Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cytoster

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prosím Vás, čo všetko je možné zistiť z cytosteru?
    A ešte jedna otázka.. vždy keď prídem na preventívu, tak doktor urobí cytoster a pozrie mi vaječníky a maternicu (teda zhodnotí ich na základe toho, čo vidí na monitore).. a to je všetko. Nie je to málo?
    Ďakujem

Podobné otázky

  • preventivna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, je potrebné pri preventivnych prehliadkach ked sa robi cytoster, aby žena prišla v určitý deň cyklu (napr. okolo 15. dňa...) alebo to nie je podstatne? ďakujem.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Je pravda ze ak zena dojci a nema menzes je odber na cytoster zbytocny,lebo ze na krcku nevyrastu tie bunky co su na to potrebne? Takze ak som prve 3 mesiace po porode menstruaciu nemala a tento mesiac mala mozem ist na odber? Aby to nebolo zbytocne...dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvý rok po porode možu byť stery nepresné, ale závisí na tom, kedy sa Vám robil posledný cytologický ster. Je potrebné sa dohodnúť s Vašim lekárom.

  • Preventivna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcela by som sa opytat na preventivnu prehliadku u gynekologa.Chodim pravidelne,ale prehliadka spociva iba v tom,ze mi lekar spravi iab vyter.cytoster-dava to na sklicko.A to je vsetko.Ziadne odbery,sono ani vysetrenie prsnikov to mi v zivote nerobil.Je to normalne?Je mi blbe mu povedat nech mi ich vysetri sama si neviem a predsa doktor by to mal vediet.Mam zmenit lekara?Inak som s nim spokojna.Mam 26 rokov a tri tehotenstva za sebou.Co vsetko sa ma vlastne absolvovat na preventivne prehliadke?Nemam ziadne gynekologicke problemy-obcas ma trapia vytoky-niekedy su biele alebo presvitne natahovacie bez zapachu.Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preventívna prehliadka u gynekológa by mala obsahovaťhlavne cytologický ster na vylúčenie rakoviny krčka maternice a celkové gynekologické vyšetrenie. Sono prsníkov nie je jej súčasťou.

  • HPV a meškanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V marci mi po prvý krát vyšiel zlý výsledok z cytológie. PAP III L-SIL, potvrdený vysokorizikový HPV. Mám 32 rokov, dve deti,doteraz, teda 14 rokov, odkedy sexuálne žijem, som mala vždy dobré výsledky, každý rok PAP I. Gynekologička mi odporučila konizáciu, INDONAL a očkovanie. Teraz po 6 mesiacoch som mala ísť na kontrolný cytoster. Nastal však problém. Už viac ako 10 dní mi mešká menštruácia, čo nebýva u mňa zvykom, najviac 2-3 dni meškanie. Tehotenský test vyšiel negatívny. Chcela by som sa spýtať ohľadom postupu mojej gynekologičky a tiež či je možné urobiť cytoster, aj keď som menštruáciu nedostala a či meškanie menštruácie môže mať niečo spoločné s mojím stavom. Tiež ma zaujíma, že ak by som bola len predsa tehotná, bol by to veľký problém, čo sa týka mojich výsledkov z cytologie? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    LSIL ešte nie je podľa mňa na konizáciu, vhodné je sledovanie, expertná kolposkopia a opakovanie cytolgoie.
    Očkovanie je úplne ale naozaj úplne zbytočné Vaša doktorka skutočne nepremýšľa !!!! Zmeňte ju a nájdite si odborníka.

  • bolestivy pohl. styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Pan doktor skusim vam v kratkosti opisat moj problem a velmi ma zaujima Vas nazor, kde moze byt problem. Po pôrode som zacala mat casto zapaly a palenia v posve, z ktorych som sa relativne uz vyliecila. Zostal mi uz len jeden problem,a to, ze pohlavny styk je pre mna velmi bolestivy az neprijemny. Uz som to parkrat zazila aj pred otehotnnim, ale teraz su to 2 roky co mam dieta a vobec sa to nezlepsuje. Mam 31 rokov a musim upresnit, ze pohlavny styk nemam casto, kedze manzel pracuje v zahranici. Ked mi robil lekar cytoster na rakovinu krcka maternice, v laboratoriu mi robila analyzu moja znama, ktora mi potom aj vysledok oznamila. Bol v poriadku, ale zarazilo ma ked mi povedala - laicky povedane:" tvoj epitel je tak zniceny ako u zeny po prechode" a ze to mohlo nastat dlhodobym uzivanim nespravnej hormonalnej ant. Moj lekar mi nato nic nepovedal, ze si z toho nemam nic robit. Lenze niekde problem predsa musi byt. Uzivala som antikon. Microgynon takmer 7 rokvov bez prestavky. Mam naliehat na nejake ine vysetrenia? Dakujem za akukolvek odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    atrofický epitel býva často počas kojenia alebo tesne po ňom, pretože sú nízke hladiny hormónov, okrem toho vtedy často bývajú aj problémy v sexuálnom živote.
    Ťažko povedať, či sú Vaše problémy spojené s porodným poranením, alebo je to dosledok opakovaných zápalov pošvy, alebo dokonca aj nezisteného a neliečeného zápalu krčka maternice.
    Antikoncepcia naopak sliznici dodáva hormóny a dáva sa ako liečba pri nízkych hladinách hormónov.
    Takže predpokladám, že nekojíte - bude potrebné vyšetrenie a preliečenie prípadných zápalov, ak bude zápal v pošve stačí liečba do pošvy, ak je zápal krčka potrebné budú antibiotiká celkovo.