Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pichanie v podbrusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň
    Som v 22tt a pichave bolesti v ľavo v podbrušku jeden den to pichalo celý den pri roznych pohyboch.Obcas to pichne priveľmi,ale potom to prestane.je to na ľavej strane.a este sa chcem spýtať bola som v 20tt na sone a napísali mi: BPD:45mm HC:152mm, AC:152mm, FL:30mm-odp.19+4t.t.,plac.predná stena, PV v norme.Chapem že je to v poriadku,ale rada by som vedela coho su to rozmeri ktora je dlžka a obvod hlavičky atd....Za odpoveď vopred ďakujem, a prajem Vám krásne prežitie vianočných sviatkov a štastný nový rok.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri náraste maternice to pichá v podbrušku aj celý deň ! HLavne pri roznych pohyboch !
    Sono je v poriadku. BPD je hlavička priemer, HC je obvod hlavičky, AC obvod bruška, Fl je dlžka nožičky.
    ďakujem za prianie a želám Vášmu okoliu (stredné alebo východné SK) veselé vianoce.

Podobné otázky

  • krvavy vytok po kyretazi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor chcela by som sa spytat,som 5 dni po kyretazi.Na 4 den sa mi objavil hnedy vytok a na 5 den uz bol krvavy vytok a mierne pichanie v podbrusku,teplotu nemam chcem sa spytat ci to moze znamenat nieco zle alebo to je normalne a ak ano kolko to moze trvat.A kedy mozem ocakavat prvu menstruaciu.
    Chcela by som pocut este vas nazor nato ze v 5 tyzdni tehotenstva som zacala mat hnedy vytok a trval 3 tyzdne,co som aj povedala svojmu doktorovi a ten mi povedal ze to je v poriatku na ultrazvuku mi nic nenasiel ani hematon, dal mi duphaston a vitaminy femibion 800 a ked som sla v 8 tyzdni na kontrolu povedal mi ze plod uz nezije,vyvoj sa zastavil v 7 tyzdni a chcela by som vediet ci ten hnedy vytok nemohol nieco naznacovat nejaky chybu plodu alebo ze tam uz nebolo nieco v poriadku,aby sa nasla pricina preco mi to odumrelo . Alebo mohlo byt pricinou ze som mala opakujucesa zypaly mocovych ciet co som riesila urinalom? O 3 mesiace sa chceme pokusat znova ale mam strach ze sa to znova zopakuje.Velmi pekne Vam DAKUJEM za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odumrelo to preto, lebo bolo geneticky nezdravé. Nie je dovod to nijako vyšetrovať a žiadna liečba takto chorý plod nezachrání, potratí sa 20% poznaných tehotností a až 60% všetkých tehotností (aj nepoznané včasné gravidity), preto je zbytočné to nejako riešiť.
    Ten výtok po kyretáži je normálny, trvá to obykle cca. 10 dní.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, predvčerom som zistila ze som tehotna. Mam 9.mesačneho synčeka, rodila som normalne. Uz par dni dozadu mam take silne pichanie v podbrusku na lavej aj pravej strane. Myslite ze by som sa mala bat? Alebo je to normalne?

  • pichanie v podbrusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, som v 14. tyzdni tehotenstva a od vcera pocitujem silnejsie pichanie v podrusku....je to normalne, ci sa mam skor obavat?

  • pichanie v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor
    Som v 16.tyzdni tehotenstva a mávam dosť intenzívne pichanie v podbrusku - najprv len na jednej strane, teraz uz na ochoch. Podobne bolesti som mávala, ked som mala zapal močovych ciet, ale teraz je moc v poriadku. Je to normalne, alebo je potrebne navštivit lekara? Okrem ineho som uz druhýkrat v priebehu mesiaca chorá (zápal priedušiek), tak to moze byt aj od kychania, kašľania a fúkania nosa? Ako môže moja choroba ohrozovať dieťatko? Ďakujem za odpoveď. Lucia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia Vám neporadím, ale pichanie v podbruší je v tehotnosti časté, pretože sa naťahuje aparát maternice a to bolí, hlavne pri pohyboch a kašli.

  • krv v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor, prosim ako by ste Vy pristupoval k liecbe ak sa u tehotej v 13 tt najde krv v moci - nie vsak z laborat. vysetrenia, no len narychlo v ordinacii v poradni. ziadne subjektivne potiaze v tomto smere nemam, doktor mi predpisal ZINAT 2x250mg, napriek tomu, ze na bysledky sa este caka 14 dni. mozem pockat radsej, aby liecna bola riadne cielena? nechcem brat antibiot. len tak " zatial". povazujete tento nalez za komplikovany a hodny akutneho riesenia??? prosim zodpovedajte este toto: - mohla by sa krv v moci objavit po turistickej celodennej prechadzke, po nej som citila trosku pichanie v podbrusku, na druhy den som isla na moc, ale pichanie uz nebolo. mohlo by to znamenat to, ze liek nie je nutny a vsetko sa spravi kludom a oddychom?dakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na koncentrácii krvi v moči. Určite by som na základe papierika v ordinácii stav neliečil, ale odoslal by som stredný prúd moči na mikroskopické vyšetrenie a kultiváciu, a na základe toho by som eventuálne liečil. Riziko nepresnosti je vysoké pri ambulantnom vyšetrení.