Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Erik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň. V akých dávkach a ako dlho musel brať estrogénové tablety Erik z Vyvolených ( muž s prirodzenými ženskými prsiami ), že mu natrvalo narástli ženské prsia ? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj netuším čo bral Erik ani kto to je, ženské prsia pri tabletkách nenarastú, respektíve iba sa mierne zdurí žľaza, ale ako normálne prsia to nevyzerá. Je možné že mal implantáty ale naozaj neviem, nevidel som to.

Podobné otázky

  • generiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, je nejaký rozdiel v antikoncepčných tabletkách, ak ide o originál, alebo genericku kopiu? Je pravda, že originál je "kvalitnejší" a má menej nežiaducich a vedlajších učinkov? Aký je Váš názor? vdaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie som farmaceut, ale podľa mojich informácií farma firmy musia jednoznačne garantovať aj pri generiku rovnakú účinnosť ako má originál.
    Ale počúvam niekedy od kolegov ale aj od pacientov aj pri iných liekoch, že majú pocit, akoby generiká boli menej účinné, ja osobne s tým skúsenosť nemám. Jedna bývalá kolegyňa užívala antikoncepciu takmer každý mesiac od inej firmy (ale rovnaké zloženie), podľa toho, čo sa jej podarilo zohnať a nemala s tým žiadne problémy.

  • mocova rura

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,pisem Vam ohladom mojho vazneho problemu..som 7 tyzden po porode sekciou..riesim to uz 6 tyzdnov,no nikto mi s tym neviem pomoct..po prichode z porodnice,som zistila ze mam vonku mocovu ruru asi 1,5cm..normalne ju mam vonku..bola som s tym hned u svojho gyn.no ten mi povedal ze to sa samo stiahne,ze to pri cievkovani mi podrazdili.Tak som cakala dalsie 2 tyzdne,pricom sa nic nezlepsilo,stale ma trapilo palenie,stipanie pri moceni (co pretrvava dodnes), tak som opat isla na gyn.no bol tam druhy lekar,a ten mi prikontrole mocu (iba tym papierikom) hned povedal ze to mam silny zapal mocovych ciest a dal mi ant.Zinnat 500mg,pricom mi povedal ze ak sa to nezlepsi,mam sa zastavit..co sa aj stalo..po dalsich 2 tyzd.som isla na kontrolu a povedal mi ze to bude urologicky problem..hned som isla na urologiu,tam mi vysetril hned moc,pricom som si pockala na vysledok v laboratoriu a povedal ze to je nejaka infekcia,ze mi urobí kultivaciu,co bude vysledok o dalsi tyzden..vysledok bol negativny ( palenie,stipanie,stale pretrvavali),a podotkol,ze to este nevidel,co mam ja.. a poslal ma na "dermatologiu",pricom to s tym nic nema,predsa mam vysunutu mocovu ruru..tak som opat isla na gyn.,povedala som mu co mi robil,povedal,no opat mi povedal ze to je urcite z urologickeho hladiska,ze mi asi natrhli mocovu ruru,ked mi vytahovali kateter..uz neviem co mam robit :-(
    Mam maleho syna,nemam kedy chodit stale po lekaroch,to naozaj nikto sa s takym problemom nestretol?Myslite ze sa to tam nejako ma iba zatlacit,ci sa to nejako chirurgicky robi?bojim sa to ho co mi budu robit..
    Dakujem za odpoved..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja osobne som sa s niečím podobným nestretol, hľadal som niečo v odborných časopisoch, ale k ničomu som sa nedopátral.
    Určite je to urologický problém a mal by to riešiť urológ, prípadne urogynekológ.

  • klitoris

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    mozno hlupa otazka ale moze sa po castej masturbacii vytvorit akoby pluzgierik na klitorise dobiela zafarbeny alebo to je len podrazdena mazova zliazka?

    dakujem ;)

  • Pásový opar - ovčie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktor,
    chcem poprosit o radu.
    Presne pred tyzdnom v pondelok - bola som vtedy v 35tt+1 den sme boli na navsteve a na druhy den dotycnemu diagnostikovali pasovy opar - ja som mu vtedy podala ruku a dala pusu na lice. Pluzgieriky mal vyhadzane uz v case nasej navstevy a samozrejme ze nam o tom nic nepovedal. Ja som v detstve kiahne (nestovice) nemala. Hned v utorok som obvolala lekarov u nas-infekcne aj gynekologa a bolo mi povedane, ze pokial som sa nedotkla priamo pluzgierov-co som sa nedotkla, lebo ten pan to ma na chrbte a mal koselu, tak by som sa nemala nakazit. Gynekologicka mi povedala, ze keby aj kiahne dostanem a male sa narodi nacas, tak by nemal byt problem.
    Lenze stale mi to neda, pozeram diskusie na internete a informacie su rozne, tak prosim o Vas nazor, lebo sa vemi bojim o malinku....
    1. Docitala som sa, ze najhorsie je nakazit sa 5 dni pred porodom - ci to chapem dobre, ze sa tym mysli prvotne stretnutie s infikovanym,co v mojom pripade uz bolo, alebo sa tym mysli mat uz vyhadzane vyrazky 5 dni pred porodom...
    2. Aky je rozdiel, keby sa mi kiahne prejavili napr. v 38 tyzdni a mala sa narodi pocas toho ako budem mat vyrazky - resp. keby sa narodi nacas v 40.tyzdni, co uz by som kiahne nemala mat.
    Dakujem velmi pekne za odpoved,
    L.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak by ste mala výsev pred porodom, tak do 5 dní si už začnete tvoriť protilátky, ktoré prechádzajú k plodu a chránia ho. Teda ak porodíte dlhšie ako 7 dní po výseve už nič plodu nehrozí. Ak porodíte v tom inkriminovanom čase, podá sa plodu vakcína, ktorá ho ochráni.
    Osobne si však myslím, že sa naozaj nemáte čoho báť a kiahne nedostanete, na rozdiel od ovčích kiahní pri herpes zoster sa virus neprenáša slinami.

  • cervene pluzgieriky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa opytat tiez mam taky problem ako regina a je ten herpes moc vazny mam strasny strach ale ked som bola na prehliadke tak mi robil vytere a ostatne mala som len lactobvacia ale inak nic take ale toto iste mam boli to pluzgieriky strasne svrbia pomaha mi nie canesten ale sprej candibene krem nemozem zohnat lebo vraj uz nieje ale canesten sa tomu vobec aj ked ma rovnake zlozenie nevyrovna.,a ginoflor. len strasne dlhe liecenie uz mam nervy sak chcem aj sexualne fungovat z manzelom .prosim poradte ale ja uz nechem ist ku gynekologovy ja sa za vsetko hanbym aj ked viem ze je to treba normalna vec...dakujem za kladnu odpoved a este prosim vas ale lieky si mam kupovat na lactobacila lebo vraj to je normalne ale nic mi na to nedal myslel si ze si kupim asi sama. no lactolady nemozem ani citit lebo je tam daco ako keby brusinky alebo nieco take

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné vyšetrenie, ak sa jedná o Herpes genitalis, tak tento nie je liečiteľný Candibene ani canestenom, dáva sa Zovirax v tabletkách. Herpes však zmizne sám po nejakom čase, ale može sa vracať. Skúste Lactovag vo vaginálnych tabletkách, okrem lactobacila obsahuje aj vitamín C.