Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,822 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • rada

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor potrebovala by som poradit mam 54 rokov menstruaciu minully rok som mala kazdy druhy treti mesiac doktor mi dal proveru vtedy nastali moje problemy menstruacia sa zmenila ze ju mavam castejsi pred troma mesiacmi som ju mala po 15 dnoch doktor mi nasadil noretrisheron uzivala som ho mesiac potom dalsi mesiac v poriadku a teraz som dostala zasa za 15 dni moj problem je ale v tom ze 5.4 odchadzam do aciny co mam robit?Mam strach ze sa mi moze nieco stat lekar mi doporucil ascorutin uzivam nepomaha.Menstruacia je taka silnejsia Poradte mama cestovat? Je to zle alebo normalne v prechode este mam myom di 1,3 cm

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    boli by vhodné tablety pre perimenopauzálne ženy, tieto tablety upravia menštruačný cyklus.
    Ak však nie je krvácanie sposobené hormonálne potom je potreba pátrať po príčine, ten myom mi príde malý, ale závisí na jeho umiestnení.

Podobné otázky

  • Svrbenie tela a nespavosť

    , Autor: Ivana_Tichá_0105082649

    Som 12. deň po pôrode a trápi ma svrbenie niekoľkých častí tela. Začalo to na vnútornej strane stehien. V podstate ešte v nemocnici asi na 2. deň. Moc som tomu vtedy ešte nepripisovala dôležitosť. Myslela som si, že sa jedná o nejaké zaparenie z popôrodných nohavičiek a vložiek. Doma sa to postupne rozširovalo na väčšiu časť stehien. Stále som to ale neriesila, lebo väčší problém pre mňa bolo to, že som nemohla spať. Od pôrodu som po nejaký 6. deň spávala priemerné možno 2hodiny. Potom už prisla noc, kedy som nespala vôbec. Bola som aj u obvodnej, ale tam sme sa viac menej dohodli len to, že sa potrebujem dať do psychickej pohody (to je teraz už zas cez to svrbenie ťažké)., to svrbenie bolo v piatok keď som tam bola ešte nie až také zle a a nimi to nenapadlo popri tej nespavosti spomenut. uzívam teraz homeopatiká sedatif pc. Trošku sa to spanie zlepšilo a už som bola schopná naspäť za deň aspoň. 2-3h. Problém ale je, že naša dcérka asi od 3. dňa jej života dosť veľa bdie v noci a je to spojené s dosť nastojcivym plačom. A Včera sme sa už snažili aj o to, aby bola cez deň hore každé 2-3 hodiny a dúfali sme, že večer bude spať. Ale od cca 23.30 bola hore a zaspala až nadránom. Niečo predriemla, ale zase sa prebrala a veľa plakala. Práve tento plač vo mne evokuje ešte väčšie svrbenie a neviem sa vtedy ovládnuť. Túto noc som teda už vyriešila užitím polovice tabletky 3mg lexaurinu a vylievanim odsateho mlieka. Papa teraz predtým odsate materské mlieko zo zásoby. Spala som teda asi 3hodiny ale to svrbenie je stále nepríjemné a rozširuje sa. Momentálne mám chytene celé vnútorné stehná, už to ide trošku aj na nohy od kolien dole. Ďalej chrbát, brucho, hrudník, ruky od predlaktia dole aj vonkajšej strane. Sú to také malé červené bodky, keď ich poskriabem moc, tak sa na niektorých urobí chrasticka. Nie je to nejak veľmi na husto. Skôr také kde tu na tých postihnutých častiach tela. Začínam mať pocit ze tá nespavosť a svrbenie možno spolu aj súvisia. Neviete čo by to mohlo byť? Som astmaticka a mám rôzne alergie na prostredie (pele, roztoče, mačky,...). Ale takéto kožné problémy som nemala nikdy. Stravujem sa práveže ešte zdravšie ako počas tehotenstva a po pôrode. Jem viac zeleniny a mliečnych výrobkov. Užívam Rupatadine Mylan, Pulmicort, homeopatiká (coryzalie, keď som mala pocit, že na mňa niečo lezie, homeogene - jedna tabletka od pôrodu, na upchatie nos sprej quixx, magnézium 2 tablety denne, sedatif pc od štvrtka tohto týždňa 6 tabliet denne a dnes ten lexaurin prvýkrát). Na tie svrbiace miesta som si dávala fenistl, Bepanthen Sensiderm krém, sudocrem, weleda zlkludnujuce telové mlieko, kokosový olej. A sprchujem sa už v detskom sprchovým mysle bupi s levandulou. V podstate všetky tie krémy to aj ako tak na chvíľku ukludnia. Ale neprestane to a šíri sa to stále viac po tele. Ďakujem vopred za vaše rady ohľadne toho o čo by sa podľa vás mohlo jednať.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je indikované vyšetrenie u dermatológa čo najskôr, ak sa upraví svrbenie, tak sa zlepší zrejme aj spánok.
    Viem, že je to naivná rada, ale skúste odpočívať vždy keď malá spí, bez ohľadu na dennú či nočnú hodinu. Existujú aj niektoré špecifické rady pre spánkovú hygienu, nájdete ich na internete alebo v mojej knižke: Pôrodníctvo pre každého.

  • Užívanie Dony a plánovanie tehotenstva

    , Autor: Nika8888

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom toho, že momentálne beriem prášky do vody Dona kvôli bolesti v kolene a lýtku a po ich dobratí by som chcela otehotnieť. V príbalovom letáku sa nesmie Dona užívať počas tehotenstva. Má to nejaký vplyv aj na to ak Donu doberiem a budem sa snažiť otehotnieť? Pán doktor mi povedal, že po niekoľkých týždňoch od začatia užívania dony sa účinky nemusia ukázať, ale až po cca 2-3 mesiacoch. Môže sa mi to v tele udržiavať tak dlho a trebalo by s plánovaním bábätká počkať? (Aj keď nerada by som vzhľadom na iné problémy). Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemáme dôkazy, že by glukozamín sulfát, ktorý obsahuje Dona mal nejaký nepriaznivý vplyv na tehotenstvo, myslím, že môžete po vysadení bez problémov otehotnieť. Ale mali by ste mať doriešené to koleno, aby sa Vám situácia v tehotnosti nezhoršila.

  • Bolesť bradaviek

    , Autor: Blanarikovam

    Dobrý večer,chcela by som sa spýtať čo asi môže značiť bolesť bradaviek.
    Bolesť pretrváva už možno týždeň a neviem či s tým mám hneď zájsť ku gynekologičke.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti bradaviek bývajú niekedy pri chronickom dráždení odevom, alebo pri zápale. Občas aj takto reagujú na chlad alebo hormonálne zmeny. Ak sa situácia nezlepší, navštívte gynekologa.

  • Bolest v prsniku

    , Autor: IvaIvaJa

    Dobry den, uz 2 roky (bolest zacala otehotnenim a stale pretrvava) ma boli lavy prsnik. Bolest je taka, ze zaboli na lavom boku a potom prenika dalej ku bradavke. Boli kazdy den, bez ohladu na cyklus, denne 10 - 20x. Bolest je castejsia ako bola predtym. Prsia ma nikdy predtym neboleli, ani vramci PMS. Na sone mi nasli 2 mikrocysty (do 5mm), ktore sa vraj len sleduju. Mam, prosim, nejake moznosti odstranenia bolesti? Z coho ta bolest moze pochadzat? Mozu ma boliet cysty? Doktorka povedala, ze cysty vraj nebolia, ale, ze mozem byt privelmi citliva. Miesto bolesti by sa priblizne mohlo zhodovat s miestom, kde sonom nasli cysty. Mohla bolest vzniknut zmenou hormonov v tehotenstve, cize by to nemuselo byt nic vazne? Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takáto tzv. necyklická bolesť prsníka je veľmi zriedkavá. Najčastejšie býva spojená s úrazom prsníka v minulosti, kedy došlo k odumretiu tukového tkaniva, čo by sa hypoteticky mohlo na UZV zobraziť ako cysty.
    Ďalšou možnou príčinou sú bolesti klbou na hrudníku, ktoré sa propagujú do prsníka, alebo aj bolesti z chrbtice, ktoré vyžarujú dopredu. Odporučil by som predsa len biopsiu z cýst s eventuálnym chirurgickým odstránením. Prípadne aj vyšetrenie ortopédom.

  • Očkovanie HPV

    , Autor: Mysiatko

    Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť, prípadne by som chcela vedieť vás názor na očkovanie proti HPV Gardasil u 12r dcérky.
    Ja to očkovanie mám, ale bola som očkovaná vo vyššom veku.Teraz nám očkovanie doporučila obvodná dr., rada by som mala názor aj od gynekológa.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie proti HPV považujem za najväčší vynález súčasnej medicíny. Sú krajiny, ktoré vďaka preočkovanosti už nebudú poznať rakovinu krčka maternice, respektíve sa s ňou stretnú iba raritne pri nezaočkovaných imigrantoch. Moja dcéra je zaočkované a synovia samozrejme budú tiež, až dosiahnu adekvátny vek.
    Prosím pochváľte za mňa Vašu pani lekárku, že odporúča toto očkovanie, zachraňuje tým životy aj zdravie. Určite si dajte dcéru zaočkovať. Málo kto vie, že ženy ktoré chodia na preventívne prehliadky síce majú skoro zachytenú rakovinové zmeny na krčku, ale riešenie je operácia, ktorá spôsobuje riziko predčasného pôrodu. Takže, ak zaočkujete dcéru, chránite aj svoje vnúča pred predčasným narodením.