Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,865 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Podobné otázky

  • Piata choroba

    , Autor: Dia47

    Dobrý deň, som v 18 tom týždni tehotenstva, pracujúca v Mš, kde máme momentálne rozšírenú piatu chorobu, rovnako som bola s deťmi v priamom kontakte. Volala som gynekologičke, obvodnému, na konkrétnu chorobu mi krv nezoberú, robili mi len krv kde som mala crp 35 a následne o dva dni 11..rozšírené testy kde vyšiel hemoglobín hraničný. Prosím o radu, či je potrebné ešte nejako tejto chorobe venovať pozornosť, alebo môžem byť kľudná, nakoľko daľšie vyšetrenia mi neurobia, zatiaľ okrem výsypu som rovnako prejavy mala. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri kontakte s infekciou je potrebné u tehotnej vyšetriť protilátky, či prekonala chorobu v detstve, ak áno, je plne chránená. Ak nie, potom sa berú o nejaký čas protilátkiy znova, či sa nezačali tvoriť, čo by znamenalo prekonanú infekciu. Ak bola v tehotnosti prekonaná infekcia je potrebné sledovať plod ultrazvukom, či u neho nedochádza ku chudokrvnosti.

  • Uzliny

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobrý deň pán doktor,

    prosím o radu.zacnem postupne.20.10 som bola očkovana proti chrípke,v tom čase ma ale bolelo hrdlo,lekárka povedala že to nevadí.25.10 som začala liečbu od imunoalergologa,kôli častým infekciám dýchacích ciest Bronchovaxom a Imunor v schéme Broncho 10 dní,potom 20 dní pauza-,a počas pauzy Imunor.Okolo 24.11 moja dcéra mala pravdepodobne 6 tu chorobu.30.11 som absolvovala sono prsníkov vramci prevencie,všetko ok.Tyzden po sone ma začali bolieť uzliny pod oboma pazuchami.Konzultovane mojim lekárom.Najprv bol záver že bolesti idú od chrbtice,keďže mám problém s platničkami krcnej chrbtice.Dostala som Mydocalm,bolesťi uzlín však trvali ďalej.Konzultacia mojim imunoalergologom, kázal vysadiť Broncho,aj Imunor,vraj uzliny môžu zareagovať takto- lenže liečba trvala už mesiac a nebol žiadny problém.Vysadila som nepomohlo, bolesti ostali plus pridal sa viditeľný opuch uzlin.Tak som sa objednala znova na sono.Zaver, zväčšené uzliny 2.7*0.6 CM,ovalneho tvaru zo zachovaným hilom,vraj vyzerajú postinfekcne,prsia v poriadku,vraj sa nemusím určite obávať onko ochorenia.Ja som ale chorá bola naposledy koncom toho októbra čo som písala vyššie,odvtedy nie.Teda aspoň príznaky som nemala.Dnes som bola u všeobecného lekára,uzliny prehmatal,vraj to určite nie sú patologické uzliny,vraj to môže byť aj po očkovaní,ale očkovanie som mala koncom októbra,prečo by sa urobil opuch a bolesť až po 1.5 mesiaci+ plus urobili mi odbery,teda na výsledok čakám.Viem,že som mladá,a lekári väčšinou u mladých ľudí nepomyslaju na onko ochorenia,lenže ja neviem čo si mám o Tom myslieť.Mam 39 rokov,4 deti,3 sekcie+ sterilizáciu.Dojcenie ukončené v júli minulého roka,prekonala som x ochorení,chripky,covid,urcite bežné detské,nikdy som z uzlinami problém nemala.Uzliny má stále bolia,niekedy viac inokedy menej,cítim obidve rovnako,nie sú tvrdé,stipu,pália zvnútra.Uzivam Zlyndu,kôli častému a dlhému krvácaniu,čiže posledných 5-6 mesiacov menštruáciu ani nemám,takže nie je to viazané ani na cyklus.Co u mňa ale stále pretrváva je že mi je stále zima,mávam extrémne ľadové ruky,akoby sa moje telo nedokázalo vtedy nijako prehriať ,potom zase cítim neskutočne teplo zvnútra,až som spotená.2 krát v noci som sa zobudila na veľmi silné svrbenie,pálenie oboch dlani.Viem že môj problém je zdlhavý,ale budem povdacna ak sa prosím vyjadrite čo si o Tom myslíte.Mam obavu z onko ochorenia.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tzv. uzlinový syndróm je pomerne zložitá medicínska problematika. Ak sú bolestivé a zdurené v oboch podpazušiach, je nanajvýš nepravdepodobné, že to súvisí s ochorením prsníka, skôr by to mohla byť reakcia na celkový zápal alebo iné celkové ochorenie. Nie som internista ale ja osobne by som sa prikláňal k bioptickému vyšetreniu (odber vzorky) z uzliny, aby sa zistilo, v čom je problém.

  • Bolest pri močení

    , Autor:

    Dobrý deň. Prosím o radu, pretože už som bezradná. Pred rokom som dostala bakteriálny zápal močových ciest.( evoli, zlaty stafylokok), vysledky na pohlavne choroby a ine boli negativne. Boli mi nasadene ATB. No moje problémy (pálenie vulvy, štipanie a bolest pri moceni) pretrvavali dalej, zasla som za gynekologom i urologom a obsja mi zistili baktérie v pošve i moč.rúre. zasa ATB. Toto sa opakovalo 8 mesiavov nepretrzite, navyse sa pi 5mes.pridruzili silne bolesti v panve pri chodzi, sedeni- pocit, akoby mi tam niečo tlacilo az rezalo. Nasledne mi nola urobena cystoskopia, ktora pitvrdila silny zspal moč.mechura. po ustupe zspalu mi boli aplykovane vyplachy mechura. No bolesti v panve neustupili. Boli mi diagnostikovane zrasty, a nasledne prerusene. Endometrioza sa nepotvrdila. Bolesti v panve trolinku zmiernili, no bolest pri moceni pretrvava nadalej. Uz som vnpriebehu roka vyuxivala mnozstvo ATB i roznych preparstov na podporu moč ciest už fakt neviem ako dalej, ako sa zbavit bolesti.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je veľmi zložitý problém, ktorý nemá jednoduché riešenie. Chronický zápal močových ciest sa lieči iba veľmi ťažko a často je liečba dlhodobá a menej úspešná. Existujú aj neinfekčné zápaly močového mechúra, liečbu by mal riadiť skúsený urológ.
    Rovnako však môže byť spojený zápal močových ciest aj zo zápalom maternice a jej okolia, bez dôkladného vyšetrenia Vám neviem poradiť. Hoci ste mali stery na chlamýdie negatívne, nemusia byť presné, pretože v krčku sa nemusí chlamýdia nachádzať, ale v mechúri alebo v maternici áno.
    Jediné čo Vám viem poradiť je nájsť si dobrého urologa, ktorý podrobne vyšetrí močový mechúr, vylúči aj tzv. intersticiálnu cystitídu a začne postupnú dlhodobú liečbu, aj na posilnenie imunity močových ciest a pošvy.

  • downov syndrom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Vazim si Vasich rad, nakolko aj mne ste dobre poradil a uistil ma, ked som mala problemy. Teraz vas prosim o radu pre kamaratku. Narodilo sa jej babatko s downovym syndromom. Vysledky triple testu mala negativne, sono pocas celeho tehotenstva tiez. Len v 8.mesiaci jej povedali, ze ma kratsiu nozicku, no hned to lekar aj nejak zahovoril, ze aby sa nad tym netrapila. Pred koncom tehotenstva ju prikazali sledovat na sone, pre znizenu funkciu placenty, aby popr. mohli spravit cisarsky, ak by nieco nebolo v poriadku. Ale v 38.tt sa jej spontane podarilo porodit dievcatko. Teraz sme z toho vsetci v soku. Srdiecko ma vraj zdrave, caka na sono hlavicky, krvne testy jej na 100% potvrdenie downovho syndromu budu robit o 3 tyzdne. Da sa teda s istotou podla vonkajsich znakov povedat, ze to babatko ma downov syndrom? Alebo je este nadej, ze sa pomylili? Doteraz som sa stretla s opacnou skusenostou - pozitivne testy a dieta zdrave. Velmi Vam dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    triple testy v tehotnosti iba stanovujů riziko Downovho syndrómu, nie ho na 100% vylučujů. Napríklad riziko 1:1000 berieme ako negatívny výsledok, ale jedna z žien s 1000 ktoré majů rovnaký výsledok bude mať dieťa s Downovým syn. 100% istotu dá odber plodovej vody na geneticků analýzu, ale je tu riziko 1:200, že po odbere dôjde k potratu, preto sa rutinne odber nerobí.
    Známky DS u novorodenca môžu byť nenápadné, že sa na to prijde až neskoršie a naopak, aj zdravé dieťa môže vzhľadom pripomínať postihnuté, okrem toho existujů aj tzv. mozajky, kedy má dieťa postihnuté iba určité percento buniek a ostatne má zdravé.

  • strach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím o radu.
    Dnes ráno, na základe akéhosi vnútorného pocitu som si spravila test a objavili sa na ňom dve čiarky. Ani neviem, či sa mám tešiť, pretože som si spätne uvedomila, že som bola na jednej oslave a tam som jedla veci ako niva syr, tiež som si dala nejaký miešaný alkoholický nápoj.. Tiež som neskor pila bylinkové čaje ako urologický a alchemilkový, ku všetkému sa mi spravil opar na pere a začal sa mi objavovať ekzém (psoriáza) :( Som z toho všetkého viac ako zúfalá, a bojím sa, že toto všetko môže nejako uškodiť bábätku :(.