  • Pomozte mi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer,
    pan doktor, pre mna je dieta vytuzene, alfa a omega a dufam, ze sa nam coskoro podari, ano aj ja som z tych, co sa nevedia dockat, ale teplotu si nemeram , dokonca len pred nedavnom som zistila, ze existuje nieco ako plodny hlien...ale k veci...cyklus mam 26 dnovy, moze byt ovulacia v 11 ty den? Tak sa mi zda, ze byva u mna v 11-12 den. To by lutealna faza u mna bola 14-15 dni...Vy ako teoreti a praktik v tychto veciach ( hehe )- myslite, ze to v 26 dnovom cykle byva na 11-12 den??? to je otazka, co...no nejde mi lepsie sa vyjadrit...uz je noc :-) a nebojte sa, kvalitne i vyzivne sexujeme...nestresujeme a cakame...