Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Anembiomola, poškodené plodové vajce, nehydatidózna mola

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať čo je to anembriomola, prečo k tomu dochádza,čo je príčinou, ako sa dá tomu predísť, respektíve čo urobiť preto aby ďalšie tehotenstvo bolo úspešné! Mám 39 rokov mám jednu 18 ročnú dcéru,koncom decembra som otehotnela, všetko bolo v poriadku, myslím tým krvné testy, výtery.
    Vo februári bolo všetko OK. Keďže mám vyšší vek tak som v 12 týždni išla na prvý ultrazvuk NT bol zameraný na genetické testy-merania. bolo to 8.3.2011 a tam mi zistili anembriomolu, nechali si ma v nemocnici Košiciach-Šaci urobili kyretáž. Na prepúšťacej správe ešte boli diagnózy poškodené plodové vajce a nehydatidózna mola. Teraz som už psychicky na tom lepšie preto hľadám obšírnejšie odpovede. Rada by som bola ešte tehotná a chcem pre zdravie toho malinkého urobiť všetko. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    anembryomola je nesprávny názov pre anembryon. Je to tzv. plodové vajce, kde sa nevyvinie plod. Najčastejšou, respektíve takmer jedinou príčinou je genetická vada, ktorá najčastejšie vzniká náhodne (vyhrala nezdravá spermia, ovulovalo nezdravé vajíčko) alebo je to dosledok skrytej genetickej choroby rodičov (extrémne zriedka).
    Nič sa proti tomu nedá robiť, je to vec náhody a je to neovplyvniteľné, až 20% gravidít podobne dopadne.
    Vo Vašom prípade mi to však na diagnozu anembryon nesedí. Ak ste mala potvrdený živý plod v maternici v 8. -9. týždni a v 12. tam už nebol, tak to nie je anembryon ale normálny zamlknutý potrat. Ale je to jedno, aj pre to platí to čo som uviedol vyššie.