Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ranka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadom ranky na krčku maternice. mám 28 rokov. na gynekologické vyšetrenie chodím pravidelne jeden krát do roka, výsledky vyšetrení som mala vždy bud č.2 alebo č. 1. asi tak pred tromi rokmi mi môj gynekolog odporučil ošetrenie ranky na krčku maternice zmrazením, čo som aj podstúpila. teraz som pol roka po pôrode, bola som na prehliadke, znovu sa mi vytvorila ranka na krčku maternice a bolo mi odporučné zmrazenie. na internete som čítala viacero článkov ohľadom zmrazenia, niekde to chvália a niekde to považujú za zastaralú metódu. Prosím o radu.Dakujem.

Podobné otázky

  • Mamogragia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Odporucate zenam ist na mamografiu po 40 roku zivota? Ja mam 44 rokov, este som nebola, ale je zaujimave ze na strankach MZ SR sa pise, ze sa mamografia zenam odporuca po 50 roku zivota a v zahranici tiez tak zeny chodia. Tak teraz rozmyslam, ci ist alebo pockat. V rodine rakovinu prsnika nemame. AKy je vas nazor na toto vysetrenie. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    náš skríningový program pre rakovinu prsníka odporúča mamografiu po 50 roku, dovtedy sa odporúča samovyšetrovanie prsníka pohmatom. Osobne som s týmto programom stotožnení a nevidím dôvod meni´t tento postup.

  • Rana na hrádzi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    Spozorovala som si ranu na hrádzi (natrhnutie, asi 1 cm), ktorá ma pri močení páli. Od pôrodu prešli takmer 2 roky, mala som pár vonkajších poranení a teda aj stehy. Je možné, že sa mi koža v tejto oblasti dobre nezahojila a z toho mi vznikla nová rana? Nemala som žiaden úraz ani "divoký sex", preto neviem, prečo sa rana vytvorila.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    so spontánnym natrhnutím kože na hrádzi som sa u ženy, ktorá má normálne hladiny hormónov nestretol. Býva to u starších žien, ktoré majú nízke hladiny hormónov a koža na hrádzi býva stenčená a krehká. Ešte to môže byť pri dlhodobom dojčení, kedy má žena nízke hladiny hormónov.
    Ak sa ranka nezhojí spontánne, je potrebné sa ukázať u gynekológa.

  • ranka na krčku maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako a prečo vzniká ranka na krčku maternice, či je nebezpečná a či je vypaľovanie tejto ranky jediná možnosť odstránenia a či je to bolestivý zákrok. ďakujem za odpoveď
    PS: ako prejavy mám len zvýšený výtok, nemám žiadne krvácanie ani špinenie... som mama 4 mesačného bábätka, ktoré plne kojím, a menštruáciu som dostala 24.12.2010

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ranka na krčku je strašne nepresný názov. Preto sa k tomu nedá takto vyjdariť. Buď ide o vychlípenú sliznicu zvnútra krčka navon, alebo je to zápal, alebo dysplázia alebo trhlnika po porode, všetko má iné príčiny a inú liečbu.

  • Ranka pri pošve a hrčka pod nou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, cca 3 týždne, mesiac mam problem, ktorý som objavila nahodou, ked som bola na wc, na pokozke tesne pri velkých psykoch smerom k stehnu som pri utierani sa mala krv, stipalo to, nejako som tomu nevenovala pozornost, presli asi 2 týždne a objavilo sa to zas, pozerala som do zrkadla co to je, je to mala ranka, stale cervena prekrvena, no co je horsie a co ma vydesilo je to, ze cela strana je velmi citliva a pod tou rankou mam rozlahlu hrcku, neviem o tom, ze by tam boli nejake uzliny, uplne mi zle prislo, ci nemam rakovinu kože, ale tam? moj gynekolog objednava, tak skoro sa k nemu nedostanem a na kožne mi je blbe s tým ist. Prosím o radu o co sa moze jedna, v podstate je to miesto namahane, tangami, nohavickami, dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rakovina kože sa takto neprejavuje, ale to je všetko čo Vám napíšem. Určite sa dá niekde získať aj vyšetrenie bez objednania, kožné nie je zlý nápad.

  • Pošva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor!
    Obraciam sa na Vás s nádejou, že mi budete vediet poradiť. Mám len 16 rokov a neviem či je táto stránka určená aj pre mňa, ale za skúsenie nič nedám. Ešte nikdy som nemala pohlavný styk a mám dokonca problém zaviesť si tampon. Neviem čím to je. Bojím sa ist ku gynekologovi, viem, že to je potrebné, ale skúšam to aspon zatial takto. Je možné aby som vagínu nemala na jeden otvor ale viacero? Alebo to je len výplod mojej fantázie a som príliš hysterická? Možnože si myslíte, že je moja otázka infantilná, ale ja už som vážne zúfala. Neviem či to je možné, a neviem prečo mi robí taký veľký problem zaviesť si tampon. je to vobec normálne?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň Janka,
    Vaša otázka nie je infantilná a vy nie ste hysterická.
    Je možné, že máte pevnú panenskú blanu, niekedy býva dvojdielna akoby s prepážkou. Ničomu to nebráni, ak by ste mala problémy s pohlavným stykom, tak sa to dá jednoducho vyriešiť.
    Ak chcete to riešiť teraz, navštívte gynekológa.