Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 3D ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som ist na 3D ultrazvuk,navstevu planujem,ked budem v 22 tt,je to uz postacujuce na dobre viditelne vysetrenie,alebo mam este par tyzdnov pockat? A chcem sa este opytat,momentalne som v 20tt a od zaciatku tehotenstva mi padaju vlasy,mam tehotenske vitaminy Centrum materna,ale nejako estra mi to nepomaha. Co mam robit? poradte. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to postačujúce.
    Vlasy si denne umývajte, skrátte si účes a jedzte pestrú stravu, hlavne ovocie a zeleninu. Padanie vlasov v tehotnosti a po porode je normálne.

Podobné otázky

  • Môžem mať pohlavný vstyk ak užívam duphaston ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, minulý rok v 6 týždni som potratila. Kvôli tomu mi lekár predpísal duphaston. Momentálne som v 14 týždni tehotenstva a nie som si istá či samotný orgazmus môžem mať alebo nie. Keďže mi môj pán doktor nič podobne nespomenul. Spinenie ani krvácanie nemám, na 3D ultrazvuku som už bola a povedali že plodik vyzerá ukážkovo. Akurát mi predpísali Aspirin 100 ktorý užívam preventívne aby sa nedostavila preeklampsia. Mohol by orgazmus spôsobiť nejaké problémy ? Rast alebo potrat ?

  • Problémy po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    poprosila by som Vás o radu. Som 4 mesiace po pôrode. Mala som prirodzený pôrod a bábätko vážilo 4,2kg. Po dvoch mesiacoch po pôrode sa mi pri chôdzi začala objavovať zadná stena mechúra už pri vypití malého množstva vody. Môj lekár mi odporučil cvičiť cviky na posilnenie panového dna. Tie mi však veľmi nepomáhajú. Na internete som našla pomôcky na cvičenie iTouch Sure a Pelvic Toner. Máte o nich nejaké informácie či by niektorá z nich mohla pomôcť? A ešte by som sa chcela spýtať, či sústavné odieranie steny mechúra može mať dáke vážnejšie zdravotné riziká ako napr. rakovinu, pretože mi pred nedávnom objavil záhyb na svalovine a pri veľkej namáhe mi trochu krváca.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obávam sa, že máte avulzné poranenie levátora a že Vám cvičenie príliš nepomože. Bolo by vhodné urogynekologické vyšetrenie, vrátane 3D ultrazvuku svalov panvového dna. Riešenie je chirurgické.

  • Naznacena sandal gap

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 21 tyzdni tehotenstva a doteraz som mala vsetky vysetrenia v poriadku. Taktiez na 3D ultrazvuku, ale tam mi tiez bolo povedane ze na dolnych koncatinach je naznaceny sandal gap. Je to priznakom nejakej vady alebo alebo babetko moze byt v poriadku?
    Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ide o tzv. minor marker, kedy v naprostej vačšine prípadov nič neznamená, ale v kombinácii s inými príznakmi može znamenať riziko genetickej vady. Ak je osamotený, tak to nič nie je.

  • termin+výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den
    mam otazocku som tehotna moj gynekolog mi stanovil termín porodu na 3.5.2009.V 25 tt som bola na 3D-4D sone a pan doktor mi povedal ze babatko je tak o týžden mensie a podla velkosti mi stanovil porod až na 12.5.2009 ktorým dátumom sa mam riadit?dakujem.a este otazka mam výtok skor taký vodnaty priesvitný obcas biely co to znamena dakujem..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    doktor na 3D ultrazvuku sa mýlil a presný termín je podľa prvého ultrazvuku. Vlastne sa nemýlil, je to hlupák, ak Vám v 25. týždni mení termín porodu, pretože v 25: týždni už dva rovnako staré plody možu mať inú veľkosť. Žasnem.
    Vodnatý výtok v tehotnosti je normálny.

  • toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den pán dokrot asi pred 2mesiacmi som Vám písala vtedy mi Vaša odpoved velmi pomohla upokojila ma. bola som už aj na 3D ultrazvuku všetko bolo v poriadku aj krv na Downa bola v poriadku. výsledky krvi ktorú mi brali druhý krát po mesiaci boli presne také isté ako prvý krát (1X prvé týždne tehotenstva a 2x asi 5týžden teh) len neviem či je to dobré alebo zle že boli rovnaké IgG viac ako 300 000 IgM pozit. pán docent z mikrobiologie mi odporúčal preliečenie Spiramycínom len neviem či to nieje nebezpečné pre maličké? a v ktormo týždni sa može brať plodová voda? lebo 5.3. som objednaná na další 3D lebo vraj len vtedy by sa mala prejaviť toxoplazmoza na malom len neviem či to nebude pozde na odber plodovej vody? a dá sa nejak zistiť či bude maličké mentálne postihnuté lebo vraj táto choroba može vplývať aj na mentálnu stránku vývoja?? dakujem velmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spiramycín je bezpečný a používa sa často.
    Plodová voda sa odoberá od 17. týždňa. Postihnutie zistené na ultrazvuku ukazuje aj na duševný vývoj.
    Plody ktoré nemajú ultrazvukové známky postihnutia majú normálny vývoj po porode, podľa niektorých štúdii.