Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • migréna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať jednu otázočku. Trpievam na príšerné bolesti hlavy a stalo sa mi,že som si dala 1 tabletku ibalginu v 3 alebo 4 týždni tehotenstva,ale o tehotenstve som ešte netušila. v 7 týždni tehotenstva som si dala 1 tabletku nurofenu, kde bolo v letáčiku napísané,že to nesmú užívať ženy v posledných troch mesiacoch. neskôr som našla poznámku, že v prvých dvoch trimestroch sa nurofen môže užiť len po porade s lekárom.
    Chcem sa teda opýtať ako tieto dve tabletky vplývajú na vývoj dieťatka a či môžu plod poškodiť?
    Dakujem za odpoved. Soňa

Podobné otázky

  • CT hlavy v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.

    Uz niekolko rokov trpim migrenami, ale v posledne dva mesiace mi pri nich trnie lava ruka, preto ma neurologicka poslala na CT vysetrenie hlavy, ktore by som mala absolvovat tento mesiac.
    Vcera som si robila tehotensky test, kedze menstruacia mi meskala dva tyzdne a vysledok testu bol pozitivny.
    Mozem CT hlavy bezpecne absolvovat aj v tehotenstve? Viem, ze pred CT mi vpichom aplikuju aj nejaku latku kvoli cievam, nemoze tato latka poskodit babatko?
    Dakujem velmi pekne za odpoved.

  • Vyšetrenie CT

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor. Už som Vám raz písala, ale neviem, či to prešlo, tak píšem ešte raz. Môj problém je v tom, že mi 3 dni pred menštruáciou zlyhala antikoncepcia. Menštruáciu som dostala, ale neviem, či náhodou nemôžem byť tehotná. 16. 7. mám ísť totiž na vyšetrenie CT kvôli migrénam. Tam mi povedali, že toto vyšetrenie sa nemôže robiť, ak by som bola tehotná. Neviem, čo mám teraz urobiť, mám radšej ešte mesiac počkať, alebo na to vyšetrenie môžem ísť už vo štvrtok?
    Ďakujem za skorú odpoveď.

  • Vyšetrenie CT

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor! Zlyhala mi antikoncepcia. Mala som 3 dni pred menštruáciou. Menštruácia sa dostavila, no ja neviem či som alebo nie som tehotná. Nebola by to nejaká zvláštna situácia, lebo s manželom by sme ešte dieťatko chceli, len 16. júla mám ísť na CT hlavy kvôli migrénam a ja neviem či si to môžem dovoliť. Na CT mi totiž povedali, že nesmiem byť tehotná, aby neožiarili bábatko. Prosím poradte mi, mám na to CT ísť, alebo radšej počkať ešte jeden mesiac, aby sa vylúčili všetky riziká?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte menštruáciu, tak na 90% tehotná nie ste, vhodné je tesne pred vyšetrením si spraviť tehotenský test a tehotnosť tým vylúčiť.

  • čo s migrénou v tehotenstve?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, chcela by som sa spýtať: som v 7. týždni tehotenstva momentálne ma už 4 deň sužuje šialena migréna. Migrény som mala aj pred otehotnením, od neurologicky som mala predpisany relpax a frovamen. Teraz vsak tieto lieky viem ze nemozem uzit. Vcera sa bolest hlavy dostala do takeho stadia, ze som takmer odpadla, preto som uzila šumivý panadol ultra. Kedže nezabral a bolest hlavy sa zosilnovala, nad ranom som uzila este jeden ibalgin, po ktorej bolest ciastocne ustupila. Moj obvodny lekar povedal, ze jednorazove uzitie by nemuselo uskodit plodu. Je to pravda? Mam teraz aj vycitky, ale ta bolest sa uz nedala zvladnut ani som nevidela pred seba, iba také žlté machule a aj tlak som mala pomerne nizky - 85/60. Existuje prosim Vás nejaké prípustné liečivo pri podobných stavoch v tehotenstve? Mám predpísané beta-blokátory, kvôli supraventrikulárnej tachykardii /pred tehotenstvom/. Veľmi pekne Vám dakujem za odpoved!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ibalgin jednorazovo je bezpečný a nemusíte sa stresovat. Osobne by som navrhol návštevu neurológa, aby Vám naordinoval bezpečnú liečbu, pretože migréna Vám výrazne znižuje kvalitu života.
    Betablokátory sú bezpečné, a nemali by ste ich vysadiť.

  • Ibalgin 400

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Pred cca pol rokom som prišla o bábo v 6 týždni. Teraz končím 7. týždeň a cítim sa veľmi dobre. Ide o to, že asi raz za pol roka ma chytá taká migréna, že si neviem rady a musím si dať tabletky, najlepšií je vtedy život v totálnej tme a tichu. Trvá to vždy iba jeden deň. No a toho sa bojím. Keby ma chytila tá moja občasná migréta teraz - mohla by som si dať aspoň jeden Ibalgin 400? Neublížila by som bábu?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je obrovská tragédia, ak Vám 6 týždňov po porod umrie dieťa, zrejme išlo o syndróm následného úmrtia kojencov, čo je veľká tragédia, ktorú nevieme ovplyvniť.
    Mám dobrú správu, určite to nemá vplyv na vývoj súčasného plodu, a ani to nezvyšuje riziko opakovania.
    ¨Migréna nezvyšuje riziko potratu, a ibalgin a paralen je vhodný. Plodu neubližujete.