Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • augmentin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,mam otazku ohladne uzivania antibiotik. Pravidelne uzivam horm.antikoncepciu Femoden. Viem,ze niektore antibotika mozu znizovat ucinok HAK, a ze sa treba este asi 7 dni po douzivani chranit pri pohl.styku. Ja som uzivala Augmentin cca.10 dni, pocas toho som mala 7 dnovu prestavku a menzes, teda po 21 tabletkach Femodenu.
    Poslednu tabletku Augmentin som uzila vo stvrtok, prvu tabletku Femoden - z noveho balenia- som uzila tak ako vzdy v nedelu vecer. Tak neviem, ci aj tam plati tych sedem dni, alebo nie, ked uz som nacala novy cyklus. Pytam sa samozrejme preto, lebo v utorok vecer som mala sex a bojim sa otehotnenia. Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    augmentin zamestnáva iné enzými v pečeni ako antikoncepcia, takže znižuje jej účinnosť minimálne, preto nie je potreba zvýšená opatrnosť.

Podobné otázky

  • Norethisteron a atb

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    za pár dní odchádzam na dovolenku a keďže pocas dovolenky mam dostať menštruáciu,bol mi od môjho gynekológa predpísaný norethisteron na oddialenie menzesu..pred 1,5 týždňom som dobrala entizol a fromilid uno kvôli zapalu maternice...v súčasnosti mam zapal dasien a zubár mi chcel predpísať atb,ale keď zistil,že som pred 1,5 týždňami dobrala spomínané atb....aby mi to nezhorsilo viac imunitu predpísal mi ďalšie atb ,ak by sa situácia zhoršila mam si ich nasadiť na dovolenke.( teraz si mam len vyplachovat ústa ústnou voodu a gelmi)...najprv mi predpísal kombinacou entizol +augmentin...na čo som mu už spomenula,že som augmentin zle znášala v minulosti....predpísal mi teda namiesto neho cefimed 200g....moja otázka znie....ak by bolo nutné si nasadiť atb na dovolenke....zníži mi to účinnosť norethisteronu? Ďakujem

  • ivka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán Doktor,

    chcela by som Vás poprosiť o Váš názor.
    manžel mal asi 8 deň 38,5 - 39 teploty (užíval ATB augmentín),na 9-ty deň v noci sa zobudil na prudkú bolesť pravého semenníka, ktorý mal už aj viditelne opuchnutý, tak sme šli do nemocnice kde lekár skonštatoval, že má zápal nadsemenníka a predpisal mu recept na ATB Ciprinol a poslal ho domov s tým, že o 2 dni má ísť k svojmu urológovi (to sme boli ráno asi okolo 3 hod. v nemocnici na pohotovosti ),v ten istý deň ale večer (keď som prišla s práce asi cca 18 hod.)mal už semenník vo velkosti malého pomaranča a obrovské bolesti s tým, že sme okamžite išli opäť do nemocnice kde ho už hospitalizovali, je dôležité aby se vedeli aj to, že môj manžel mal zistenú trombózu v pravej dolnej končatine o ktorej lekára informoval pri každom vyšetrení. Pýtam sa aj preto, lebo manžela následne na další deň okamžite operovali : výsledok: torzia semenníka + trombolizácia + zápal = odstránenie pravého semenníka.
    Zaújmal by ma Váš názor, či službu konajúci lekár, ktorý ošetroval (o 3 ráno) manžela konal správne, že ho poslal s ATB Ciprinolom domov bez toho aby mu urobil sono vystrenie, prípadne hlbšie vyštrenie alebo upozorní pacienta aby čo najskôr išiel na sono, pripade CT vyšetrenie? v podstate za 14 hodin sme sa opat vratili do nemocnice s akútnejším stavom, ktorého výsledok je odumretý semenník!! Lekár ma informoval, že pri prestrihnutí (pri operácií) semenníka už tam boli tromby, je možné, že tie tromby tam boli len preto, že manžel má nábeh k tvorbe trombov alebo tie tromby sa vytvorili preto, že semmeník bol už dlhšiu dobu odumretí ? čiže tromby by sa vytvorili každému? Prosím Vás a koľko hodín trvá kým odumrie semenník? Prosím Vás na internete som sa dočítala aj o gangréne, ktorá môže ohroziť druhý semenník a spôsobiť neplodosť. Tu gangrénu možno odpozorovať aj cez magnetickú rezoncniu alebo CT vyšetrenie? manželovi po operacii robili aj CT vyšetrenie plúc aj brucha.Už viem, že jeden semenník dokáže prežiť aj bez toho druhého ale ak by muž stratil aj druhý semenník, čo to pre neho znamená?? čo sa týka spermíí, testosterónu....??? (to sa pýtam preto, že manžel ešte nemal ani 30 rokov a ešte nemáme deti)

    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v čase vyšetrenia to zrejme bol iba zápal, všetko tomu svedčí (opuch, teplota), zrejme zapálený semenník sa otočil, preto došlo k torzii, stav sa vyvíjal v čase.
    Ale ja nie som urolog, otázka je pre mňa neadekvátna.

  • lieky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať na takúto vec. Začiatkom mesiaca som bola chorá - bolesti hrdla, vybrala som aj antibiotiká - Augmentin niekoľko dní pred plodnými dňami. Chcem sa teda spýtať, či môže takýto infekt, prípadne užívanie ATB ovplyvniť vyvíjajúce sa vajíčko, myslím jeho genetiku? Či teda môžme s manželom plánovať bábo tento mesiac, alebo to radšej nechať o mesiac neskôr? Ďakujem pekne.

  • krvacanie po šestonedelí

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rodila pred 8 týždňami prirodzenou cestou. Nakoľko sa mi neodlúpila úplne placenta, v celkovej anestéze ma čistili.Ešte v pôrodnici mi dávali oxytocín a dve konzervy krvy a 2 x denne augmentin, pri prepúštaní z pôrodnice robili kontrolný ultrazvuk. Doma som ešte šesť týždňov krvácala, neskôr sa pridružili aj ťahavé krátke bolesti v bruchu v oblasti pupka. Na kontrole po šestonedeli ma gynekológ vag.vyšetril a povedal že ZREJME ide o zápal v maternici a predpisal mi Zinnat 250 na dobu 10 dní, 2 krát denne. Antibiotika som vybrala, ešte stále krvácam (možno o niečo menej...) Ako by sa malo ďalej postupovať? O akú diagnózu by mohlo ísť. Myslím si, žeby ma mal lekár poslať na ultrazvuk, prípadne aké vyšetrenia by mal urobiť. Dieťatko plne dojčím a chcem v tom aj pokračovať. ďakujem. eva

  • Choroba2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    2Dobry deň

    chcem sa opýtať

    1/ či neliečený zápal trvajúci 12 dní môže ovplyvniť vývoj plodu v 22 - 23 tt? Zápal bol sprevádzaný kašľom bez teplôt. Teraz mi boli nasadené ATB - Augmentin 1g, nakoľko som mala zvýšene CRP, biele krvinky aj sedimentáciu. Kašel je dráždivý, ale už aspoň sčasti vykašliavaci - dá sa prirovnať k silnemu fajčiarovi po 20 rokoch fajčenia. Krčok ale naštastie drží. Ale plod je sám o sebe dosť lenivý a pohyby pociťujem iba ak ležím na chrbte - aj to ojedinele a musí ho provokovať.( je možné , že pohyby tlmí placenta , ktorá je vpredu)

    2/ existuje nejaký scan na monitorovanie pohybov plodu ? dá sa už v tomto štádiu diagnostikovať hypotonus svalový u dieťaťa ?

    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. zápal horných dýchacích ciest má skoro každá tehotná. Je hrozné, že niekto naberá sedimentáciu v tehotnosti, je to zbytočné a každá tehotná ju má zvýšenú.
    2. svalový hypotonus pred porodom sa nedá spoznať.