Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vyšší tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som bola v poradni kde mi namerali tlak 140/80 a krčok mám 2,5cm(mäkký, uzavretý). Bielkoviny v moči nie sú a prsty na rukách sú trošku opuchnuté. Som v 32.tt . Počula som, že vysoký tlak ohrozuje dieťa aj matku. Ďakujem

Podobné otázky

  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pán doktor ešte sa chcem opýtať, ku koncu prvého tehotenstva som mala zvýšený tlak priemerne 140/90 pri pôrode 180/130. Doktor mi povedal že budem musieť počas tehotenstva brať tabletky na tlak. Je možné že počas druhého tehotenstva budem mať vyšší tlak? Ďakujem

  • Poďakovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor, neviem či si budete pamätať veľakrát som vám písala ohľadne cerclage, ktorú mi robili v 26tt kvôli tvrdnutiu bruška, skracovaniu krčka a otváraniu vnútornej bránky.Odporúčal ste mi cerclage odmietnuť (písala som vám, že po zákroku mám pocit, že mi bruško tvrdne omnoho viac ako pred cerclage). Chcem sa vám poďakovať za vaše odpovede, ktoré boli vždy priame a bez prikrášľovania. V poslednej odpovedi na moju otázku ste mi napísal, že sa mám ozvať až keď porodím. Tak šťastne hlásim, že som porodila i keď skôr v 37tt+4 zdravého chlapčeka s mierami 3240g a 50cm. Pôrod bol rýchly (s kontrakciami 4 hodiny). Po pôrode som sa rýchlo zotavila, deň pôrodu som začala hneď s ľahkým cvičením.
    Mám na vás ešte otázku, neviem síce či patrí do tejto poradne. Ako som už písala po pôrode som sa veľmi rýchlo zotavila, ale na cca10 deň ma strašne začala bolieť hlava. Len zo zaujímavosti som si zmerala tlak. Namerala som si hodnoty 160/110 čo je dosť veľa nakoľko som počas tehotenstva mávala nízky tlak max. 100/50. Pred tehotenstvom som tiež mávala tlak max. do 110/70. Neviete mi poradiť z čoho sa mi tlak tak strašne zvýšil. Momentálne užívam lieky na zníženie, zatiaľ mi lekári nezistili z čoho to môže byť.
    Ešte raz vám veľmi pekne ďakujem a prajem veľa úspechov v práci, ale aj v osobnom živote.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto vysoký tlak po porode može byť prejavom aj neskoro nasadajúcej preeklampsie. Je vhodné ultrazvukové vyšetrenie, či náhodou nemáte v maternici kúsok placenty, ktorý by sposoboval vyšší tlak.
    Liečbu by mal potom riadiť internista. Doporučujem aj prijímať magnézium.