Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • RTG vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Pokúšame sa o druhé dieťa no manžel po úraze musel absolvovať preventívne RTG vyšetrenie panvy avšak bez ochrannej zásterky. Preto chcem vedieť či mohlo dôjsť k poškodeniu spermií a ak áno, za akú dobu by mohli byť opäť v poriadku.
    Ďakujem za odpoveď.

Podobné otázky

  • rtg vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Pán doktor, som v 6tt a pred štyrmi dňami som nevediac o tehotenstve absolvovala panoramatické rtg vyšetrenie zubov (nie digitálne). Mám veľký strach o bábätko. Mohla som mu uškodiť? Poraďte mi prosím ďalší postup.

  • Rontgen krcnej chrbtice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosim Vas, neskutocne si vycitam to, ze som absolvovala rontgen aj napriek tomu, ze som nemohla na 100% vylucit to, ze som tehotna. Poslednu menstruaciu som mala 9.3. (aj ked dva dni predtym uz bolo jemne spinenie, no 9.3. zacala, tak akoby mala-normalne krvacanie). 25.3. som podstupila rontgen krcnej chrbtice. 24.3. som si robila tehotensky test - bol negativny. S partnerom sme vsak od poslednej menstruacie mali 13., 15., 23. aj 24. pohlavny styk. Mam strach, ze ak som ostala tehotna moze mat rontgen negativne nasledky na plod. Prosim Vas, ake nasledky by mohlo mat to, ze som bola na rontgene a nahodou som bola tehotna par dni, resp. den - dva pred rontgenom sme mohli pocat dietatko?

  • poradit

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, moj problem sa tyka mojho clenku. Som 25 tyzdni tehotenstva, a moj clenok na lavej nohe je stale opuchnuty z dovodu vyvrtnutia na obruvniku chodnika. Mozno si poviete, ze je to v tehotenstve normalne, ze nohy opuchaju, ale u mna je to len na jednej nohe. Neviem ako to mam riesit, na rongen ist nemozem, mam problem obut sa, obcas "skintam" a nemozem v pohode chodit, inokedy chodim lepsie, ale noha ma pobolieva, skusam rozne maste, ktore troska povolia a opuch sa vrati. Prosim o radu. Vdaka za odpoved. Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je to naozaj po vyvrtnutí, tak stačia octanové obklady. Ak by noha opuchla bez zjavného dovodu, je potrebné ultrazuvkové vyšetrenie žíl.
    Ak je podozrenie na zlomeninu tak jednoznačne je idnikovaný roentgen, bežné rtg vyšetrenie je v tehotnosti neškdoné.

  • clostilbegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    1. Dobrý deň pán doktor, aké máte skúsenosti s užívaním clostilbegytu, pomáh ženám k otehotneniu? Snažíme sa už vyše roka, doktorka mi navrhla buď laparku alebo skúsiť ešte clostilbegyt. Rozhodla som sa pre clostil, ale ešte som nepočula, že by veľmi pomáhal. Preto neviem, či nestrácam čas.
    2. Čo uprednostňujete laparku alebo RTG vyšetrenie priechodnosti?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. je to liek, ktorý vyvoláva ovuláciu a može sa dať ako skúšobná liečba na pol roka pred laparoskopiou
    2. osobne som za obe vyšetrenia, výborne sa dopĺňajú, RTG ukáže aj tvar dutiny maternice, tvar vajcovodov a priechodnosť, laparoskopia zobrazí vaječníky, dutinu brušnú a prípadné ložiská endometriózy

  • Rontgen :-(

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    pan doktor, po negativnom tehotenskom teste 5 dni pred ocakavanou menstruaciou mi lekar spravil rtg klbu ( 2 snimky ) , menstruacia vsak neprisla a namiesto nej pozitivny tehotensky test. Nemozem ani spat, pretoze sa bojim a neviem, co mam robit. Velmi sa bojim, aby vsetko bolo v poriadku, co mam strach, ze asi nemozem byt. Co by ste mi poradili?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusíte robiť vobec nič,
    už dávno neplatí ten strach z Roentgenu. Táto neznalosť pretrváva aj u niektorých kolegov. Podľa doporučení americkej spoločnosti roentgenológov - žiadne rtg vyšetrenie neohrozuje tehotnosť. A pred 8. týždňom je plod na žiarenie úplne necitlivý.
    ¨Tak sa nestresujte a tešte sa z tehotnosti.