Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • menopauza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa opytat ako zena zisti ze je v menopauze ake sú priznaky

Podobné otázky

  • HAK v perimenopauze

    , Autor: Momi

    Dakujem pekne,takze Maitalon brat stale bez prestavky,prave s nim mam dlhy menzes ale to asi nie je potrebne
    Potrebne su tie hormony,myslite,ze bude Mi to stacit?,Myslim prijem hormonov
    Kosti atd,
    Zatial nemam problem ale..
    Mam len neskutocne potenie,cez den a vaha plus 10 kg
    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, maitalon obsahuje dostatočné množstvo hormónov a vyrieši Vaše menopauzálne problémy. Žiaľ nedá sa predpísať na úhradu, aj keď ho beriete z liečebných dôvodov, lebo sme taká smutná krajina.

  • Menopauza

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, mam navaly horucavy kde sa potim a je mi az na odpadnutie. Uz sa mi raz stalo ze az nastala dychavicnost kde som sa nemohl nadychnut az mi bolo na odpadnutie. Nic z nehormonalnych liekov mi nepomaha ak nieco zabralo tak len na na mesiac zmiernilo navaly. Dcera sa v july vydava a bojim sa aby som v tych horucavach neskolabovala. Viete mi nieco poradit? Zvycajne aj beham iba v gatkach aby som sa ochladzovala ale v den svadby to nie je mozne..budu tu ludia fotograf atd..
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na takto závažné menopauzálne prejavy je jednoznačne najlepšia a v podstate jediná plne účinná hormonálna substitučná liečba, určite navštívte Vášho gynekológa, aby Vás nastavil na nejaký preparát.

  • Menopauza

    , Autor: blabla

    Dobrý deň prajem,
    mam 45 rokov a začala mi pred par mesiacmi menopauza. Príznaky sa mi darilo donedávna prírodnými prostriedkami nejako zvládať, ale posledné dva mesiace mám problémy najmä so silnými návalmi tepla, potením, nespavosťou - čo mi veľmi komplikuje fungovanie doma aj v práci.
    Nie je na menopauzu priskoro? Aké vyšetrenia by ste mi odporúčali? Som inak poistenkyňou Dôvery – neviete, ci mám nejaké benefity? Ďakujem za info.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    menopauza najčastejšie prichádza práve vo veku medzi 45 a 55 rokom života. Najprv vyhasína ovulácia a menštruačné cykly sa skracujú a môže byť aj silnejšie krvácanie, niekedy až s potrebou kyretáže.
    Neskôr vyhasne aj tvorba estrogénov a dôjde k typickým menopauzálnym prejavom, ktoré uvádzate aj vy. 45. rok nie je priskorý, je to normálny vek, kedy tieto prejavy nastupujú. Dokonca ženy so skorším nástupom menopauzy majú nižšie riziko niektorých druhov rakovín.
    Liekom voľby je náhrada estrogénov v rôznych formách, ak máte maternicu (nebola ste operovaná) je potrebné dať kombinovaný preparát, u žien po odstránení maternice stačia čisté estrogény.
    Žiadne špeciálne vyšetrenie nie je potrebné, ale určite by ste mala myslieť na preventívne vyšetrenie prsníkov na včasný záchyt prípadnej rakoviny prsníka - odporúčaná je mamografia. Pokiaľ ste poistenkyňou Dôvery, mamografické vyšetrenie máte u zmluvných partnerov do 10 dní po objednaní. Všetky bližšie informácie, ako aj iné benefity, nájdete tu:
    https://www.dovera.sk/poistenec/preco-byt-v-dovere

  • rada

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor potrebovala by som poradit mam 54 rokov menstruaciu minully rok som mala kazdy druhy treti mesiac doktor mi dal proveru vtedy nastali moje problemy menstruacia sa zmenila ze ju mavam castejsi pred troma mesiacmi som ju mala po 15 dnoch doktor mi nasadil noretrisheron uzivala som ho mesiac potom dalsi mesiac v poriadku a teraz som dostala zasa za 15 dni moj problem je ale v tom ze 5.4 odchadzam do aciny co mam robit?Mam strach ze sa mi moze nieco stat lekar mi doporucil ascorutin uzivam nepomaha.Menstruacia je taka silnejsia Poradte mama cestovat? Je to zle alebo normalne v prechode este mam myom di 1,3 cm

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    boli by vhodné tablety pre perimenopauzálne ženy, tieto tablety upravia menštruačný cyklus.
    Ak však nie je krvácanie sposobené hormonálne potom je potreba pátrať po príčine, ten myom mi príde malý, ale závisí na jeho umiestnení.

  • Menopauza - nedostatok hormónov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Akým spôsobom sa dá zistiť u ženy u ktorej začína menopauza, že ktorého hormónu má nedostatok, či sa jedná o estrogén, alebo progesterón? Musí to byť len rozbor krvi, prípadne sa to dá zistiť na základe psychických a telesných problémov? Ak áno, tak na základe ktorých a to rozlišuje?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to strašne jednoduché - ako prvá vysadí ovulácia a preto chýba na začiatku progesteron, ale to žena nezistí na sebe, jedine, že sa jej može zosilniť a skrátiť menštruácia. Až keď sa začne znižovať produkcia estrogénov, potom začnú menopauzálne príznaky.