Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, pisala som vam o Mirene, bala som sa, ze som tehotna a tak som bola na kontrolnom sone. vysledok bol, ze mirena je zalozena dobre, ale lekar mi zistil na vajecniku 3cm cystu. vraj to zatial nemusime riesit, ma sklovity obsah a nie je to nutnost. uz ako 14 rocna som bola operovana na cysty-1 som mala niekde v brusnej dutine, mala 10cm a druhu som mala na vajecniku, ktory museli aj rezat. pytam sa, je mozne, ze by mi cystu sposobila mirena, ved predtym mi pri zavadzani v auguste cystu nenasiel, moze nejako mirena ovplyvnovat cystu na vajecniku? je to nebezpecne mat ju zavedenu? moze mi sposobovat cysta bolesti, ktore obcas v podbrusku mavam a moze ovplyvnovat cyklus menzesu? dakujem, renata

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    o cyste hovoríme, až keď je nad 5 cm, 3 cm býva cystický folikul, čo nič neznamená a može to byť aj kvoli Mirene - nedošlo k ovulácii a ostal Vám folikul.
    Nič sa nedeje, sa divím, že Vám to lekár vobec povedal, aby Vás zbytočne rozrušil.

Podobné otázky

  • Cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, včera som bola u gynekológa, pretože ma často pichalo v pravom vaječníku,povedal mi, že vaječník je 2x zväčšený oproti ľavému,vraj môže ísť o cystu a mám sa zastaviť opäť po menštruácii, je možné, že by šlo o plod ešte vo veľmi skorom štádiu? Mám týždeň do menštruácie, ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plod nebýva vo vaječníku, iba extrémne zriedka môže byť mimomaternicová gravidita takto usídlená. Po menštruácii treba ísť na kontrolu ako Vám odporučil kolega.

  • Operácia bartoliniho cysty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Bola som na operácii bartoliniho cysty a po prebudení z narkózy som mala napuchnutú a strpnutú peru. Je to už 5 dní a stále mám tú peru strpnutú. Chcela by som sa opýtať, čím to môže byť a čo by mi pomohlo? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    iba drobne opravím, aj lekári používajú zlý názov danej žľazy, pán sa volal Bartolin a žľaza (cysta) sa volá Bartolinova, nie bartoliniho. Chyba je v tom, že niektorí kolegovia zle používajú genietív v latinčine, glandula Bartolini (Bartolinova žľaza, nie Bartoliniho žľaza).
    Tak a ak máte problém s ústami po narkóze, určite vyhľadajte pracovisko, kde Vás uspávali, je možné, že máte ústa otlačené od kanyly (ak Vás zaintubovali), alebo je problém niekde inde. Je to anesteziologická komplikácia, ktorá nesúvisí s druhom výkonu.

  • Nekompletný uterovaginalny prolaps

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. profesor. Mam 52 rokov a o desať dni by som mala podstúpiť operačný zákrok LAHV+SE bilat, eventuálne AE (cysta)+plastiky. Mam zníženú imunitu, syndróm dráždivého čreva a na genitaliach opakovane tvorbu abscesov. Bohuzial z okolia ma ženy strašia ako po operácii nastanú este väčšie problémy s inkontinenciu, možné komplikácie poranenia močového mechúra, čriev, ciev. Mam neskutočný strach. Chcem sa spytat ci sú takéto komplikácie časté, aj vzhľadom k môjmu zdravotnému stavu.(čreva, slabosť cievnych stien). Či radsej nepristúpit na nosenie pesaru a cvičenie panvoveho dna. Dakujem za Vas čas a odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    peroperačné komplikácie pri LAVH nie sú časté, výkon sa obvykle hojí veľmi pekne a pomerne rýchlo, často púšťame pacientku domov už 3. pooperačný deň. Dráždivé črevo nemá na výskyt komplikácii vplyv. Pesar nie je vhodná metóda, dáva sa predovšetkým vážne chorým ženám, pre ktoré je operácia neprípustná.

  • Cysta a laparoskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    ja by som sa chcela spýtať,že o mesiac a niečo idem na laparoskopiu do Bratislavy. Gynekológ ma chcel poslať teraz,ale ja nemôžem.Aká je šanca že sa mi tá cysta zväčší za mesiac a niečo? A je čo môžem očakávať o laparoskópií, a čo po nej, keď že idem po prvý krát ta operáciu resp. Laparoskópiu.
    Vopred ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá odpoveda´t bez vyšetrenia, cysta je veľmi široký pojem, je ich veľa druhov a operačný postup sa líši. Niektoré ani nie je potreba operovať, lebo sú sposobené hormonálnymi zmenami a sami zmiznú.

  • vytoky s krvou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mam otazku ohladom vytokov,co moze byt ich pricinou.Asi pred rokom a pol na prvom vysetreni mi z kultivacie na mikrobiologiu vysla E.coli a stertokok.Lebo som mala dost velke mnozstvo vytoku,neskor som pocitovala aj svrbenie.Po prelieceni cipkami macmiror 500 vytoky ustupili a vysiel mi uz iba streptokok.No asi po 3 mesiacohc som zacala mat vytok s krvou a zacal s atyzden po menstruacii trval tyzden tak prestal prisla menstruacia,a na dalsi mesiac opat vytok skrvou nie az neake velke mnozstvo,tak som mala na 2 mesiace pokoj a v auguste som mal vytok cely mesiac od poslednej menstruacie ,a menstruacia mi ani neprisla v ten mesiac tak som sla ku lekarke bolo to na 40 den cyklu a pichli mi injekciu.Kedze som dlhsie brala rozne globule tak po dobrati som stale isla na kultivacny odber,to ze om mala vytoky som lekarke spomenula ale az druhykrat ked s to zopakovalo tak urobila mi ultrazvuk ,no nevidela tam ziadnu cystu.A v auguste,ked som menstruaciu vobec nedostala,tak vysetrovaal ma aj pohmatom,pomocou zrkadiel povedala,opat ze nie ej tam ani cysta.Teda moja ozatka je,ci mohlo ist o neaky vazny zapal,alebo skor hormonalny problem,lebo ked mi daka tu injekciu vytoky s krvou som uz nemala vobec.Alebo ci by to mohol byt kombinovany problem,ze mozem mat aj zapalovy aj horomonalny problem.Bojim sa zapal neprehliadol a tym padom to nebolo ani liecene. na endokrinologii zistili zvyseny prolaktin.mojlo byt pricinou tych vytokov prolaktin?A etse v tom case som mala aj zapal obliciek,trvalo to viac mesiacov,ci s ati ten zapal z obliciek nemohol preniest aj na vajecniky alebo ine pohlavne organy.Tak isto pohlavny styk som este nemala,ale neviem ci sa neake bakterie nemohli preniest,ak dotycny ktoru mozem mat teoreticky pohlavnu chorobu strcil prst do posvy,alebo tak isto casto navstevujem v lete bazeny.A teda mam obavy ci mi to nemoze sposobit neplodnost,alebo vazne problemy s otehotnenim v buducnosti,ak by som zapal mala a nebol by lieceny.DAKUJEM.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prolaktín nie je príčinou výtokov, ale príčinou poruchy cyklu určite áno. Prstom sa pohlavné choroby neprenášajú, E. coli je normálnou súčas´tou pošvovej flóry.