Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • dolezite

    , Autor: Registrovaný používateľ

    tak dobry den mam dost dolezitu otazku ::::: ozrejmim vam to ::mam 17 rokou a som v 26 tyzdni tehotenstva a ked sa babetko narodi tak mi bude chybat pol rok do osemnastky no a chcela by som vediet ci aj napriek tomu ze nemam 18 dostanem porodne?? no a ci sa to stahuje na mamu?? ked materska pojde na nu?? dakujem velmi pekne!!! prajem prijemny zvisok dna .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    porodné určite dostanete, ale ide skor o otázku pre sociálnu pracovníčku, ja som lekár, a riešim zdravotné problémy. Tie považujem ja za doležité. Nie porodné a materskú.

Podobné otázky

  • Hormóny a hmotnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať jednu vec. Niekedy po ovulácii a niekedy počas menštruácie mi stúpne hmotnosť, max. na týždeň a potom sa vráti na pôvodnú (predpokladám, že vplyvom hormónov). Teraz mi stúpla hmotnosť hneď po ovulácii (deň predtým som mala pozitívny ovulačný test), za 2 týždne som dostala menzes, ten mi už končí a váhu mám stále o cca 2kg vyššiu. Začína mi to už vadiť, lebo už niekoľko mesiacov chudnem a toto je ozaj demotivujúce. Prečo je to tak? Môže to byť aj tými horúčavami alebo stresom? Čo môžem urobiť, aby sa mi váha upravila? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto náhle a prechodné zmeny hmotnosti sú spôsobené zadržiavaním a vylučovaním vody z tela. Nemusíte sa tým nijako stresovať, samotná hmotnosť nie je úplne presný ukazateľ, dôležité je % telesného tuku.

  • RH negatív UPT

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Bola som na UTP mám krv RH negatívnu a nedala som si pichnúť injekciu môžem mať ešte zdravé deti?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na viacerých faktoroch. Predovšetkým na týždni tehotnosti, pretože od veľkosti vyvjívajúceho sa zárodku závisí, koľko krvi prešlo od neho k Vám a či ste začali tvoriť protilátky.
    Ale najdôležitejší je Rh faktor potrateného zárodku, ak bol partner Rh pozitívny a zárodok zdedil jeho krvnú skupinu je riziko reálne.
    Inak ak ste ešte menej ako 14 dní od zákroku, má význam si injekciu podať.

  • Jazda na koni po cisárskom reze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pred tehotenstvom som aktivne jazdila na koni, kedze ho vlastnim. Prirodzeny porod sa zial zmenil na akutnu sekciu. Aku dlhu odporucate rekonvalescenciu predtym nez budem moct opat jazdit, tak aby to bolo pre mna bezpecne a rana sa mi neposkodila?
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dôležité je, aby sa Vám zrástla pevne tzv fascia brušných svalov, ktorá drží práve prednú brušnú stenu a pri jej poruche hojenia hrozí vznik hernie /pruhu/.
    Hoci sa jedná o pomerne jednoduchý problém a otázku, nenašiel som v databázach nejakú riadnu štúdiu, ktorá by overila, kedy je pevnosť jazvy na fascii dokonalá a možno odporučiť bežný život. Sú iba "dotazníkové" štúdie, čo si o tom myslia lekári, ale bez overenia v experimente.
    Takže, viac ako 50% chirurgov si myslí, že jazva na prednej brušnej stene je dokonale zhojená za 4 týždne a môžete potom vykonávať všetky činnosti, vrátane jazdy na koni. Ja osobne si myslím, že aj skôr, dôležité je, ako sa cítite a ako ste pri sile. Po 14 dňoch si myslím, že taká vychádzka bez klusu a cvalu Vám urobí obom dobre, aj Vám aj koňovi. Pri vysadzovaní nech Vám pomôže služobníctvo. Moji rodičia boli aktívni jazdci a ja mám niekoľko čiernobielych fotografii, ako som v kočíku a dýchajú na mňa kone, aby mi nebola zima.

  • Tvrdnutie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    Od 21tt mi tvrdne dosť často brucho. Krčok je našťastie v poriadku. Teraz som v 24tt, a stale tvrdne dosť aj, keď beriem MAGNEROT 3X denne. Bude to tak už dokonca tehotensvtva? Ďakujem.

  • Dvojcatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa opýtať na vás nazor som v 21 týždni tehotenstva čakáme Gemini moni ale je tu porucha prietokov je tu 17 % rozdiel medzi plodmi. Mňa zaujíma ci je šanca aby sa narodili deti či sa mám obávať dali mi inekcie na riedenie krvy clexane ale aj z endokrinológie beriem thyroxin. Jedno ma 395 g a druhe ma 325g ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    clexane nie je liečba poruchy prietokov, takže asi ju máte z iného dôvodu. Je potrebné sledovať plody, lebo sa môže jednať o vysoko závažné komplikácie. Vaše plody majú spoločnú placentu a môže sa buď jednať o nerovnomerné zdielanie placenty, kedy jeden plod má podstatne väčšiu časť pre seba ako druhý, alebo môže ísť o cievne spojky v placente, kedy si plody navzájom kradnú krv. Dôležité je sledovanie, prognóza však je veľmi neistá.