Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Padanie vlasov a Cerazette

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor.
    Som 4 mesiace po tretom porode a priblizne dva mesiace pozorujem zvysene padanie vlasov. Spociatku som to pripisovala beznemu poporodnemu vypadavaniu, avsak strata vlasov je velmi intenzivna. Nie je to len subjektivny pocit, na hlave sa mi zacina tvorit akoby plesina, na ktorej vsak su preriednute vlasy. Ma pravidelny elipsovity tvar, postupuje od cela smerom dozadu a ku dnesnmu dnu ma dlzku asi 10-12 cm.
    Vlasy padaju naozaj vo velkom pocte, hlavne pri ich umyvani, ale aj pri beznej cinnosti.

    Kozna lekarka stanovila diagnozu nespecifikovana androgenna alopecia a predpisala nasledovne vysetrenia (s doporucenim gynekologa): vysetrit hladinu testosteronu, celkovy hormonalny profil, hormon stitnej zlazy a s vysledkami doporucila navstivit endokrinologa.Nakolko stale dojcim, okrem nejakej lokalnej liecby (vodicka z lekarne na podporu rastu vlasov) mi vraj nic nemoze predpisat.

    Od konca sestonedelia uzivam HAK Cerazette, v letaku sa pise, ze jednym z neziaducich ucinkov je aj starta vlasov. Gynekologicka vsak zatial ako prvu pricinu mojich problemov Cerazette vylucila, vraj sposobuje padanie vlasov, ale nie take masivne ako mam ja.
    Zatial tablety nedoporucila vysadit, mam dobrat posledne balenie (ostava mi asi 10 tabliet).

    Chcem sa opytat, ci ste sa uz niekedy stretli s padanim vlasov v miere aku popisujem ako nasledok uzivania jednozlozkovej HAK bez estrogenov.
    Ak by moja diagnoza ukazala byt len nasledkom uzivania HAK, existuje na trhu okrem telieska aj ina forma antikoncepcie? Ja uvazujem aj nad sterilizaciou, nakolko uz 3 deti mam a dalsie neplanujeme o.i. aj kvoli veku (ja takmer 33, manzel 40).

    Ak problemy nesposobila HAK, ale ina hormonalna nerovnovaha v organizme (je podozrenie, ci to nema na svedomi stitna zlaza), je liecba problemu zlucitelna s dojcenim?

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vypadávanie vlasov po porode je častý stav, všimnite si maminky s kočíkom v Auparku, všetky sú vyšmikané nakrátko. Doporučujem starostlivú hygienu vlasov, zdravú stravu a ostrihať narkátko. Stav sa upraví.