Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pošva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor!
    Obraciam sa na Vás s nádejou, že mi budete vediet poradiť. Mám len 16 rokov a neviem či je táto stránka určená aj pre mňa, ale za skúsenie nič nedám. Ešte nikdy som nemala pohlavný styk a mám dokonca problém zaviesť si tampon. Neviem čím to je. Bojím sa ist ku gynekologovi, viem, že to je potrebné, ale skúšam to aspon zatial takto. Je možné aby som vagínu nemala na jeden otvor ale viacero? Alebo to je len výplod mojej fantázie a som príliš hysterická? Možnože si myslíte, že je moja otázka infantilná, ale ja už som vážne zúfala. Neviem či to je možné, a neviem prečo mi robí taký veľký problem zaviesť si tampon. je to vobec normálne?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň Janka,
    Vaša otázka nie je infantilná a vy nie ste hysterická.
    Je možné, že máte pevnú panenskú blanu, niekedy býva dvojdielna akoby s prepážkou. Ničomu to nebráni, ak by ste mala problémy s pohlavným stykom, tak sa to dá jednoducho vyriešiť.
    Ak chcete to riešiť teraz, navštívte gynekológa.

Podobné otázky

  • nečistoty na zemi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    mám skôr takú trápnu otázku, ale chcela by som sa to spýtať lebo mi to stále vŕta hlavou. Asi pred týždňom mi priateľ vnikol do pošvy prstami a predtým sa rukami dotkol zeme (niečo pozeral pod autom) mohlo by to spôsobiť niečo vážne ak by tam čiste teoreticky boli napr. nejaké zvyšky trusu vtákov alebo nejakých zvierat alebo nejaká špina? Samozrejme, že to nebolo náročky, proste sa pozabudol. Mňa to teraz veľmi vystrašilo, keďže som zistila, že som v 6. tt. Mohlo by to spôsobiť potrat alebo nejaké komplikácie? Ďakujem veľmi pekne a prepáčte za takúto hlúpu a nezodpovednú otázku.

  • Bolestivy styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    Chcela by som sa opytat, ci sa dokaze vagina casom adaptovat na velkost penisu partnera. Pretoze po 16 rokoch co som mala prveho a jedineho partnera mam teraz novy vztah a aktualny partner ma vyrazne hrubsi penis ako som bola zvyknuta a prvy styk bol dost bolestivy. Hlavne pri vchode do vaginy mam teraz trhlinku a odreninu. Na mieste kde som po porode bola trosicku roztrhnuta. S predoslym partnerom som nepocitovala ziadnu bolest pri styku. Je mozne ze za rok a pol bez styku sa nieco zmenilo alebo sa len musi vagina adaptovat na vacsie rozmery?
    Je to vobec mozne? Alebo ma to bude boliet vzdy?
    Posledna otazka - co mi odporucate dat si na ranku po styku?

    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pošva je veľmi pružný orgán a mala by sa adaptovať. Odporúčam používať lubrikačný gel a požiadať partnera, aby bol trpezlivý a jemný. Na tú ranku si nedávajte nič, malo by sa to rýchle zhojiť.

  • Analny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,prosím Vás ak sme s partnerom striedali análny a vaginálny styk počas milovania može to spôsobiť nejakú infekciu, zápal, prípadne potrat ak sa to stalo v čase keď som nevedela, že som tehotná? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné zanesenie baktérii z konečníka do pošva pri takýchto praktikách, ale tieto baktérie nezvyknú robiť klinickú infekciu. Imunita pošvy a jej prirodzená mikrobiálna flóra si s tým poradia. Potrat to nespôsobí určite.

  • prvá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám 13r.dcéru, na svoj vek je drobná, len teraz jej začali rásť prsia. Asi 2 mesiace ju pobolieva podbruško, zo 3-krát ju bolelo niekde medzi nohami-nevedela to presne opísať, ale asi nejaké tlaky zospodu. Nie sú to nejaké veľké alebo dlho trvajúce bolesti, skôr len také občasné pobolievanie. Má aj bledý výtok. Môže to byť reakcia organizmu na hormonálne zmeny a čoskoro nastávajúca menštruácia? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno može to byť ako uvádzate, začína produkcia pohlavných hormónov a pohlavné orgány začínajú na to reagovať, pošva vulva aj vaječníky a maternica.Menštruácia však može prísť aj neskor, sliznica maternice rastie pomaly.

  • pohlavny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den mam len otazocku ohladom pohl.styku mam taky problem ye pri pohlavnom stzku mz praska posva neviem ci je sucha alebo co neviete my poradit? a druha otazocka som po porode 4mesiace a pri pohlavnomstyku u mna nedojde k .... neviete co to moze byt manzel uz si to vsimol a ze nieje moj idealny partner nahneval sa neviete my poradit co mam s tym robit ?:(( uz som nestastna dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si lubrikačný gel, určite predídete praskaniu pošvy, je to po porode normálne. Čo sa týka orgazmu, až 50% žien má problém s dosiahnutím orgazmu pri bežnom styku. Manžel bude ideálnym partnerom ak sa za to nebude na Vás hnevať, to nie je na hnev, je to normálne.