Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Anembryomola

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Pán doktor chcela by som sa vás opýtať hneď niekoľko otázok. S manželom sme sa pokúšali o dieťatko zhruba pol roka. Mávam nepravidelný menštruačný cyklus a podľa testov mi vychádzalo, že išlo o anovulačné cykly. Liečila som sa na vysoký prolaktín a brala norporlac. Preto ma prekvapilo, že som zrazu ostala tehotná, keď ešte na začiatku novembra som bola na sone na folikulometrii a tam mi lekár povedal, že nevidí žiadne folikuly a napísal diagnózu neplodnosť. No a na konci novembra som zistila, že som tehotná. Bola som na sone kde lekár videl žltkový vačok ale plod nikde a podľa veľkosti vačku som mala byť v 6tt. Podstúpila som následne vyčistenie. Chcela by som sa opýtať kedy by sme sa mohli začať opäť pokúšať o dieťatko, lebo svojho lekára som sa na to pýtala, ale povedal, že názory na to sú rôzne. Potom by som sa chcela opýtať, keďže som momentálne po vyčistení, kedy by mi mal nastúpiť menštruačný cyklus. Posledná ms bola 17.10.2009. Ďalej by som sa chcela opýtať či by som mala začať užívať norporlac na prolaktín, lebo mi samozrejme bol vysadený a nasadený duphaston na udržanie tehotenstva. A ešte by som sa chcela opýtať aká je pravdepodobnosť, že sa anembryomola zopakuje.
    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    presne to je to, Váš doktor je nevzdelaný, neplodnosť sa stanoví ak sa nedarí ROK !!!!!!
    Ste dokazom toho, že žiadne vyšetrenie nestanoví, či ste alebo nie st eplodná, dá sa to dokázať iba skúšaním. To že plod odumrel samozrejme nesúvisí s ostatnými vecami, 20% tehtoností sa potratí.
    Takže počkajte 3 mesiace, normálne sexuálne žite a o tehotniete. K doktorom nechoďte, často sú to fušeri.

Podobné otázky

  • Dĺžka menštruácie po čistení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.

    Chcem sa spýtať na dĺžku menštruácie po čistení. Bola som "tehotna" 8 tyzdnov, a zaver znel anembryomola. Na cisteni som bola 5.8. Po cisteni som spinila az do 22.8. kedy mi zacala menstrucia a trva dodnes, t.j. 30.8. Nie je v tom nejaky problem, ze je to tak dlho a este pokracuje? Normalne pred tehotenstvom som mala menštruáciu tak 5-6 dní.

    Ďakujem

  • Anembiomola, poškodené plodové vajce, nehydatidózna mola

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať čo je to anembriomola, prečo k tomu dochádza,čo je príčinou, ako sa dá tomu predísť, respektíve čo urobiť preto aby ďalšie tehotenstvo bolo úspešné! Mám 39 rokov mám jednu 18 ročnú dcéru,koncom decembra som otehotnela, všetko bolo v poriadku, myslím tým krvné testy, výtery.
    Vo februári bolo všetko OK. Keďže mám vyšší vek tak som v 12 týždni išla na prvý ultrazvuk NT bol zameraný na genetické testy-merania. bolo to 8.3.2011 a tam mi zistili anembriomolu, nechali si ma v nemocnici Košiciach-Šaci urobili kyretáž. Na prepúšťacej správe ešte boli diagnózy poškodené plodové vajce a nehydatidózna mola. Teraz som už psychicky na tom lepšie preto hľadám obšírnejšie odpovede. Rada by som bola ešte tehotná a chcem pre zdravie toho malinkého urobiť všetko. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    anembryomola je nesprávny názov pre anembryon. Je to tzv. plodové vajce, kde sa nevyvinie plod. Najčastejšou, respektíve takmer jedinou príčinou je genetická vada, ktorá najčastejšie vzniká náhodne (vyhrala nezdravá spermia, ovulovalo nezdravé vajíčko) alebo je to dosledok skrytej genetickej choroby rodičov (extrémne zriedka).
    Nič sa proti tomu nedá robiť, je to vec náhody a je to neovplyvniteľné, až 20% gravidít podobne dopadne.
    Vo Vašom prípade mi to však na diagnozu anembryon nesedí. Ak ste mala potvrdený živý plod v maternici v 8. -9. týždni a v 12. tam už nebol, tak to nie je anembryon ale normálny zamlknutý potrat. Ale je to jedno, aj pre to platí to čo som uviedol vyššie.

  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,
    Pán doktor chcela by som sa opýtať, kedy by bolo vhodné opäť sa pokúšať o bábetko, vzhľadom k tomu, že začiatkom decembra som podstúpila kyretáž (anembryomola). Po menzese som bola na sone kde mi zistili cystu na pravom vaječníku 42mm. V súčasnosti mi bola nasadená liečba na autoimunitnú tyreoiditída TSH 7,11 beriem L-thyroxin 25ug a zároveň opäť na zvýšený prolaktín beriem norprolac 75ug. A aj menzes som dostala po pichnutí Agolutinu na 40.deň cyklu.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že zvýšený prolaktín je iba dosledok poruchy štítnej žľazy a norprolac je zbytočný, že sa hladina upraví pri dobrej liečbe štítnej žľazy. Až budú hodnoty štítnej žľazy v norme, potom doporučujem plánovať graviditu.

  • Kedy na operaciu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,prosim Vas o Vas nazor- kedy je najvhodnejsi cas ist na operaciu.
    Som po kyrete vykonanom 16.1.09,dg. anembryomola, 7.tt.
    V maternici mam myom viac ako 5cm,lekar doporucil operativne odstranenie,nakolko este planujem niekedy babo,mam 32r.
    Myslite,ze myom mohol sposobit nestastny koniec mojho vytuzeneho tehotenstva?
    A este sa chcem spytat- mam strasne nalady,az depresie- su hormonalne,su na to nejake volnopredajne lieky? Zaroven som totiz musela prestat dojcit dcerku po 3,5rokoch,teraz mame dost tazke obdobie odvykania- bolo to zrazu.
    Dakujem a zelam prijemny vecer. Sisa

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nedá sa vylúčiť, že ak myom zasahuje pod sliznicu maternice, tak plod sa mohol umiestniť nad neho a tým bol nedostatočne vyživený a odumrel. Ale je to špekulácia.
    Na depresie je úplne najlepší šport. Viem, že to znie divne, ale depresia je nedostatok endorfínov v mozgu a námaha zvyšuje hladiny endorfínov. Inak lieky na depresiu sú na predpis.
    Ak ste otehotnela pri kojení, tak príčinou mohol byť aj vysoký prolaktín.
    Na operáciu možete ísť kedykoľvek.

  • anembryomola

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.Pred časom som sem písala a pýtala sa na ozvy plodu a UZV vyšetrenia.Už druhý deň som po revízii maternice pre dg.anembryomola.Chcela by som sa opýtat,či krvné výsledky,ktoré sú spomenuté v prepúšťacej správe,nú ok,alebo sú spomenuté,že nie su ok?Odchádzala som z nemocnice s prepúšťacou správou od lekárky,ktorá ma ani nevidela a v doporučeniach sa píše,že pacientka poučena!Ked som sa dožadovala poučenia,sestrička mi oznámila,že pani doktorka je pri pôrode a ked chcem čakať dalšie 4 hodiny,ako som čakala na správu,tak som to radšej vzdala.Je normálna prax,že sa lekár pri písaní prep.správy drží len informácií v chorobopise,bez "obhliadky"pacienta?
    Tie výsl.:FBG:3,71
    Quick-IN:0,93
    APTTrati:1,04
    Srdečná vd´aka za vašu úžasnú činnosť:-))BIBIANA

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené výsledky sú výsledky zrážanlivosti krvi a sú v norme.
    Počas služby sa venujeme akútnym záležitostiam a správu vačšinou píše lekár z oddelenia na základe nálezov na vizite a pri výkone.