Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • antibotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa opyttat ci ucinkuje antikoncepcia Azalia aj ked som uzila dve tabletky Rovamycinu antikoncepciu beriem iba osmy den dakujem za odvoved pekny den prajem.

Podobné otázky

  • prosim o radu =(

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem

    pan doktor, pravidelne uzivam antikoncepciu LINDYNETTE priblizne 3 mesiace.Teraz som ochorela a moja obvodna lekarka mi predpisala antibiotika ZINNAT 250, viem ze antibotika znizuju ucinnost antikoncpecie a chcem sa opytat ze priblizne do akej miery?pretoze priatel do mna nestastne ejakuloval...aka je sanca otehotnenia? vopred Vam dakujem za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    šancu Vám nikto nevypočíta, pretože každý metabolizuje lieky inak, ale riziko je minimálne, Zinnat našťastie odbúravanie liekov ovplyvňuje iba málo.

  • antibotiká v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v trinástom týždni tehotenstva a od začiatku mám zdravotné problémy. Začali sa zhruba v štvrtom, piatom týždni ako viróza-našťastie bez teploty-nádcha,ostrá bolesť hrdla a hrtana a celková slabosť. Lekár mi predpísal Bioparox, ktorý som neužívala. Liečila som sa homeopatikami (Oscillo,Paragripe,Homeogéne) a infra lampou.Dva týždne som bola doma. Zhruba po dvoch týždňoch po "vyliečení" ma začal trápiť kašeľ. Začalo to nenápadne, no po pár dňoch som neskutočne kašľala vo dne v noci, permanentne. Kašeľ nebol suchý, vykašliavala som hustý biely hlien. Nasadila som Bioparox, ktorý som brala desať dní spolu so sirupom Hedelix a homeopatickú Ipecu. Po doužívaní kašeľ ustúpil a centrum diania sa presunulo o úroveň vyššie-dutiny. Momentálne sa už týždeň trápim s dutinami, vyčerpala som už hádam všetky možnosti prirodzenej liečby-naparovanie, vitamínová podpora, pijem rakytníkovú šťavu, vyskúšala som kvapky Sinupret, po štyroch dňoch som ich nahradila tabletkami Nasivin sus, tie beriem zatiaľ len dva dni. Už ma boleli uši,to som potlačila ušnými kvapkami,hnisalo mi oko, to našťastie rýchlo prešlo a momentálne sa mi na tvári vyhodili dva herpesy.Dýcham ústami, pretože nos mám permanentne upchatý.Dnes som bola u lekára, ten mi predpísal Suprax. Veľmi váham, či ho užívať, či radšej opäť neskúsiť menej agresívny Bioparox, alebo čo mám robiť. Bojím sa o dieťatko, takto som si tehotenstvo nepredstavovala, bola som pripravená urobiť maximum, aby som bola zdravá, mala zdravú životosprávu a aby dieťatku v brušku nič nechýbalo.. Poraďte mi prosím, či mám užívať Suprax alebo Bioparox čiste do nosa a či doterajší priebeh podľa toho, ako som ho opísala mohol ovplyvniť vývoj plodu a či by som nemala podstúpiť amniocentézu aj v prípade, že budú krvné testy (AFP) vporiadku. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím netrápte ma týmito nekonečnými príspevkami. Skúste formulovať otázku jasne.
    Ak máte zápal nosových dutín sposobený baktériami tak jednozančne sú potrebné antibotiká. Homeopatikám neverím.
    Suprax a bioparox sú bezpečné v tehotnosti, tie homeopatiká nepoznám.

  • augmentin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,mam otazku ohladne uzivania antibiotik. Pravidelne uzivam horm.antikoncepciu Femoden. Viem,ze niektore antibotika mozu znizovat ucinok HAK, a ze sa treba este asi 7 dni po douzivani chranit pri pohl.styku. Ja som uzivala Augmentin cca.10 dni, pocas toho som mala 7 dnovu prestavku a menzes, teda po 21 tabletkach Femodenu.
    Poslednu tabletku Augmentin som uzila vo stvrtok, prvu tabletku Femoden - z noveho balenia- som uzila tak ako vzdy v nedelu vecer. Tak neviem, ci aj tam plati tych sedem dni, alebo nie, ked uz som nacala novy cyklus. Pytam sa samozrejme preto, lebo v utorok vecer som mala sex a bojim sa otehotnenia. Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    augmentin zamestnáva iné enzými v pečeni ako antikoncepcia, takže znižuje jej účinnosť minimálne, preto nie je potreba zvýšená opatrnosť.