Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • prvá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám 13r.dcéru, na svoj vek je drobná, len teraz jej začali rásť prsia. Asi 2 mesiace ju pobolieva podbruško, zo 3-krát ju bolelo niekde medzi nohami-nevedela to presne opísať, ale asi nejaké tlaky zospodu. Nie sú to nejaké veľké alebo dlho trvajúce bolesti, skôr len také občasné pobolievanie. Má aj bledý výtok. Môže to byť reakcia organizmu na hormonálne zmeny a čoskoro nastávajúca menštruácia? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno može to byť ako uvádzate, začína produkcia pohlavných hormónov a pohlavné orgány začínajú na to reagovať, pošva vulva aj vaječníky a maternica.Menštruácia však može prísť aj neskor, sliznica maternice rastie pomaly.

Podobné otázky

  • Menstruacia po potrate

    , Autor: Teta Iva

    Dobrý deň, 4.8.2023 som bola na čistení po potrate ( plod 6 tt maternica 9 tt). 12.9. som dostala menštruáciu ktorá do dnešného dňa trvá a je silnejšia a aj konzistencia krvi je taka riedkejsia ako som mala pred tehotenstvom. Sem tam ma pobolieva aj podbrusko a ľavý vaječník ( mám iba jeden).Na kontrole som ešte nebola keďže som mala čakať do prvej menštruácie. Môže ísť teda o menštruáciu alebo ide o nejaký iný problém.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na Slovensku už máme k dispozícii lieky aj odporúčaný postup na vypudenie obsahu maternice pomocou liekov a nie je už automaticky potrebný chirurgický výkon.
    Prvá menštruácia po potrate môže mať iný charakter, cyklus môže byť anovulačný a ešte sa aj dočisťuje obsah maternice.

  • Darovanie vajíčok a menštruácia po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pred 2 mesiacmi som podstúpila darovanie vajíčok.Užívam antikoncepciu 7 rokov,posledné 2 roky Nuvaring.Po spomínanom zákroku som znovu začala používať HAK,prvá menštruácia sa dostavila načas,no teraz druhý cyklus dorazil o 2 dni skôr.Mám mierne obavy,keďže som zvyknutá,že mi menštruácia príde vždy na deň presne.Myslíte,že je to v norme,ale sa za tým môže vyskytovať skrytý problém a mala by som navštíviť gynekológa?Vopred za odpoveď ďakujem!

  • kedy sa snazit o babetko po potrate???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Chcela by som sa Vas opytat kedy sa mozeme s priatelom pokusat o babo, potratila som v 2 mesiaci tehotenstva 9.12.2010 uz sa mi dostavila aj prva menstruacia.Kedy sa mozeme zacat snazit niketo poviem pol roka , niekto 3 mesiace .
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    voľakedy sa doporučovalo nechať odpočínúť maternicu pol roka, neskor sa tvrdilo, že stačí 3 mesiace, a v posledných štúdiách sa píše, že možno skúšať ihneď.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mozte mi poradti??Po porode mi strasne zacali vypadavat vlasy mohli by ste mi poradit aky sampon by som si mala kupit alebo niejake tabletky?Ked som dostla menstruaciu tak som mala take bolesti pod pupkom a aj bolestiv oblasti krizov.Predtym som take bolesti nemala skor ma boleli vajecniky a najprv som mala hnedi vytok a az potom som mala menstruaciu.Je to tym ze uz som mala porod.Som tri mesiace po porode.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvá menštruácia može byť bolestivá, v maternici sa nahromadila krv za dlhšie obdobie a maternica sa sťahovala ako pri porode keď sa vyprázdňovala.
    Čo sa týka vlasov, kúpte si jemný prírodný šampón (bazový, žihľavový), denne si umývajte vlasy, a skrátte si účes.
    Z vitamínov skúste nejaký multivitamínový preparát s obsahom zinku.

  • tehotna 2 mesiace po kyrete

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.Mala som kyret pre anembryomolu /tehotenstvo bez plodu/a po dvoch menštruáciách sa mi už tretia nedostavila.Meška už5 dní.Manžel nepoužil ochranu a test mám pozitívny.

    Kyret bol 5.2.2010, prvá menštruácia 9.3.2010, druhá menštr.9.4.2010.nechránený styk 24.4.2010.
    Je možné že nie som tehotná a je to len zostatok HCG po kyrete???
    A ak som tehotná, hrozí mne a bábätku niečo, nakoľko sa nám to pritrafilo skôr, ako sa odporuča????
    ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ste tehotná, počkajte uvidíte, či to plod prežije, nič iné sa nedá robiť.
    Doležitý však je histologický nález z potratu, či tam nebola trofoblastická nemoc, ak áno, je potrebné okamžite vyšetrenie.