Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vypadavanie vlasov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som priblizne 4 a pol mesiace po porode a strasne mi vypadavaju vlasy.Kedze kojim nemala by som brat nijake vitaminy,ktore mi tomu pomohli.Prosim vas o radu preco mi vypadavaju a cim by som zabranila ich vypadavaniu.Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v šestonedelí je vypadávanie vlasov veľmi časté. Doporučujem krátky účes, denne umývať vlasy jemných šampónom a pestrú stravu (mliečne výrobky, zelenina, ovocie). Doplnky stravy možete tiež skúsiť (so stopovými prvkami´).

Podobné otázky

  • vypadávanie vlasov po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den,chcem sa spýtat,že som štyri mesiace po pôrode a hrozne mi padajú vlasy,ak to tak pôjde dalej o chvílu budem bez vlasov.je to následok pôrodu?dakujem vám za odpoved.

  • vlasy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor! Som tri mesiace po pôrode a za posledné dva týždne registrujem masívne vypadávanie vlasov. Keď to takto pôjde ďalej, za chvíľku mi na hlave neostane nič. Plne kojím a tak si nemôžem dovoliť užívať napríklad revalid. Pravdepodobne to budú hormóny a ešte som to posilnila užívaním Cerazette... prosím napíšte mi, čo to vypadávanie vlasov môže spôsobovať. A či mám pokračovať v úžívaní HAK.
    ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to normálne, hormonálne zmeny a záťaž kojením sposobujú vypadávanie vlasov.
    Doporučujem krátky zostrih, vlasy nefarbiť, denne umývať šetrným šampónom. Cerazette na to nemá vplyv.

  • antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Uz vyse roka uzivam tabletky novynette,no uz dlhsi cas ma trapi vypadavanie vlasov a najnovsie aj problemy s pletou.Chcem sa opytat ci to moze byt z antikoncepcie(vysledky na stitnu zlazu mam v poriadku) alebo su aj ine anti.tabletky,ktore ovplyvnuju vypadavanie vlasov a problemy s pokozkou??Chcela by som ich vymenit za naplast EVRA aky mate nazor na tutu formu antikoncepcie??dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte matnú pleť a vypadávanie vlasov doporučil by som antikoncepciu, ktorá účinkuje proti mužským hormónom, poraďte sa so svojim lekárom.

  • antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 3 mesacnu dcerku a asi 2 tyzdneberiem hormonalnu antikoncepciu cerazzete, pretoze kojim, nemozem mat inu.zacali mi vsak extremne vypadavat vlasy, mam to pripisovat neziaducemu ucinku tejto antikoncepcie?dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vypadávanie vlasov v šestinedelí je pomerne časté, je to reakcia na hormonálne zmeny a na vysoké nároky pri tvorbe mlieka.
    Doporučujem stravu bohatú na vitamíny, ovocie, zeleninu, jogurty, vlasy denně umývať, podľa možnosti skrátiť. Stav sa upraví, nebojte sa.

  • Padanie vlasov a Cerazette

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor.
    Som 4 mesiace po tretom porode a priblizne dva mesiace pozorujem zvysene padanie vlasov. Spociatku som to pripisovala beznemu poporodnemu vypadavaniu, avsak strata vlasov je velmi intenzivna. Nie je to len subjektivny pocit, na hlave sa mi zacina tvorit akoby plesina, na ktorej vsak su preriednute vlasy. Ma pravidelny elipsovity tvar, postupuje od cela smerom dozadu a ku dnesnmu dnu ma dlzku asi 10-12 cm.
    Vlasy padaju naozaj vo velkom pocte, hlavne pri ich umyvani, ale aj pri beznej cinnosti.

    Kozna lekarka stanovila diagnozu nespecifikovana androgenna alopecia a predpisala nasledovne vysetrenia (s doporucenim gynekologa): vysetrit hladinu testosteronu, celkovy hormonalny profil, hormon stitnej zlazy a s vysledkami doporucila navstivit endokrinologa.Nakolko stale dojcim, okrem nejakej lokalnej liecby (vodicka z lekarne na podporu rastu vlasov) mi vraj nic nemoze predpisat.

    Od konca sestonedelia uzivam HAK Cerazette, v letaku sa pise, ze jednym z neziaducich ucinkov je aj starta vlasov. Gynekologicka vsak zatial ako prvu pricinu mojich problemov Cerazette vylucila, vraj sposobuje padanie vlasov, ale nie take masivne ako mam ja.
    Zatial tablety nedoporucila vysadit, mam dobrat posledne balenie (ostava mi asi 10 tabliet).

    Chcem sa opytat, ci ste sa uz niekedy stretli s padanim vlasov v miere aku popisujem ako nasledok uzivania jednozlozkovej HAK bez estrogenov.
    Ak by moja diagnoza ukazala byt len nasledkom uzivania HAK, existuje na trhu okrem telieska aj ina forma antikoncepcie? Ja uvazujem aj nad sterilizaciou, nakolko uz 3 deti mam a dalsie neplanujeme o.i. aj kvoli veku (ja takmer 33, manzel 40).

    Ak problemy nesposobila HAK, ale ina hormonalna nerovnovaha v organizme (je podozrenie, ci to nema na svedomi stitna zlaza), je liecba problemu zlucitelna s dojcenim?

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vypadávanie vlasov po porode je častý stav, všimnite si maminky s kočíkom v Auparku, všetky sú vyšmikané nakrátko. Doporučujem starostlivú hygienu vlasov, zdravú stravu a ostrihať narkátko. Stav sa upraví.