Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,651 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • injekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den uz som vam pisala ohladom injekcie na vyvolanie potratu,chcem sa spytat v ktorych krajinach sa tato injekcia da kupit a ci sa da kupit normalne v lekarni alebo sa musi ist v zahranici aj k lekarovi a on mi ju predpise,chcela by som este vediet do kolkych tyzdnov tehotenstva moze injekcia byt pouzita a ako to vlastne potom prebieha po pichnuti ,ci by som musela byt v nemocnici,alebo nie. dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to veľmi zložité, preparátov je viac, skor tabletky. Na slovensku sa nesmú používať, v Čechách je situácia nejasná, ale nedávame ich, viem, že vo Francii je to legálne.

Podobné otázky

  • Uretrotomia v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dlhodobo snažíme o bábätko, žiaľ sa nám nedarí. V centre mi bola v 21.6. podaná injekcia Ovitrelle s tým, že ovulácia mala prebehnúť na ďalší deň a po nej som začala užívať Utrogestan. Dnes 26.6. som bola na dlhšie plánovanej kontrole na urológii, keďže ma trápili v minulosti časté cystitídy, kde mi zistili, že mám striktúru urethry a naplánovali mi uretrotómiu v lokálnej anestéze na 4.7. V tomto čase nebudem ešte vedieť, či sa nám podarilo otehotnieť alebo nie. Chcem sa spýtať, či je v tomto období zákrok bezpečný alebo by som mala radšej počkať, kým nebudem vedieť, či som tehotná alebo nie. Predom ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotný zákrok nemá vplyv na tehotenstvo, lokálna anestéza sa považuje za bezpečnú počas tehotenstva. Ale odporúča sa pred každým zákrokom vynechať snahy o otehotnenie a plánovať graviditu až po výkone.

  • Bojim sa :(

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer Pan doktor mam na Vas taku otazocku s priatelom by sme chceli babo :) lenze on ma krvnu skupinu 0 Rh pozitiv a ja 0 Rh negativ :( prosim Vas mozete mi o tom blizsie povedat neviem o rizikach vlastne neviem o tom nic :( bojim sa rizik a toho vsetkeho:( len tolko co mi povedali znami ze ja by som vlastne svojou krvou dieta zabijala :(

    za odpoved Velmi pekne Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič sa nedeje, ak ste negatívna, tak sa Vám po porode (eventuálne po potrate) podá injekcia na zábranu tvorby protilátok, takže Vaše dieť v nasledujúcej gravidite nie je ohrozené.

  • Neželané tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať či je na Slovensku povolená nejaká metóda na prerušenie tehotenstva po 72 hodinách od nechráneného pohlavného styku. U mňa je to týždeň. Tehotenstvo ešte síce nemám potvrdené, ale mendzes mi mešká. Nechránený styk som mala tri dni pred plánovaným mendzesom. Viem, že je málo pravdepodobné, že som otehotnela, lebo som asi nemala plodné dni. Ale predsa len ma trochu desí, že som mendzes stále nedostala.Existuje nejaká injekcia? Alebo to musím ísť v prípade potvrdenia tehotnosti hneď na zákrok? Veľmi pekne ďakujem!

  • injekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,pocula som ze existuje nejaka injekcia na vyvolanie potratu,chcem sa spytat ako to je a ci je aj iny sposob prerusenia tehotenstva ako klasicky potrat.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie, vďaka činnosti slovenskej katolíckej fundamentalistickej cirkvy je jediný legálny sposob ukončenia gravidity operačný, kyretáž. Lieky sú povolené v iných krajinách.

  • Endometióza a liečba s Lucrin Depot

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán Doktor,
    prostredíctvom tejto stránky by som Vás rada požiadala o radu. Mám velmi dobrého gynekologa, no z časových dôvodov sa nestihnem opýtat na všetko čo ma trápi.
    Mám 22 rokov, a minuleho roka mi diagnostikovali endometriozu 4 stupna.
    Po laparoskopii mi nasadili liečbu s injekciami Lucrin Depot. Som po prvej injekcii. Chcela som sa spýtat či je normálne po 10 dnoch od prvej injekcie stredne silné menštruačné krvácie (velmi tmavej farby-až čierne). Zatial trvá 3 dni.
    Dalej som sa chcela opýtat, kedže mam zastavenú funciu vaječníkov, či je možné počas tejto doby otehotniet. Neužívam žiadnu hormonálnu antikoncepciu kedže trpím trombozou (ktoru som prekonala prave pri HAK) Chranime sa len kondómom a či je teda potreba ho počas liečby používat.
    Za Vašu odpoved vám vopred ďakujem. Určite mi akákolvek vaša odpoved pomože. Dakujem a s pozdravom
    Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    práve že pri Lucrine by krvácanie nemalo byť a tehotnosť je veľmi nepravdepodobná, ak ste náhodou nemala ovuláciu tesne pred podaním Lucrinu. Ak krvácanie neustane, vhodné je vyšetrneie.