Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Choroba2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    2Dobry deň

    chcem sa opýtať

    1/ či neliečený zápal trvajúci 12 dní môže ovplyvniť vývoj plodu v 22 - 23 tt? Zápal bol sprevádzaný kašľom bez teplôt. Teraz mi boli nasadené ATB - Augmentin 1g, nakoľko som mala zvýšene CRP, biele krvinky aj sedimentáciu. Kašel je dráždivý, ale už aspoň sčasti vykašliavaci - dá sa prirovnať k silnemu fajčiarovi po 20 rokoch fajčenia. Krčok ale naštastie drží. Ale plod je sám o sebe dosť lenivý a pohyby pociťujem iba ak ležím na chrbte - aj to ojedinele a musí ho provokovať.( je možné , že pohyby tlmí placenta , ktorá je vpredu)

    2/ existuje nejaký scan na monitorovanie pohybov plodu ? dá sa už v tomto štádiu diagnostikovať hypotonus svalový u dieťaťa ?

    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. zápal horných dýchacích ciest má skoro každá tehotná. Je hrozné, že niekto naberá sedimentáciu v tehotnosti, je to zbytočné a každá tehotná ju má zvýšenú.
    2. svalový hypotonus pred porodom sa nedá spoznať.