Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Jazda na koni po cisárskom reze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pred tehotenstvom som aktivne jazdila na koni, kedze ho vlastnim. Prirodzeny porod sa zial zmenil na akutnu sekciu. Aku dlhu odporucate rekonvalescenciu predtym nez budem moct opat jazdit, tak aby to bolo pre mna bezpecne a rana sa mi neposkodila?
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dôležité je, aby sa Vám zrástla pevne tzv fascia brušných svalov, ktorá drží práve prednú brušnú stenu a pri jej poruche hojenia hrozí vznik hernie /pruhu/.
    Hoci sa jedná o pomerne jednoduchý problém a otázku, nenašiel som v databázach nejakú riadnu štúdiu, ktorá by overila, kedy je pevnosť jazvy na fascii dokonalá a možno odporučiť bežný život. Sú iba "dotazníkové" štúdie, čo si o tom myslia lekári, ale bez overenia v experimente.
    Takže, viac ako 50% chirurgov si myslí, že jazva na prednej brušnej stene je dokonale zhojená za 4 týždne a môžete potom vykonávať všetky činnosti, vrátane jazdy na koni. Ja osobne si myslím, že aj skôr, dôležité je, ako sa cítite a ako ste pri sile. Po 14 dňoch si myslím, že taká vychádzka bez klusu a cvalu Vám urobí obom dobre, aj Vám aj koňovi. Pri vysadzovaní nech Vám pomôže služobníctvo. Moji rodičia boli aktívni jazdci a ja mám niekoľko čiernobielych fotografii, ako som v kočíku a dýchajú na mňa kone, aby mi nebola zima.