Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • bolestivy pohl. styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Pan doktor skusim vam v kratkosti opisat moj problem a velmi ma zaujima Vas nazor, kde moze byt problem. Po pôrode som zacala mat casto zapaly a palenia v posve, z ktorych som sa relativne uz vyliecila. Zostal mi uz len jeden problem,a to, ze pohlavny styk je pre mna velmi bolestivy az neprijemny. Uz som to parkrat zazila aj pred otehotnnim, ale teraz su to 2 roky co mam dieta a vobec sa to nezlepsuje. Mam 31 rokov a musim upresnit, ze pohlavny styk nemam casto, kedze manzel pracuje v zahranici. Ked mi robil lekar cytoster na rakovinu krcka maternice, v laboratoriu mi robila analyzu moja znama, ktora mi potom aj vysledok oznamila. Bol v poriadku, ale zarazilo ma ked mi povedala - laicky povedane:" tvoj epitel je tak zniceny ako u zeny po prechode" a ze to mohlo nastat dlhodobym uzivanim nespravnej hormonalnej ant. Moj lekar mi nato nic nepovedal, ze si z toho nemam nic robit. Lenze niekde problem predsa musi byt. Uzivala som antikon. Microgynon takmer 7 rokvov bez prestavky. Mam naliehat na nejake ine vysetrenia? Dakujem za akukolvek odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    atrofický epitel býva často počas kojenia alebo tesne po ňom, pretože sú nízke hladiny hormónov, okrem toho vtedy často bývajú aj problémy v sexuálnom živote.
    Ťažko povedať, či sú Vaše problémy spojené s porodným poranením, alebo je to dosledok opakovaných zápalov pošvy, alebo dokonca aj nezisteného a neliečeného zápalu krčka maternice.
    Antikoncepcia naopak sliznici dodáva hormóny a dáva sa ako liečba pri nízkych hladinách hormónov.
    Takže predpokladám, že nekojíte - bude potrebné vyšetrenie a preliečenie prípadných zápalov, ak bude zápal v pošve stačí liečba do pošvy, ak je zápal krčka potrebné budú antibiotiká celkovo.