Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    dostala som do rúk výsledky ohľadom toxoplazmozy rada by som vedela Váš názor.
    Toxoplasma ELISA IgM-negat., Toxoplasma ELISA IgG-pozit.607,544 IU/ml.,Toxoplasma ELISA IgA-negat.,B. a Bang-serum-negat.
    Ostatné sú v poriadku ale niekde som mala hviezdičky: S-Urea 2.00
    S-ALT 0.61 Hemoglobin 119, Str.objem erytrocytu 78.30, Str.objem Hb v ery.24.10, Str.farebná konc.307.00, Distrib.šírka ery. 19.80.
    Ďakujem veľmi pekne.

Podobné otázky

  • Toxoplazmoza

    , Autor: kate1407

    Dobrý deň, zaujímalo by ma či sa dá nakaziť toxoplazmozou aj cez sliny zvierat, napr mačky.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie nedá sa. Toxoplazmou sa možno nakaziť hlavne cez mačacie hovienka, ktoré musia byť dva dni staré. Takže ak Vám po záhrade behajú mačky a zašpinia stolicou mrkvičku, ktorú si nedokonale umyjete, je tam riziko toxoplazmózy. Ale kontakt s mačkou nie je rizikový. Ak máte doma mačku, mal by starostlivosť o jej záchod prevziať iný člen domácnosti.
    Okrem mačacích výkalov je rizikové aj nedostatočne tepelne upravené mäso teplokrvných zvierat, pretože tieto môžu mať toxoplazmu vo svalovine.

  • Toxoplazmoza v tehotenstve

    , Autor: MajkaT

    Dobry den,

    v 16 tt mi bol robeny odber krvi, vsetko v poriadku okrem toxoplazmozy, IgM 1,4, norma je vraj do 1,2. Nemame doma macky, nevarim maso, surovu zeleninu umyvam viac krat. Doktor mi povedal, ze je to hranicne a nasadil atd. Nemoze to byt falosne pozitivny vysledok ? Hodnoty IgG neviem, Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné vyšetriť v krvi opakovanú hladinu IgM a tzv. aviditu IgG, toto určí, či sa naozaj jedná o aktuálnu infekciu. Bez toho sa to nedá uzavrieť.

  • Toxoplazmoza - dodatok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Doktor, dnes som Vam posielala spravu ohladom toxoplazmozy. v zavere som Vas poprosila o Vas nazor na to, ze testy na toxo by mali byt zrusene. Ospravelnujem sa, teraz som si precitala co ste presne napisali a bolo to: "podľa posledných štúdii je testovanie na toxoplazmózu zbytočné. V čechách sa napríklad nerobí a je to rozumné. " Viete mi teda prosim povedat, preco a podla akych studii su testy na toxo zbytocne? dakujem Andrea

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na skríningové testy sú kladené niektoré požiadavky - testy musia byť neškodné, reprodukovateľné, choroba musí byť potom ovplyvniteľná a hlavne musí sa vyskytovať v určitom zastúpení v testovanej populácii.
    Akútna toxoplazmóza v gravidie je tak strašne zriedkavá, že uvedené kritériá nesplňuje. To však neznamená, že sa nevyskytuje, ale prevalencia v populácii je tak nízka, že skríning je neefektívny, preto ho niektoré krajiny zrušili.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    velmi pekne by som Vas poprosila o Vas nazor, pripadne o radu. Som v 15 tt tehotenstva. v 6 tyzdni mi brali krv, vysledky na toxoplazmozu som mala nasledovne: IgG 18 IU/ml. poz., IgM 1:2636 poz., IgA 22 AU/ml. hranicna hod., KFR 1:32. kedze hodnoty boli hranicne, v 10 tt mi zobrali krv znova a vysledky boli nasledovne: IgG 187 IU/ml. poz., IgM 1:3000 poz., IgA 117 AU/ml poz., IgG avidita 1,5%. gynekolog ma poslal na infekcne, kde mi doktorka doporucila amniocentezu, ktoru som odmietla a nasadila mi antibiotika ROVAMYCIN, ktory mam uzivat 3x denne po 3 tyzdne, potom 2 tyzdne pauza, potom znova 3 tyzdne uzivat, znova 2 tyzdne pauza... a takto az do konca tehotenstva co je este pol roka. za 3 mesiace mi povedala nech si dam znova spravit test a nech pridem na kotrolu. Doktorky som sa spytala ci po 3 mesiacoch uzivania ATB sa mi tie vysledky aspon upravia, povedala, ze nie. na otazku ci je naozaj nutne az pol roka uzivat ATB mi doktorka odpovedala "Tak sa pise v mudrych knihach". ATB som nebrala si 20 rokov, nakolko sa vzdy priklanam skor k homeopatickej liecbe pokial to je mozne, preto uzivanie pol roka ATB sa mi moc nepozdava. naozaj ta liecba je taka dlha? nepostacia prve 3 tyzdne? este by ma zaujimal Vas naozor, v jednom prispevku ste napisali, ze st enazoru, ze testy na toxo by sa mali zrusit, ze boli zrusene aj v Cechach. tento nazor ma zaujal, vedeli by ste mi prosim napisat, preco ste tohto nazoru a preco boli testy v Cechach zrusene? Taktiez by ste mi vedeli povedat, ci pri testoch moze vzniknut falosna pozitivita toxo bakterie s inou bakteriou?
    vopred velmi pekne dakujem za Vasu odpoved. Andrea

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    akútna toxoplazmóza v gravidite je veľmi zriedkavá, ale stále sa ešte vyskytuje. Z ekonomického hladiska je testovanie nerentabilné, lebo sa testuje obrovská neselektovaná populácia, a výskyt ochorenia je menej ako 10%.
    Vy ste však žiaľ zrejme ten jeden prípad, ktorý má tu smolu, že prekonal akútnu toxo v gravidite. Určite bola plne indikovaná amniocentéza, bola obrovská chyba ju neabsolvovať, dokaz toxoplazmy v plodovej vode pred 20. týždňom je najlepší ukazateľ možného poškodenia.
    Antibiotická liečba je plne indikovaná, parazit je citlivý na antibiotiká, tie sa dokonca ukladajú v placente a tvoria akoby ochranný štít pred infekciou. Homeopatiká sú nezmysel a zabudnite na ne.
    Teraz je určite potrebné sledovanie plodu ultrazvukom, či sa netvoria vápnikové usadeniny v mozgu, to je zlý ukazateľ a či plod symetricky rastie. Ak sa nenájdu ultrazvukové známky poškodenia, tak by mala byť prognóza pri dodržaní liečby dobrá.

  • obavy z toxoplazmózy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň. Chcem sa opýtať ako je to s ochorením toxoplazmózy ako vlastne sposobuje neplodnosť,ked sa na to nepride a neleici sa. Mam obavy koli tomu, že ja som sa ako male dieta hravala casto s mackou a v lete som som si ju casto bravala na kolena a samozrejme kedze bolo horuco tak som nosila kratasy a kratke veci a teda ci sa mohlo stat, ze sa mi mohla neako srst dostat do blizkosti posvy,alebo vonjkajsich organov, ake nasledky mi to moze zanechat, poskodzuje to potom organya doknca mi zistl alergiu na srst a teda tym, ze som si macku bravala aj na kolena ci som nahodou nepomohla k tomu aby sa mi ta infekcia rozsirila kde netreba ,macka nebola ani ockovana no nic do domu sme ju nepustali.S mackami ani so pso sa uz nehrajem,nie som v kontakte so zvieratami uz asi 6 rokov . Viem,ze sa to potvrdzujez krvi ci som to prekonala ci nie,na testy som etse nebola.Da sa nieco po tolkych rokoch s tym robit ak by to bolo pricinou problemo s otehotnenim, alebo pricinou potratovat da sa to leict bo tolkych rokoch.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toxoplazmóza nesposobuje neplodnosť. Ak ste sa hrávala s mačkou je možné, že ste toxoplazmźu prekonala teraz ste celý život proti nej chránená, tak sa tešte.